HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Álláspont A „jóságos” r...

A „jóságos” rabló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Mészáros Lőrinc volt az a nagylelkű adakozó, akinek – Mága Zoltán hegedűművész mellett – név szerint mondott köszönetet a 20 hónapos, izomsorvadásban szenvedő Zente édesanyja, miután csodával határos módon néhány nap alatt összejött a pénz a kisfiú gyógykezelésére. Igazi, népmesébe illő történet: horribilis összegbe, 700 millió forintba kerül Zente életmentő gyógyszere, ennyi pénzt nemhogy a családja, de még annak a falunak az apraja-nagyja sem látott életében összesen, ahol Zente él. Megmozdult az ország, gyűjtött és adakozott minden jóérzésű ember, gyerekek adták oda perselypénzüket, kisnyugdíjasok a hónap végére spórolt utolsó ötszázasukat. Gyűlt-gyűlt az összeg, napról napra egyre közelebb kerültünk a bűvös számhoz, de 100 millió forint még mindig hiányzott. És ekkor jött a titokzatos jótevő, aki elővarázsolta cilinderéből a pénzt.

Persze tetőfokára hágott a kíváncsiság, egy ország izgult azon, ki lehet ez a nagy vagyonnal rendelkező csodálatos ember, aki megmentette Zentét. Csak egy napot kellett várni, hogy lehulljon a lepel: van olyan ország, ahol egy-egy világsztár, a jótékonykodó Christiano Ronaldo vagy Lionel Messi válik a nép bálványává, nálunk ezt a nemes szerepet Mészáros Lőrinc vállalta magára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mészáros Lőrinc, a Bulibáró, akinek cége a Balatont is bekebelezné | Magyar Hang

Nem is kellett sokat várni a Mészáros újabb csodálatos jótéteményére: Zente sikerén felbuzdulva újabb, gerincvelő-izomsorvadásban szenvedő kisfiú, az enyingi Levente számára indult gyűjtés. A cél ismét 700 millió forint összekalapozása volt. Ha lehet, még nagyobb volt az izgalom, mint Zenténél, Levi ugyanis december 20-án betölti a második életévét, a méregdrága szert azonban csak két éves kora előtt lehet beadni neki. A gyűjtés határideje november ötödike volt, vagyis szó szerint versenyfutás zajlott az idővel. Lassabban és nehezebben gyűlt a pénz, amiben nyilván közrejátszott, hogy sokan már adakoztak Zentének, ráadásul hónap végén az emberek elsöprő többségének nemhogy felesleges százmilliója, de még elajándékozható ötezer forintja sincsen. A határidő lejárta előtt öt nappal még mindig 220 millió forint hiányzott.

És akkor ismét jött Mészáros Lőrinc. Már nem volt inkognitó, az ATV-n maga a Mészáros-csoport kommunikációs igazgatója jelentette be, hogy főnöke 120 millió forintot adományozott Levente gyógykezelésére, sőt, felkért más nagyvállalkozókat is, hogy szálljanak be az adakozásba. Ennek köszönhetően a felcsúti focicsapatot támogató, a NER kormányzása alatt milliárdokat felhalmozó Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalt további 100 millió forinttal, más cégek összesen 80 millióval járultak hozzá Levente gyógyulásához.

HIRDETÉS
Mészáros Lőrinc jár jól a kínai gigahitellel | Magyar Hang

Hogy mi a probléma a történet idilli befejezésével? Természetesen nem az, hogy a szupergazdagok is adakoztak. Megkockáztatom, hogy régóta nem történt annál nemesebb dolog az országban, mint az összefogás, ami magyarok között ennek a két kisgyermeknek a megmentése érdekében létrejött. Olyan emberek is adakoztak, akik talán korábban sohasem, és sokan úgy adtak, hogy a felajánlott pénzt – vagyon híján – szó szerint maguktól vonták meg. Jó és követendő dolog az is, hogy a magyar gazdasági elit vagyonának egy részét jótékonykodásra fordítja.

Normális országban azonban egy ilyen helyzetben nem milliárdosok jó szívén múlik, hogy egy két éves gyerek megkapja-e az életmentő gyógyszerét, vagy sem, hanem a központi egészségügyi finanszírozáson, vagy – kísérleti gyógyszer esetén – az állami segítségen. Dönthetett volna Zente és Levente egyedi támogatásáról a szakminisztérium, de maga az Orbán Viktor vezette kormány is.

Orbán gépen száll fölébe | Magyar Hang

Most azonban Mészáros Lőrinc lett a kijelölt jótevő. Hogy miért? Orbán Viktor jó barátja nem a hagyományos gazdasági elit tagja, cégbirodalma és vagyona nem évtizedek alatt gyarapodott, hanem közpénzen hízott szuperszonikus gyorsasággal gigantikussá, a Fidesz kormányzása alatt. Ő maga az egyik legnépszerűtlenebb ember Magyarországon, a Fidesz harácsolásának eleven példája. Ő volt eddig a rosszfiú a westernben, pedig mindannyian tudjuk, hogy nem a maga számára gyűjtögeti szorgalmasan az állami megbízásokból származó milliárdokat. Tisztára kellett hát mosni őket. Lőrincet is, meg a lopott pénzt is.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/45. számában jelent meg november 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/45. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Farkas Melinda
Farkas Melinda
A Magyar Hang lapszerkesztője vagyok. Azt keresem mindenhol, ami kívülről nem látszik. A mögöttest, a lényegest, a rejtegetni valót. A valóságot.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,995lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek