HIRDETÉS

Ingyensör, kolbász, Edda

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Csíkszentsimon egy őszi szombat délelőtt. Nem, nem életerős migránsok végeláthatatlan tömege lepte el a Székelyföldet, de nem is autonómiatüntetés zajlik, hanem éppen megvalósul a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási ígérete, csak egy országgal arrébb. A hatalmas tumultusra érkező emberek zsebén kis fémkupakok lapulnak, rajtuk felirat: „Nyert! Eszem-iszom, tombola!” Az „igazi” és „tiltott” sört gyártó helyi vállalkozás PR-akciója túl jól sikerült, a játék ideje alatt kibocsátott 400 ezer nyertes kupak boldog tulajdonosai közül annyian indultak el az ingyensör, kolbász és Edda-koncert, valamint a tombolán kisorsolandó két nyereményautó reményében, hogy szó szerint bedugult a Csíki-medence.

HIRDETÉS

Sokan be sem fértek, mert a rendőrök már a falu határában megállították a járművet (így járt egy teljes busznyi magyar társaság, amely Mátészalkáról indult el bulizni), mások a bejárati hatalmas sorban unták el magukat, és hazamentek. Aki bejutott, annak órákat kellett tolongani a gyárudvaron összezsúfolódott összefüggő embermasszában, hogy a kupakját tombolára, illetve ingyensörre és kolbászra váltsa. Szemtanúk szerint még a csíksomlyói búcsú vagy a nyári pápalátogatás idején sem volt ennyi autó a térségben, és most is a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek a látogatók.

Ingyen sörből PR-katasztrófa Székelyföldön | Magyar Hang

A reklámakciót szervező cég nem állt a helyzet magaslatán, előbb a közösségi oldalon könyörögtek, hogy többen ne menjenek, aztán – a sok felháborodott hozzászólás hatására – törölték a bejegyzést, és az egészet később le is tagadták. Másnap a tulajdonos egy Facebook-videóban úgy magyarázkodott, hogy nem számoltak ennyi emberrel, aztán elmondta, hogy kilenc tonna kolbászt vásároltak a rendezvényre, és ebből közel hét tonnányi fogyott el. Ha nem számoltak ennyi emberrel, hogyan maradhatott meg kétezer kiló kolbász? – tehető fel a kérdés józan paraszti ésszel is, de ne keressük logikát ott, ahol összevissza beszélnek.

A székelyföldi közéletben azóta folyik a vita arról, hogy az ingyentraktával ilyen hatalmas tömeget lehet összecsődíteni, miközben egy autonómiatüntetésre, a marosvásárhelyi orvosi egyetem melletti kiállásra vagy akár az úzvölgyi temetővédésre csak százakat, jó esetben néhány ezer embert sikerül mozgósítani. Eddig röhögtünk a románokon, hogy miccsel és sörrel meg lehet őket venni a választásokon, kesergett valaki, de most kiderült, mi sem vagyunk különbek náluk. Az is felmerült, hogy a húsvéti csíkszeredai ételszentelést mindig sikerült példás fegyelemmel végrehajtani a jókora tömeg ellenére, de ennél az eseménynél nyoma sem volt a rendnek és a másikra való odafigyelésnek. Az emberek ugyanúgy tolongtak, mint a nagy hegy másik oldalán, ha potyára van lehetőség.

HIRDETÉS

Az sem mellékes, hogy csoda is történt azon az őszi délutánon: a sok tízezer ember közül éppen a helyi polgármester személyi titkára, egy csinos helyi fiatalasszony nyerte az egyik autót. Merő véletlenül, persze, de az már nem véletlen, hogy a helyi hivatal az esemény szervezői között volt, és általában a nyereményjátékoknál kikötés, hogy a szervezők nem indulhatnak rajta.

Csíki Sör: tömegnyomor után csoda a sorsoláson | Magyar Hang

Végül már a gyár is érezte, hogy valamit lépni kell, így akinek még van nyertes kupakja, ingyenes gyárlátogatásra mehet, ahol a folyékony kenyér mellett sült csülökkel is megkínálják, és a legszerencsésebbek életre szóló Csíki Sör-bérletet nyerhetnek, ami azt jelenti, hogy halálukig lesz minden napra egy ingyensörük. Július elején az Úzvölgyében elbukott a temetővédő székely akarat. Ezentúl bármilyen kisebbségvédelmi vagy magyarságtudat-erősítő rendezvényt szervezne valaki a Székelyföldön, a recept adott: ingyensör kell, meg kolbász, és dől a nép.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/41. számában jelent meg október 11-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/41. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,209lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek