HIRDETÉS

A szétporladó közbizalom

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Kezdjünk egy jó hírrel: jelentős béremelés vár a bírákra és az ügyészekre, akik e tekintetben a következő években megkezdhetik a felzárkózást az uniós átlaghoz. Varga Judit igazságügy-miniszter bejelentése szerint jövőre a bírák átlagosan 32, az ügyészek 21 százalékos illetményemelést kapnak, majd az így egy szintre hozott fizetéseket a következő években tovább emelik. Nem sajnálom a pluszpénzt az érintettektől, felelősségteljes munka az övék.

HIRDETÉS

Ha azonban más történésekkel összekapcsoljuk a bejelentést, akkor már lehet egy kis rossz érzésünk a hírrel kapcsolatban. A kormány számos arra utaló mozdulatot tett, hogy nem bánná, ha a befolyása jobban érvényesülne a magyar igazságszolgáltatás működésében. Politikusai, illetve a hatalompárti sajtó kész össztűz alá venni a bíróságokat, olykor személyesen a döntéshozót kipécézve, ha éppen neki nem tetsző ítélet születik.

Brüsszeli tiltakozásra vonták vissza a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt, de egy újabb előterjesztés ismét több ponton igyekszik erősíteni a kormányzati befolyást a bíróságokon. Így nehéz nem arra gondolni a béremelésről szóló hír hallatán, hogy a klasszikus mézesmadzag-korbács kombináció alkalmazásával próbál célt érni a hatalom. Ráadásul itt nem egy akkora tömegről van szó, mint, mondjuk, a tanárok vagy az egészségügyi dolgozók esetében, a látványos bérrendezés jó befektetésnek tűnhetett egy költség-haszon elemzés elvégzése után. Ezzel együtt nem gondolom, hogy a bírók – vagy bárki más – lojalitása ilyen egyszerűen megvásárolható, de a szándék azért elég nyilvánvaló. A látszat pedig ez esetben aligha tesz jót a bíróságok társadalmi megítélésének.

Az ügyészeknél nem annyira a nyomásgyakorlás, mint inkább a további ösztönzés lehetett a szándék. A vádhatóság erősen hierarchizált szervezet, a megfelelő vezető kiválasztásával könnyebb elérni a kívánt hatást, mint a bíróságok rendszerében. S ha a Fidesz van kormányon, ma már törvényszerűségként rögzíthetjük, hogy valahogy mindig Polt Péter lesz a legfőbb ügyész. Épp a minap választotta meg újabb kilenc évre a parlament kétharmados, fideszes többsége. Természetesen jogszerűen: Áder János köztársasági elnök javaslatára, aki nyilván alapos mérlegelés után hozta meg a döntést. A kellő tisztelettel jegyezném meg: azt is megfontolhatta volna, hogy a jelöltje tevékenységét finoman szólva nem övezi közbizalom, ami erősen csorbítja az általa irányított szervezet tekintélyét, a magyar igazságszolgáltatás pártatlanságába, a joguralomba vetett hitet.

HIRDETÉS
Tégláról téglára: a rendszerépítés zavartalanul folytatódik | Magyar Hang

Sokan érzik úgy, hogy Polt Péter újraválasztásával Magyarországon 2028-ig csak részlegesen, erős megszorítással beszélhetünk pártatlan bűnüldözésről. A Demeter Márta (LMP) elleni abszurd vádemelés mint a politikai bosszú eszköze is ezt a vélekedést támasztja alá. Akárhogy is, a fentiek azt is jól mutatják, hogy a kormány kire, kikre igyekszik alapozni a hatalmát.

A bűnüldözés másik fontos szereplője a rendőrség, itt egy hasonló bérrendezés jóval költségesebb lépés volna. Pedig igény és szükség lenne rá: már-már tűzoltás jelleggel kellene a juttatások emeléséről dönteni. Létszámhiányról, túlterhelt állományról érkeznek jelzések, és hát a „szelektív bűnüldözés”, a politikailag kényes ügyek kikerülése a morálnak sem tesz jót. Ebben a helyzetben tervezi a kormány visszaadni a szabálysértési ügyeket a rendőrségnek: az önkormányzati jogköröket tovább nyirbáló változtatás olyan „jutalom” a testületnek, amelybe sokak szerint egyenesen belerokkanhat.

A sikerpropaganda, a bűnügyi statisztikák rózsaszín köde mögötti valóság nem izgatja a politikát. A fogyatkozó létszámú rendőrségnek nagy szüksége van a polgárőrök önkéntes munkájára; a személyi összefonódásokon túl talán ennek is lehet szerepe abban, hogy – mint azt lapunk többször megírta – a polgárőrség vezetőségéhez, elsősorban az 1990 előtti rendszerhez ezer szállal kötődő Túrós András „örökös” elnökhöz kapcsolódó ügyek vizsgálatával valahogy nem haladnak a hatóságok. A polgárőrség civil szervezet – mégis volt, ahol helyben a saját alapszabályával ellentétesen dokumentálhatóan segítette a Fidesz önkormányzati kampányát –, a Belügyminisztériumtól ugyanakkor évente egymilliárd forint támogatást kap. A gyanús ügyek éppen a közpénzek felhasználását érintik. Úgy látszik, a hatalomnak itt is kényelmesebb szemet hunynia, mint tiszta helyzetet teremtenie.

Fenyegetés, feljelentés, döcögő vizsgálatok az Országos Polgárőr Szövetségnél | Magyar Hang

A hatalma körülbástyázásával foglalatoskodó kormány mintha megfeledkezne arról, hogy rajta és a vazallusain kívül volna itt egy ország is. Súlyosan téved, ha azt gondolja, a közbizalom erodálásának, tekintélye porladásának következményeitől bárki és bármi, akármilyen erős építmény megvédheti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,702lájkolóTetszik
2,950követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kincses Gyula: minimum 500 milliárd forint pluszt kellene tenni az egészségügybe

Az orvosi kamara elnöke szerint az egészségügyi kiadások több mint 30 százalékát a betegek fizetik.

Ceausescu atombombája