Saját lábon? – Harry herceg és Meghan hercegné váratlan Odüsszeiája

Saját lábon? – Harry herceg és Meghan hercegné váratlan Odüsszeiája

A hercegi pár a londoni Kanada Házban. Felemás fogadtatás (Fotó: Reuters/Yui Mok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit Henrik herceg – becenevén Harry – és felesége, Meghan Markle ellopta a show-t 2020 elején. Kit érdekel a brexit, amikor Sussex hercege és hercegnéje az Instagramon tett váratlan bejelentésével alaposan felkavarta az állóvizet! Mint írták, függetlenedni akarnak a királyi családtól, és pénzügyileg is a saját lábukra állnának, hogy a maguk útját járják. Szó, mi szó, annyi brexittől terhes hónap után már-már megváltás lehet a brit közvélemény számára, hogy a korábbi tékozló fiú, a „legkisebb királyfi” bedobta a gumicsontot.

Mielőtt azonban elviccelnénk, az ügy tényleg komoly, s a Buckingham-palotán is túlmutathat. Az ifjabb hercegi pár elhatározása a brit monarchia működésére is hatással lehet. A „szakítás” valódi okait egyelőre homály fedi, mert ahány a palotabéli, a királyi családhoz köthető „bizalmas forrás”, annyi a találgatás is. A sajtó egy része pedig úgy tűnik, ez alkalommal is vérszagot szimatolna, konfliktust szeretne látni, rasszizmust, szexizmust, hogy Vilmos megfélemlíti és elnyomja öccsét. „Sosem volt ilyen rossz viszony a fivérek között”, „Meghan hercegné napokkal a bejelentés előtt Kaliforniából az adóparadicsomként számon tartott Delaware államba költöztette a cégét” – ilyen és ehhez hasonló címek lepték el a napokban brit sajtót.

Hogy juthattak el idáig? A szokásos habosításon túl talán érdemes felvázolni egy lehetséges, ám még nem végleges forgatókönyvet. Ehhez azonban jóval korábbra kell visszatekinteni: Harry még 13 éves sem volt, amikor elvesztette édesanyját. Diána hercegné tragikus halála éppen a fiú tinédzserkora elején következett be, Lady Di 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban – amely hírre a sajtó igencsak harapott, és a kamasz fiúra nemcsak az anyja halála, de nyilvánvalóan a különféle híresztelések is hatással voltak.

Lázadó, de inkább balhés időszak következett az ifjú herceg életében: látták 17 évesen füvezni, elmerült az alkohol és a kemény partik világában, lesifotósokkal verekedett éjszakai bárok előtt, és ez csúcsosodott 2005-ben, amikor 20 évesen egy „gyarmatosítók és bennszülöttek” témájú jelmezes bulin a hírhedt náci Német Afrika-hadtest (Afrikakorps) egyenruhájában, karján horogkereszttel kapták lencsevégre. Az eset után nem győzött sűrűn elnézést kérni.

Úgy tűnt, a katonai karrier talán jót tesz neki, megszelídíti a fékezhetetlennek tűnő Harryt. Komoly barátnője lett, egy zimbabwei–dél-afrikai üzletember, Charles Davy lánya, a krikettjátékos Chelsy volt közel öt évig a párja. A kapcsolatnak állítólag végül azért lett vége, mert a fiatal lány, 2011-ben látva, mekkora a felhajtás Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője körül, végleg eldöntötte: nem akar ekkora reflektorfényben élni.

Rasszista botrányba is keveredett: egyik pakisztáni származású katonatársát – sokak szemében sértő – „pakinak” míg egy másik, fejkendőt viselő társát „rongyfejűnek” nevezte. Lett is ebből ribillió! Volt, aki suttyónak nevezte Sussex hercegét emiatt, de egy volt tengerészgyalogos parlamenti képviselő, Rod Richards védelmébe vette Harryt, aki a helikopterpilótaként az afgán frontot is megjárta. Richards úgy érvelt a szavai miatt bocsánatot kérő herceg mellett, hogy a seregben vannak ilyen, származásra vonatkozó megjegyzések, ám azok mindenféle rasszizmustól mentesek.

