HIRDETÉS

Fesztiválszezon

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Valaki kólát iszik, valaki vizet. Egyik se szénsavas. Valaki azt sem tudja, a szénsavas milyen. Nem forgalmaznak jó ideje olyat. Amilyet igen, mind alumíniumdobozos. Rózsaszín, kék vagy piros. Fémes ízük van. Mint a vérnek, épp olyan. Szerencsére a véredényünk és a kólánk is karbonsemleges. Ahogy a vizünk is az, csak a színe kólás kicsit.

HIRDETÉS

Foszló, piros kárpit feszül a nagyszínpad helyén. Ahol az utolsó zenekar fellépett, azt a részt jelöli. Óbudaiak voltak, úgy tudom. A hátukon hozták a felszerelésüket. Az erősítőjük így is rengeteg áramot evett. Lila szikrákat szórt állítólag, aztán egyszer csak elhallgatott. Azóta csend van, és sötét, se bandák nincsenek, bőrdzsekis-napszemüvegesek, se kivetítők az üres színpadok mögött. Az üzemanyag meg a villamosság nem tréfadolog. Akad persze pár ócska napkollektoros hologram azért. Hisz ez a szabadság szigete. Itt tényleg mindent lehet.

Az a néhány kép hajdani popsztárokat mutat. Akik akkor is repültek még, amikor a levegő már elég ritka volt, olyanokat. Őket megvetjük szerfölött. A művésznevüket kiabáljuk dühödten, és mondunk utána mindenféle trágár dolgokat, és tüzet próbálunk gyújtani a hologramjaik alatt. Ujjongunk, ha sikerül, és a lángoló arcmásaik körül táncolunk. Móresre tanítjuk a felelőtlen popsztárokat. Ettől valahogy vidámabbak vagyunk. Ezért is szeretem a fesztiválszezont nagyon.

Keleti holtak | Magyar Hang

2042 van. Ez éppen az ötvenedik. Én harmadszorra vagyok csak itt, mindig sok-sok újat látok, tanulok. Az előbb például egy sátor mellett jöttem el, ahol lányok énekeltek lányokról, akik fiúkról énekeltek réges-rég. Szomorú számok ezek. A fiúk a sátor körül ültek szótlanul, és tapsoltak, ha tetszett nekik. Egy másik helyszínen rojtos jógaszőnyegekre kucorodva tanulják tizenéves lányok és meglett úrfiak a púzást visszatartani. Veszélyes ugyanis, ha a légkörbe mindenki metánt ereget. Balra nagy-nagy újrahasznospapír-fal emelkedik. A múltról olvashat az ember rajta érdekeseket. Azt is történetesen, hogy különös állatnevekkel becézték egymást egykor a szerelmesek. Macski, nyuszka, egér. Például ezek. Mára az összes ilyen nevű állat kihalt. Lehet, hogy emiatt kerültek egymástól még messzebb az emberek.

HIRDETÉS

Öt-hat éve állatot is be lehet hozni ide. Nem tudom, miért tartott ennyi ideig így dönteni. Senki sem szívesen hagyja otthon a rókáját vagy a borzait. A kunyhókat őrzik ősztől, amíg kitavaszodik, úgyhogy megérdemlik nyaranta a bolondos fesztiválszezont. A kölyökrókám, Balambér másodszor van itt velem. Mint aki jól ismer minden bokrot és likat, önfeledten, lógó nyelvvel sompolyog, mellső lábán összekoszolt, sárga karszalag.

Veni, vidi, vici | Magyar Hang

A leszakadt K-híd mellett visz az utunk. A büfék felé baktatunk. Mi, emberek rég nem eszünk már nagytermetű állatot. Abban bízom, akad még az étkezdesoron egy kis tücsökpörkölt vagy némi szöcskebecsinált. A fesztiválkaja a mindenem. Balambérnak azért rendes húst rendelek, azt ő jobban szereti. Ha ilyenkor lopva a táljába tunkolok, eszembe jut, a sertés íze milyen. Megnyalom mind az ujjaim.

Balambér, úgy látom, jól lakhatott. Most egy kis kólát lefetyel. Amióta nem tesznek bele szénsavat, jobban ízlik neki is. Szagolgatják a fajtársai, amíg iszik. Nincs akkor se baj, ha el talál csatangolni velük, benne van a fülében elvégre a csip, mint nekünk a bőrünk alatt. Úgyhogy a központban valaki mindig látja, merre csavarog. És persze látják azt is, én hol járok, és ha Balambér a megengedhetőnél felelőtlenebb, és messzire elszalad, egy álruhás, mély hangú idegen visszahozza nekem. Köszönetképp ilyenkor a róka orrára kell koppintani, és mondani neki hangosan, hogy Balambér, csúnya vagy.

Tejfogak | Magyar Hang

Szerencsénkre enyhe ma az idő, a higany árnyékban harmincöt fokot mutat. Máskülönben nem veszekedne egymással szerintem ennyi influenszer itt. Próbálják túlkiabálni a rét közepén a másikat, de túl nagy nekik a konkurencia. Hétköznapokon jobban eloszlanak a város forgalmasabb pontjain. Úgy festenek, mint valaha a koldusok. Rosszul viselik, hogy amióta a net megállt, nem ismeri fel őket senki sem.

Egy pirosas fatörzs mellett elbóbiskolok. Mintha valami dal foszlányait fújná felém a szél, arra ébredek. De zene nincs továbbra sem, egy borz mart a combomba ehelyett. Csúnya, csúnya vagy, kiabálja a gazdája. Nekem vagy neki, nem tudom pontosan.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,342lájkolóTetszik
3,041követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Koronavírus: Egy napon belül több a gyógyult, mint az új beteg

Előfordult, hogy gyógyult pácienseknél is kimutatható volt a vírus, ami azt jelenti, hogy még fertőzőek lehettek.