Így pusztul a magyar buszgyártás szimbolikus helye

Így pusztul a magyar buszgyártás szimbolikus helye

Fotó: Dévényi István/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az nem egy Ikarus. Persze, hogy ZIL, pontosan tudom, még szép, nem is azért mondom, hanem, mert öreg buszokat kutattunk, de csak őt találtuk, ott feszített az egykor város a városban budapesti Ikarus-telep, még az is lehet, hogy kellős közepén. Magányos hókotró a kora nyárban, oh, mily kiszámíthatatlan és kegyetlen a gondviselés.

Nem rémlik, hogy kezdődött: egyszer csak zötyögtünk a buszon kétéves fiammal, szigorúan valamelyik ráncajtó mögötti dupla ülésen, és róttuk a megállókat. Ez volt a program játszóterezés helyett, nem én találtam ki, de egyáltalán nem bántam, mert a lakótelepi játszótér a társadalmi lét egyik legkíméletlenebb helyszíne. A többi (is) már történelem, a sok-sok kisebb-nagyobb buszos kaland a nemzetközi találkozóktól a térképen sem található vidéki bontókig végül mind ide, a legszebb szovjet teherautóhoz vezetett. Más ugyanis már nincs itt, a dicső múltra pár lekaparhatatlan helyen fennmaradt Ikarus-felirat utal csupán.

A főbejáratot strázsáló biztonsági őr őszintén megörül nekünk, bámészkodóknak, előbújik az odújából spontán idegenvezetni. Mondom, hogy a buszokat keressük, mert itt egyből balra mindig parkolt néhány, és nem akármilyenek, egy-egy faros, sőt, a 620-as utánfutós is, az ország legkülönbözőbb részeiből ideszállított alig húsz-, harminc esztendős 260, 280-asokra már fel sem kaptuk a fejünket.

– Elköltöztek. Jöttek a kínaiak, a buszosok pedig mentek.

Tényleg, hiszen úgy egy éve érkezett a hír, miszerint elkelt a komplexum, kínai befektetők látták meg benne a fantáziát, hogy kereskedelmi, logisztikai központtá alakítsák.

– De alig történik valami, esküszöm, egyetlen melós szokott itt kapirgálni – vigyorog, hamar munka ritkán jó, jut eszembe az utolsó pillanatokra hagyott beadandó dolgozatok önfelmentő filozófiája, összenevetünk.

Azért körbejárunk, mert talán utoljára. Monumentális csarnokokban taposunk bokáig a törmelékben, a korlátok nélküli lépcsősoron az egyik terem kupolájáig jutunk. A ricsajozó madárrajoktól hangos, rozsdásodó fémszerkezetet a természet uralja, az elporladt betonból fa nagyságú cserjék törnek utat a fény felé. Ez már valóban a vég.

Odakint apró, bizalmatlanul morcos küldöttség vár ránk, az új tulajdonos emberei. A férfiak a háttérben maradnak, a valószínűleg tolmács hölgy viszont mellénk szegődik a kínai piacok árusaihoz mérten is súlyosan tört magyarsággal tudakolva ittlétünk okát. Magyarázom, hogy a magyar buszgyártás mennyire fontos, szimbolikus, már-már kegyhelye ez, de vagy nem érti, vagy nem hiszi, hogy amatőr Ikarus-túrát tartunk, úgyhogy az arcára rajzolt kényszermosollyal velünk baktat egy darabig, s csak akkor marad el beszélgetni, amikor belefutunk a valóságosan egyetlen fizikai alkalmazottként lehullott vakolatot lapátoló munkaerőbe.

Bandukolunk ismét kettecskén, negyedóra múltán előbukkan a főkapu, körbeértünk. A semmibe vezető vasúti sín másik végén félig nyitva hagyva pusztuló raktárajtó; ez az állapota lehetett már fénykorában (olyanja sosem volt) is a sorsa, mert egy ideges kéz azt írta rá örök tanulságul: CSÚKD BE!

Végül is nem ez mindannyiunk célja? Bárhogyan is, de nyomot hagyni a világban?

Olvasna még Dévényi Istvántól? Kattintson!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/24. számában jelent meg június 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 24. számban? Itt megnézheti!