Tagadja András herceg, hogy szexuális viszonya lett volna egy fiatalkorú lánnyal | Magyar Hang

II. Erzsébet fia korábban jóban volt a kiskorúakkal szembeni prostitúció miatt el is ítélt, nyáron meghalt Jeffrey Epsteinnel. Most a BBC készített vele egy nagy interjút.

2012 augusztusában Las Vegasban készültek Harryről és egy fiatal nőről meztelen fotók, amint vetkőzős billiárdot játszanak egy hotelszobában. A brit sajtó ekkor már mintha jobban tisztelte volna a magánéletét – mindenesetre a kompromittáló fotókat a The Sun bulvárlap megjelentette.

Mindezektől az esetektől függetlenül (vagy éppen Harry „vásott kölyök” viselkedése miatt) egy néhány hónappal későbbi felmérésből kiderült, bátyja, Vilmos herceg és nagyanyja, II. Erzsébet királynő után ő bizonyult a monarchia harmadik legnépszerűbb figurájának. A cambridge-i herceg szűkebb családjának gyarapodásával Harry egyre távolabb kerül az uralkodástól, ugyanis a korona öröklésének sorrendje a következő: elsőként apja, Károly herceg, majd bátyja, Vilmos, illetve gyermekei: György, Sarolta és Lajos viselheti, s csak utánuk következik Henrik hatodikként az öröklési sorban.

Valószínűleg ez a tény is szerepet játszhatott a sussexi hercegi pár mostani döntésében. Ahogy az is, hogy a tagadhatatlanul jó sajtójuk ellenére egyre kevésbé viselik el a lesifotósokat, meg azt is, hogy – jogi nyelven megfogalmazva: magánélet vélelmezett megsértése miatt – jelenleg is több sajtóperük van folyamatban.

Továbbá – amellett, hogy úgy tűnik, folyamatosan menekülnek az újságírók é és fotósok elől – több kritikát is kaptak tavaly azért, amiért 2,4 millió fontnyi közpénzbe került otthonuk, a windsori birtokon fekvő Frogmore villaház felújítása. A rosszmájúak szerint Harry és felesége csak a „meló” büdösebbik felétől szabadulna, míg a csillogást, a luxust, az „adófizetők millióit” nagyon is megtartanák. Piers Morgan például a Daily Mailbe írt kifejezetten kemény publicisztikájában Harryt és Meghant egy magukat folyton sajnáltató, hisztis, túlérzékeny párként jellemzi. „Rasszizmus-e képmutatásnak tartani azt, hogy miközben Meghan félmillió dolláros babaváró bulit tart New Yorkban celebekkel és George Clooney magángépével repked, addig Harry a szegénység leküzdése ellen posztol a Twitteren; vagy miközben arról papolnak, hogy minden károsanyag-kibocsátásra figyeljünk oda, addig ők Elton John magánrepülőjén utazgatnak mindenhova.”

A pénz kétségtelenül fontos kérdés lesz. Ki fizeti például a kanadai védelmüket, ha a saját lábukra állnak, és a két ország között ingáznak? Justin Trudeau kormányfő jelezte, a kanadai adófizetők biztosan nem. Egyes becslések szerint ez évi 1–3,8 millió fontba kerülhet. Sajtóhírek azonban arra következtetnek, hogy Károly herceg tovább folyósítja – 1,2 milliárd fontra becsült vagyonából – az évi 2,3 milliós apanázst, ám már jelezte kisebbik fiának, forrásai nem végtelenek.

Hogy mi zajlott a szűk körű, hétfői sandringhami családi kupaktanácson, egyhamar nem derül ki – a találkozóról távozók lesifotósok által elcsípett arckifejezéseiből nem érdemes következtetéseket levonni. A királynő hétfőn elfogadta unokája és felesége döntését, és állítólag Károly herceg nagyon csalódott. Harry azonban nem biztos, hogy annyira rossz figura, mint ahogy azt sokan szeretnék láttatni.

