HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Álláspont Választási ök...

Választási ökölszabály

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ami korábban ellenzéki vád volt, mára szemérmetlen büszkeséggel vállalt kormányzati stratégia lett. A Fidesz legfőbb érve az önkormányzati választási kampányban a jelöltjei mellett, hogy kormánypártiak; csakis általuk juthat központi segítséghez, támogatáshoz az adott település. Ha ezt így nem is mondják ki, az üzenet egyértelmű: büntetésre számíthat az ellenzéki irányítású önkormányzat lakossága.

HIRDETÉS

Már a suttogó propagandára sincs szükség a választók zsarolásához, nézzük, hogy hangzik az üzenet a legilletékesebb szájból! Miközben a magyar államiság gondos gazda híján csendesen szétmállik, a munkaerőhiány már az apparátus működését hátráltatja, s az állam a leromlott állapotú játékszerektől sem tudja megóvni az óvodások életét, Orbán Viktor a Fidesz minapi kongresszusán így ecsetelte az ország kilátásait: „Pécs előtt Vári Attilával óriási lehetőségek nyílnak. Miskolc városképe végre mosolygós lesz, és beérik Kriza Ákos munkája, ha lesz méltó és a kormánnyal együttműködő utódja. Már csak a szegedieket várjuk. Nem értjük, miért akarnak kimaradni a fejlődésből…” Tekintsünk el attól, hogy Pécsnek most fideszes polgármestere van, a legmagasabb helyről dörgő legdurvább fenyegetés ez.

Orbán Viktor: Ne mondj rosszat fideszes társadról! | Magyar Hang

Nemrég részt vettem egy beszélgetésen, ahol az is elhangzott, nem kell annyira komolyan venni az ilyesmit, a tapasztalat azt mutatja, hogy a fenyegetést ritkán váltja be a hatalom. Valóban kétélű fegyver, amit a megzsarolt polgár azzal tud csorbítani, ha minél több helyen választ ellenzéki vagy valóban civil elöljárókat. Minél több a „büntetendő” település, annál kisebb az esély a szankcióra; a Fidesz nyilván nem akar politikai öngyilkosságot elkövetni.

Arra is emlékezhetünk, hogy bizony a renitens Szeged is kapott kormányzati figyelmet és támogatást, amikor a pillanatnyi politikai érdek úgy hozta. Számtalan példa van arra is, hogy a kormánypárti vezetés nem garancia a település gyarapodására. Mint láttuk, ezt Pécs esetében lényegében maga a miniszterelnök is beismerte.

HIRDETÉS

Szemben az európai parlamenti választással, a küszöbön álló voksolás elvileg kifejezetten kedvező terepet nyújt az ellenzéknek. A falvakat jellemzően a Fidesz uralja, de az döntően ma is a független jelöltek világa, a kiemelt figyelem a nagyobb városokra és persze Budapestre összpontosul. Itt pedig verhető a kormánypárt.

Könnyen születhet október 13-án olyan eredmény, amely az ellenzékről a valóságosnál kedvezőbb képet mutatva azt üzeni az országnak, van esély a változásra. A legfontosabb a főpolgármesteri pozíció, amiért ezúttal valódi, kőkemény és nyílt küzdelem zajlik. Az ellenzéki pártok jelöltje finoman szólva nem a legideálisabb, de nem esélytelen, miközben hosszú évek alatt felépített imázsát is rombolva Tarlós István mintha kizökkent volna szerepéből.

A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék? | Magyar Hang

A Fidesz, a politikai aktivistaként működő sajtója, illetve egyéb segédcsapatai által folytatott kampány naponta hág át újabb normákat, süllyed addig soha nem látott mélységekbe. Fekáliakenéstől szexvideón át kormánypárti politikusokat ábrázoló óvodás kifestőkönyvekig egyik ámulatból a másikba esünk, ezekhez képest a nyakló nélküli utalványosztások, krumplivásárok a választási korrupció kedélyes, őshonos módszereinek látszanak. Akárhogy is, a Fidesz megint mindent bevet – nem egyszerűen a győzelem, hanem az egyeduralom érdekében.

A kínálatot amúgy sok esetben jó okkal finnyásan szemlélő, az elviselhetetlenné aljasodott közélet elől passzivitásba menekülő honpolgárnak tudnia kell, hogy a fideszesek mind ott lesznek október 13-án. S ha mindent letarolnak, itthon nem nagyon lesz hova menekülni. Hosszú ideig jövő vasárnap lesz az utolsó lehetőség arra, hogy a választó a szavazatával ellentartson ennek a gátlástalan állampárti nyomulásnak.

Orbán Viktor a kongresszuson a Fidesz azon ökölszabályáról is beszélt, hogy semmiképpen sem kaphat meg egy pozíciót az, aki azt nagyon akarja, akit esz a fene érte. A sóvárgás vége ugyanis csak politikai, szakmai, emberi, erkölcsi bukás lehet. Nem lehet már kétségünk: a miniszterelnök és pártja minden hatalmat magának akar ebben az országban. Tanuljuk meg a fenti ökölszabályt, és ne hagyjuk, hogy megszerezzék! Október 13-án is nagy a tét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg október 4-én!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek