Nincs már hova hátrálni

Nincs már hova hátrálni

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pár héttel ezelőtt, itt, ezeken a hasábokon, kemény szavakkal ítéltem el azt, hogy a független Hadházy Ákos durva szövegű táblákkal megzavarta a miniszterelnök beszédét a parlamentben. Az Országgyűlés még meglévő méltóságát féltettem. Nos, ami legutóbb történt, amikor a miniszterelnök „válaszolt” ellenzéki képviselők kérdéseire, ismét megfogalmazódott bennem a kérdés: van-e bármi értelme annak, ha az ellenzék ahhoz asszisztál, hogy úgy tűnjön, Magyarországon még működik a parlamenti demokrácia.

Ismét felvetődik a kérdés, hogy az Országgyűlés, mint a végrehajtó hatalmat ellenőrizni jogosult grémium, képes-e betölteni alkotmányban rögzített küldetését. A válasz az, hogy nem képes – ez a szomorú igazság. Mégpedig azért nem – egyebek mellett –, mert

már a kormányfő is semmibe veszi alkotmányos kötelezettségét.

A kormányfő viccet csinált abból, hogy kötelessége megválaszolni a képviselői kérdéseket, még akkor is, ha nem megfelelő stílusban teszik is fel azokat.

A cirkusszá züllesztett parlament | Magyar Hang

Ha Mészáros Lőrinc elképesztő mértékű vagyongyarapodása főleg állami megrendeléseknek köszönhető, ha ennek a vagyonnak az extraprofitjából kormánypárti sajtógépezetet finanszíroznak, ha a meggazdagodásáért az üzletember nyilvánosan Orbán Viktornak rebeg hálát, ha a miniszterelnök apja bármit is bérel ettől a „szerencsésen versenyző” embertől, akkor bizony minden, Mészáros Lőrinc vagyonára vonatkozó kérdésre kötelező a gyanút eloszlatni szándékozó, kormányfőhöz méltó választ adni. Főleg akkor, amikor éppen az egyik gyára mérgezett levegővel betegíti meg a dolgozókat.

Mert az nem megfelelő válasz, hogy az SZDSZ ma már alulról szagolja az ibolyát, mert hogy összeállt azzal az MSZP-vel, amellyel a Jobbik is szövetkezett néhány településen az önkormányzati választáson. Az „ön érdekében lopnak?” kérdésre nem az a válasz, hogy „kék az ég”.

Mindenki számára nyilvánvaló kell legyen: amikor a Jobbik és a többi kis ellenzéki párt összefog az MSZP-vel vagy a Demokratikus Koalícióval, azért teszik, mert a 2022-ben a NER-t lebontó, rendszerváltoztató választásra közösen akarnak felkészülni a választókörzetekben. Egyébként éppen Orbán Viktorék idézték elő azt a helyzetet a választási rendszer egyfordulóssá tételével, hogy az ellenzék csak teljes összefogással tudja elérni a célját, a kormányváltást, hogy vissza lehessen térni a normális parlamenti demokráciához.

Veszélyes. Ember. Kísérlet. | Magyar Hang

Amelyben például a kormányfő köteles válaszolni olyan kérdésre is, mint amilyet például Gréczy Zsolt tett fel az OLAF (az unió csalási ügyeket vizsgáló hivatala) jelentésére hivatkozva. Mert ha ez a hivatal több száz milliárd forint uniós támogatásról azt állapítja meg, hogy annak elköltése szervezetten elkövetett csalással hozható összefüggésbe, akkor ezt alapos ügyészségi vizsgálatnak kell követnie még akkor is, ha az ügyben a fő érintett a miniszterelnök veje. Miért próbálja meg elmaszatolni a kormány feje a választ? Miért zsonglőrködik a szavakkal? Miért nem magyarázza el fehéren-feketén, hogy vidéken a „helló, röfi!”-vel üdvözölt disznó gazd’asszonya is értse, mit jelent az elszámolási korrekció, amit rajta kívül mindenki visszafizetési kötelezettségnek tart?

Meg lehet próbálni szakmailag megszégyeníteni Szabó Tímea képviselőt azzal, hogy nem jól ért egy önkormányzatokat érintő jogszabály-módosítást, de nem érdemes. Mert mindenki emlékszik arra, hogy mivel kampányoltak Orbánék jó néhány településen. Azzal, hogy ha jót akarnak városuknak a helyi polgárok, akkor a fideszesekre szavaznak. Ettől kezdve,

az önkormányzatokat hátrányosan érintő törvénymódosítás teljes joggal tekinthető politikai bosszúnak.

Lemenni vidékre | Magyar Hang

Summa summarum: az Országgyűlés képtelen ellátni ellenőrzési jogkörét, és ezért kényszerülnek a képviselők látványos, botrányos jelenetek előadására, hogy így hívják fel a közvélemény figyelmét a súlyos, eltussolt jogtalanságokra, amiket a hatalommal visszaélve, az igazságszolgáltatás rezsimszolgáinak asszisztálása és az Európai Bizottság tétlen szemlélődése mellett követnek el Magyarországon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/47. számában jelent meg, 2019. november 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!