A svéd király, XVI. Károly Gusztáv tavaly októberben bejelentette: meghúzzák a nadrágszíjat, így a közvetlen trónutódlásban nem érintett két kisebb gyermeke és famíliái „kikerülnek” a királyi családból, címeiket megtarthatják, de közpénzt nem kapnak, és az unokáik majdani házastársait és utódjait semmilyen cím nem illeti.

Aki Bethlen Istvánt és II. Erzsébetet is megfesthette | Magyar Hang

László Fülöp munkásságát itthon alig ismerjük, külföldön viszont nagy becsben tartják képeit.

Sussex hercegének minden bizonnyal ez is a szeme előtt lebeghetett, ahogy anyja, Diána „eltávolodása” a királyi családtól is példaként szolgálhatott. Attól pedig nem igazán kell rettegniük, hogy ne élnének meg valahogy. A hírnevük és „az arcuk” elég kelendő lehet még így is, hiszen Harry herceg már be is ajánlotta feleségét a Disney-stúdióhoz. Az új Oroszlánkirály londoni díszbemutatóján – szólnak a hírek – Robert Iger vezérigazgatónak megemlítette, a hercegné szívesen vállal hangalámondást, szinkronizálást, ugyanis nagyon érdeklik az ilyen jellegű munkák.

Azonban kétségtelen, a függetlenedés kommunikációja nem volt épp tökéletes: előbb történt a bejelentés, mint hogy tájékoztatták volna az udvart. Hiba volt nem szólni a 93 éves II. Erzsébet királynőnek; és az sem volt jó húzás, hogy saját édesapja, Károly herceg is mindössze tíz perccel a bejelentés előtt értesült a terveikről. A családi béke megőrzése érdekében például azzal is a közvélemény elé állhattak volna, hogy egyszerűen nem szeretnénk az adófizetők terhére lenni. Miért nem így tettek? Talán sosem tudjuk meg.
Azonban ha Harryék önállóvá válása, függetlenedésük a Buckingham-palotaiaktól békésen és nyugodtan zajlik, példaként szolgálhat más, nem trónvárományos számára is – és még a közvagyon sem csappan meg.

Harry és Meghan lemondott királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban – közölte szombat este a Buckingham-palota. Ennek megfelelően a továbbiakban nem részesül a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban, és miután ezentúl nem számítanak a brit királyi család dolgozó tagjainak, az Ő Királyi Fensége megszólítást sem használják.

Az brit udvar MTI által is idézett közleménye szerint Harry és Meghan vissza akarja fizetni a windsori kastély közvetlen közelében lévő rezidenciájuk, a Frogmore Cottage renoválására közpénzből fordított 2,4 millió fontot. A közleményéből az is kiolvasható, hogy Harry és Meghan – legalábbis még – megtartotta hercegi címét; a négy bekezdésből álló kommüniké négyszer említi hivatalos hercegi címűkön, Sussex hercegeként és Sussex hercegnőjeként Harryt és Meghant. Ugyanakkor a továbbiakban nem képviselhetik hivatalosan a királynőt. A palota azt is közölte, a házaspár biztonsági őrizetének részleteit nem hozza nyilvánosságra.

A közleményéhez II. Erzsébet királynő személyes üzenetet is fűzött. Ebben az uralkodó konstruktívnak nevezte az unokája helyzetére kidolgozott megoldást és – a házaspárt, valamint gyermeküket keresztnevükön, titulusok nélkül említve – leszögezi: Harry, Meghan és Archie mindig is az ő családjának szeretett tagja marad. A brit királynő hangsúlyoztza: elismeri azokat a nehézségeket, amelyeket a házaspárnak az esküvő óta eltelt két évben a rájuk irányuló intenzív figyelem okozott, és támogatja azt a kívánságukat, hogy a jövőben függetlenebb életet élhessenek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/3. számában jelent meg január 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/3. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.