HIRDETÉS

Ez már régen nem Bécs, de még messze nem Bukarest

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A megboldogult Magyar Nemzet kultúra rovatában futott egy sorozat Interaktív címmel: ebben olyan részleteket mutattunk be, amelyek vizuálisan hatnak a befogadóra. Egy-egy utcasarok, portál, plakát és egyéb: mind interakció. Mi hatunk a környezetünkre, de a környezetünk is hat ránk. Hol pozitívan, hol csüggesztően.

HIRDETÉS

Ezt a sorozatot folytatjuk most a Magyar Hangban, és bátran mondhatjuk, hogy az újraélesztett rovat első témája: az utcán hevert. Épp lomtalanítás van a IX. kerületben, így az Üllői út hozzá tartozó szakaszán is. Képünk a sugárút és a Páva utca sarkánál készült. Azon a tájékon, amelyen át a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a belváros felé igyekvő vendégek jelentős része áthalad. És bizony, mindegy, hogy az érkező taxin, reptéri kisbuszon vagy a BKV expresszjáratán suhan melléje-fölébe, annak a látvány után garantáltan nem térkép e táj. Hanem mellbevágó szembesülés azzal, hová érkezett.

Csali | Magyar Hang

Melyik a nagyobb szégyen: eltakarítani a hajléktalanokat a közterületről vagy ott hagyni őket? Döntse el az olvasó. Segíteni egyik sem segít rajtuk.

Budapest amellett, hogy – mint volt mindig is – izgalmas, sok helyen gyönyörű és nagyszabású metropolisz, ahogy története során oly gyakran, ma is kompfővárosként sodródik Európa és a Balkán között. Számos szegletét szemügyre véve nehéz eldönteni, hogy büszke, nyugatias főváros-e (Bécshez fogható és mérhető helyszín), vagy a közeli Balkán kapuja.

Részben persze éppen az ebben a kettősségben rejlő feszültség adja érdekességét: az ember egy napon belül járhatja be a pazar Kossuth teret a lélegzetelállító Parlamenttel, de a Nyugati tér egyre szürreálisabb alvilágát is. Megcsodálhatja az ódon és varázslatos Várnegyedet, hogy utána fél órával már valahol a szemünk láttára totálisan jelentőségét vesztő Nagykörúton ámuljon azon, micsoda összevisszaságban képes egymás mellett létezni – és neonzöld, rózsaszín, lila cégtábláival a potenciális kuncsaftot alpári harsánysággal hívogatni – kínai büfé, török gyrosos és olcsó talponálló. Vagy, hogy közeledjünk a mellékelt felvételhez: megihat egy jó kávét a csodás Ferenc tér valamelyik kiülős helyén, hogy a következő percben már az Üllői úton rémüldözzön az ott – és nem csak lomtalanítási napokon – érzékelhető koszt és igénytelenséget látva.

HIRDETÉS

Kétszer kettő | Magyar Hang

Az ezredforduló óta Budapest szinte teljes mértékben elveszítette gasztronómiai egyéniségét: összetéveszthetetlen arculatát és helyi ízeit.

A látvány: novellánál tömörebb és töményebb látlelet. Az utcára hányt lom mellett fehér pozdorjalapra firkált „fogva” felirat jelzi, hogy az ott heverő tárgyak immár új gazdájuk tulajdonát képezik. Az egyik ház fala mellé dobott matracon hajléktalan férfi alussza álmát. A fásult és sokat látott városlakók és a közeli orvosi egyetem magyar és külföldi hallgatói pedig olyan közönnyel közlekednek e különös kulisszák mögött, mintha ez lenne a leginkább magától értetődő dolog a világon.

S valahol az is. Budapest ilyen. Mi ilyenek vagyunk. Múltunk rozoga teherautókra dobált kacatjai és jelenünk rendszertelenül elszállított hulladékhalmai között szlalomozunk, és lassanként belenyugszunk: ez már régen nem Bécs, de még messze nem Bukarest. A kettő között van valahol. Csuda érdekes hely, annyi szent. De azért akadna dolgunk vele bőven, hogy igazán lakályos is legyen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 25. számában jelent meg, 2018. november 2-án.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,752lájkolóTetszik
2,954követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.