HIRDETÉS

Papíron jogállam

HIRDETÉS

Magyarország alaptörvénye deklarálja a hatalmi ágak különválasztását, és alkotmányos tilalommal sújtja a kizárólagos hatalomra való törekvést. A normaszöveget tekintve semmilyen kifogás nem érheti a magyar demokráciát és jogállamiságot. Óvatosan hát az alaptörvény ellenzéki támadásával vagy kormányzati revíziójával! Ám minden jogi garancia annyit ér, amennyi a gyakorlatban érvényesül belőle.

HIRDETÉS

E rövid elméleti felvezetés után jöjjön az írásra késztető aktuális hír: Orbán Viktor miniszterelnök Polt Péter legfőbb ügyész feleségét, Polt-Palásthy Mariannát nevezte ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének. Jogszabályba – gondolom – nem ütközik a kinevezés, de a személytől és az ő alkalmasságától/alkalmatlanságától elvonatkoztatva jól illusztrálja, hogy a mai rendszer vezérelvét jelentő gátlástalan hatalomtechnika, politikai cinizmus hogyan tudja légiesíteni a hatalmi ágakat egymástól elválasztó határokat.

Az előző években többször láthattunk felvételeket a Videoton vagy a Felcsút díszpáholyáról, ahol együtt nézett futballmeccset miniszterelnök, miniszter, alkotmánybíró, főügyész, bankelnök, stratégiai jelentőségű cég vezetője, állami megrendelésekből vagyonosodó vállalkozó. Jogszabály ezt sem tiltja, mindenki azzal tölti a szabad idejét, amivel akarja, s amit megengedhet magának. És ne legyünk álszentek: ha valaki a személyes kapcsolatokat, informális függelmi viszonyokat kihasználva át akar nyúlni az alkotmányos korlátokon, könnyen találhat kevésbé feltűnő alkalmat is. Az ilyen csoportos együttléteknek mégis mintha lenne valamilyen hivalkodó üzenetük: lássa világosan az ország, ki a főnök, ki osztja a lapokat, hogyan rendeződnek el nagy ügyek. Persze ha valaki berzenkedik, szóvá teszi ezt, kész a válasz: rossz, aki rosszra gondol. És különben is, ott az alaptörvény, amely alapján mindenki független mindenkitől, ami pedig a vezetőket illeti, az ő esetükben kívül a törvény az úr, belül a lelkiismeret.

Főhős | Magyar Hang

Nyilván mi voltunk rosszak akkor is, amikor három éve „előre egyeztetett munkaebéden” kapták a legfőbb ügyészt Matolcsy György jegybankelnökkel. Ekkor veszítette el majdnem közpénz jellegét a jegybanki alapítványok 200 milliárdos vagyona, és minő véletlen: Polt Péter felesége és lánya is az intézménynél dolgozott. Kész szerencse, hogy az ügyészségnek semmi oka a Magyar Nemzeti Bank körül vizsgálódni…

A Fidesz úgy kerüli meg a hatalma kiterjesztésének útjában álló alkotmányos korlátokat, hogy a papíron független intézmények élére, vezető testületeibe kétharmados parlamenti többségével (vissza)élve ülteti be az embereit. Megint csak ne legyünk álszentek: ilyesmire is van példa a nyugati demokráciák világában, s a formális felhatalmazás is megvan hozzá. Nem az előélete, hanem a tevékenysége, a jelleme tesz valakit pártkatonává valamely alkotmányos intézmény élén. Ismerünk például olyan volt, nagyon is „fideszes múltú” alkotmánybírót, aki rendre szembement a kormány jogállamiságot lebontó törekvéseivel. De mintha több lenne az ellenpélda.

HIRDETÉS
Fordítva a kiselefánton – Avagy kecskére káposztát, Polt Péterre ügyészséget… | Magyar Hang

Olyannyira, hogy lassan feltehető a kérdés: nem alkotmányos fikció, látszat csupán, hogy Magyarország jogállam, ahol nem a nyers politikai akarat a törvény?

Válasz helyett vissza Polt-Palásthy Mariannához! A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, amelynek mostantól elnökhelyettese, papíron nagyon fontos szervezet. Többek között a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzése, illetve az uniós forrásokból biztosított támogatások, közalapítványoknak, egyesületeknek nyújtott költségvetési pénzek felhasználásának vizsgálata a feladata. Ha alkalmas a feladatára, hamarosan bőven lesz tennivalója a férje által irányított ügyészségnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/36. számában jelent meg, 2019. szeptember 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek