HIRDETÉS

Egy mindenes feljegyzései (54. rész)

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Pakisztáni politikusok jelennek meg előttem, macskafilterrel mind, így legalább van valami értelme az egésznek. Pálmafák nőnek ki a konyhakőből, amikor éjszaka elvágódom. A világtól kéne lassan. Ez még csak egy ájulás, nem kell tőle elájulni. A szervezet finom jelzése, nem kellene hetekig ötven fokban napi tizennégy órát túráztatnod, unom, az idegrendszer is besokallt, épp az imént mondta, aztán a lélek, az én tettestársam, hogy van, mi értelme van egyáltalán ennek az egész kilátástalan szarnak, így fogsz megdögleni, mint egy kutya, elvadulva, tested ragacsos sebekkel borítva, néhol egy kis fakó, ritkás szőr, így mutatnak a monitorok, és már küldenek is érted egy furgont, feldobnak a platóra, koppan a fejed, tested merev, hűha, innen gyorsan fel kéne állni, de lehet lassan is, nem bánom, csak el innen, csak el innen, de nem lehet. Pedig még élni kellene.

Szól a telefon, ébresztő, reggel van, kora. És költőnk lekászálódik a kanapéról, kikapcsolja a tévét, Salma Hayek, ez az azték istennő még villan egyet, mint Frida Kahlo, aztán kávé, locsolás a teraszon, macskák etetése, mosogatás, egy kis rendrakás, gyűlöl úgy hazaérni, hogy úszik az egész kecó, néha még így is úszik, mert amikor megérkezik, már öreg este van, az öregek már alszanak, ő is öreg, de ő nem alszik, néha még éjjel sem, csak egy kicsit, szakaszosan, ímmel-ámmal, de este már nincs erő semmire, csak bekapcsolja a tévét, amit reggel kikapcsolt.

HIRDETÉS
Egy mindenes feljegyzései (53. rész) | Magyar Hang

Szóval aztán miután mindez megtörtént, rendben kimegy a kapun, és megközelíti az autóját, mert ma anyagbeszerzős nap van és lesz. Nagyon megközelíti, a kontaktus közvetlen, szinte testi, akár egy kézfogás (vagy egy b…ás, mondaná erre Diego Rivera), tekintve, hogy bedöglött a távirányító. Beül, elfordítja a kulcsot, nem egy pöccröff, de azért mégis, és átnyúl a túloldalra, hogy leeressze az ablakot, mert csak azon az oldalon lehet, azon a túlsón, ezen már régen nem, itt már évek óta egy akáctuskó tartja az üveget, hogy ne legyen az, hogy a legváratlanabb pillanatokban lezuhan az egész és visszaküldeni nem lehet, holott szakad az eső. Ablakmosótartály sincs egy ideje, így csak a közepes eső a jó eső, a kicsi nem, mert akkor csak maszatol a nyikorgó ablaktörlő a lifegő gumival, a nagy eső meg sose jó. Alakulóban a Mad Max-érzés, kívül-belül.

A jármű jobb első oldalát szigszalag tartja össze, a magyar ember ezzel a termékkel mindenre képes, pláne ha van hozzá gumipók és WD40, a küszöb lóg, a hátsó ajtót egy maga faragta bottal támasztja ki pakoláskor (kombicsek), külső tükrök már nincsenek, a másodikat a minap törte le egy agresszív néni ijedős lánya, amikor áttért a másik sávba, ahol éppen a költő közlekedett nyugodtan, mondhatjuk, mit sem sejtve, hiszen az ember mintegy mit sem sejt a következő másodpercről, a hátsó üléseket már régen kidobta, így kényelmesen elfér néhány köteg tetőléc, a kormányról leolvadt a hajdani bőr ebben a nagy melegben, elölről ellopták a ködfényszórókat, ezért aztán a művész le is rúgta az első spoilert, amúgy is csak karistolta a flasztert, és az veszélyes. Na, körbe is értünk a járművön, indulhatunk.

Egy mindenes feljegyzései (52. rész) | Magyar Hang

Hiszen most éppen akadt néhány használt téli gumi, amit még nem darált be a futómű, és ami kánikulában is megfelelő, a többi a gumilobbi ócska bolsevista dumája. Megyünk tehát nem messzire, csak ide, a közeli kisvárosba, mert a költő mostanság nem jár sehová, mert nincs rá pénze. Így nem ment Charlotte Gainsbourgra, holott imádta már az apukáját is, hát még az anyukáját, így nem nézi meg a Király Tamás-kiállítást sem, és már izgatottan tervezi, hogy nem megy el Iggy Popra sem. És így nem találkozott Bartók Bélával. Viszont így megy EZ, ilyen a kapitalizmus, annak is ez a különösen kifinomult, bizánci formája. Mindezekért a költő néha dühös, néha szomorú, többnyire meg pont leszarja az egészet. Így is hat helyre megyünk ma, nem elégedetlenkedünk, világot látunk, az élet különben is egyszerű, mint egy sodronyvég.

HIRDETÉS

Az a baj csak, mert baj az mindig van, és csőstül jön, mint a gázszerelő, hogy mind a hat helyen és mindenhol máshol tizennyolc fokra tekerték azt a retkes légkondit, és még jó, ha kipucoltatták előtte, ami az ötven fokról belépve szétcsapja az embert, aztán lehet csodálkozni, hogy a kórházak dugig vannak a tüdőgyulladásos csávókkal, de a kórházakban nincs légkondi, persze biztos azért, hogy ne fokozzák a bajt, oda meghalni mész, tesó, nem szórakozni, csak veled szórakozik mindenki. Így aztán mialatt a költő szép sorjában beszerzi az anyagokat, hiszen ezért indult útnak, aztán lepakol, lemossa magáról a cementport, és így már csak a bőre alatt, a csípésekben marad valamennyi, és beleroskad a kilátástalanságba és a reménytelenségbe, te kihúzod magadból a tűket, a kanülöket, az infúziókat, aztán sorban a szobában mindenkiből, mert vagytok ott még heten, vérben és mocsokban, és aztán sorban a folyosón minden szobában mindenkiből, és immár minden halott hálás, íme a nagy turné, örök gruppik az angyalok, itt a nagy légkondicionálás.

A sorozat többi részét itt olvashatja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/27. számában jelent meg, 2019. július 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,077lájkolóTetszik
3,186követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek