HIRDETÉS

Kampányszünet?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Rápillantva a politikai naptárra megállapíthatjuk, hogy a dunaújvárosi időközi választás után 2022 tavaszáig nem várható komoly téttel bíró összecsapás. Ajánlatos óvatosan fogalmazni, hiszen mai tudásunk szerint jelenthetjük ki ezt, váratlan események, előre nem látható húzások felboríthatják a napirendet. Mindenesetre a vasárnapi voksolás a 2018– 19-es hosszú választási időszak utolsó elvarratlan szála volt.

A miniszterelnök többször utalt arra, hogy az előttünk álló másfél-két év a nyugodt, kampánymentes kormányzás időszaka lesz. Ennek némiképp ellentmond, hogy propagandagépezete Soros György és a migránsok után/mellett újabb célpontokat jelölt ki (börtönlakók, jogvédő szervezetek, „rossz” döntéseket hozó bíróságok, „rossz” ügyekben jogi képviseletet ellátó ügyvédek, kártérítésért pereskedő/„munka nélkül pénzért ácsingózó” cigányok), akik ellen nemzeti konzultáció címszó alatt próbálja felhergelni a többséget.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kérdés, ez a fajta, a kifogásolt kártérítések összegének sokszorosát felemésztő mutatvány képes lesz-e majd úgy helyettesíteni az érdemi kormányzást, mint a közjogi következmény nélkül elpukkant, érvénytelen népszavazással megkoronázott migránsügy az előző ciklusban.

Orbán: Soros háromszor próbálta kifosztani Magyarországot | Magyar Hang

Az elmúlt tíz évet értékelte Orbán Viktor, kijelentve, hogy szerinte az elmúlt száz évben ez volt a legsikeresebb tíz évünk. Azt tervezi, hogy még 2030-ban is ők lesznek kormányon.

A belpolitikai erőtér jelentősen átalakult a tavalyi választások nyomán, bár választók nagy csoportjai nem vándoroltak át egyik tömbből a másikba. De nem is valósult meg Orbán Viktor terve, hogy az európai parlamenti, majd az önkormányzati választáson olyan vereséget mér az ellenzékre, amely megkérdőjelezhetetlenné teszi pártja dominanciáját, egyben a reménytelenség, apátia állapotába taszítja az ország kormánnyal elégedetlen felét.

HIRDETÉS

Ehelyett az történt, hogy a Fidesz–KDNP első helye ugyan nem került veszélybe, de megrendült a három kétharmados parlamenti választási győzelmet biztosító centrális erőtér. Addig szalámizták, pusztították változatos eszközökkel (gyilkos sajtókampányoktól számvevőszéki büntetésekig) az ellenzéki politika megújításával próbálkozó pártokat, addig mosták össze a Fidesz egymástól távol álló ellenfeleit, hogy a választók kritikus tömege egyszer csak félretette az összefogással kapcsolatos ellenérzéseit. Az orbáni politika kíméletlensége, arroganciája dacreakciót váltott ki sok szavazóból, ezt tükrözik az őszi önkormányzati választás meglepő eredményei. A magyar politika visszatérni látszik a kétpólusú szerkezet felé, ami azt is jelenti, hogy kétesélyessé vált a 2022-es parlamenti választás.

Semmi sem dőlt el, a győri időközi polgármesteri és a mostani dunaújvárosi választás is ezt bizonyítja. A Borkai Zsolt lemondása miatti megméretésen kiderült, hogy innováció nélkül nem terem babér az ellenzéknek, a kormánypárt bázisa nem olvadt el. Dunaújváros pedig azt erősítette meg, hogy az ellenzéknek – bármennyire is a Fidesznek lejt a pálya – igenis van esélye a kormánypárttal szemben, amely az eddig is jobbikos képviselőt adó körzetben ezúttal egy független, végül súlyos vereséget szenvedett jelölt mögé állt be. Ez kínos lehetett a kormányfőnek, aki néhány órával korábban szánalmas gyülekezetként leírva próbálta nevetségessé tenni ellenzékét a sajátjai előtt.

Orbán szintet lép, és tényleg szétveri a magyar társadalmat | Magyar Hang

Azt az érvet, hogy a gyerekek minőségi oktatásánál nincs hatásosabb eszköz a társadalmi felzárkózásra, még a legvadabb vérnarancsok is el szokták fogadni.

A jövőbeni győzelemhez mindkét félnek új ötletekre, fáradságos terepmunkára, hatalmas erőfeszítésekre lesz szüksége. Orbán Viktor a klímaügy felkarolásával és más gesztusokkal a fiatalokat célozta meg, bár feltűnő volt, hogy a mindennapjaikat érintő problémákról egy szót sem ejtett. Még feltűnőbb, hogy a nyugdíjasokra egyetlen, nem túl izmos ígéretet szánt: akármit hoz a bizonytalan jövő, megkapják, amit eddig. Vagyis nem térnek vissza a nyugdíjasok számára kedvezőbb számítási módhoz, az így keletkezett veszteséget eddig is csak részben pótolták a kampányszerű, egyszeri juttatások.

HIRDETÉS

Az ellenzéki térfélen néhányan meg mintha már el is hitték volna, hogy az összefogással meglelték a csodafegyvert, a 2022-es győzelem receptjét. Ennél azért biztosan több kell, hogy eséllyel álljanak rajthoz. Az alternatívaképzés nem megspórolható, ahogy annak tisztázása sem, hogy milyen konstrukcióval lehet újabb, akár eddig a Fideszt támogató szavazókat megszólítani. A leginkább az „óbaloldal” által sürgetett egylistás megoldás aligha a legalkalmasabb erre. Akárhogy is, jövő őszig tisztázni kell ezeket a kérdéseket. Máskülönben a következő parlamenti választás is egyesélyes lesz.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,948lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kötöttfogás 95. – A „nagyvonalú” NER

A műsorvezető Lukács Csaba, beszélgetőtársai pedig Csintalan Sándor, Konok Péter, Pulai András és Reichert János.

A mama nem adja fel