HIRDETÉS

Szelektív ethosz

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nem a cél, az út a lényeg, tartja a mondás, de azért megérkezni se rossz. Belépni az ismeretlen vagy akár az ismerős térbe is, mindig új történet kezdetét jelenti, így egyáltalán nem mindegy, hogy hová érkezünk. Egy előszoba sokat – szinte mindent – elárul a lakásról és a lakóiról, néha jobb tovább sem lépni onnan, és ugyanígy mesél egy elő- vagy fogadótér az épületről, ahová igyekszünk. A társasházak és bérházak régen elképzelhetetlenek voltak előtér nélkül, amelyben a vendég kifújhatta magát, megpihenhetett egy pillanatra, és akár egy dekompressziós kamrában a búvár, hozzászokhatott a nyomáskülönbséghez. Ha elfogadjuk az első benyomás kiemelt szerepét, akkor az előtér a társas érintkezés egyik legfontosabb színtere, amely nemcsak az arisztokrácia, de a polgárság számára is igényességről, eleganciáról és illemről tanúskodott. Az ethosz tere volt.

HIRDETÉS

A szocializmus évtizedeinek építészetén – még ha esetleg kiváló szakemberek dolgoztak is egy-egy épületen – felesleges lenne számonkérni a polgári világ igényeit. A rendszerváltás óta azonban a polgári már kevéssé gyanús, sőt, ha jól értjük az idők szavát, a polgár már nem pusztán úton levés, hanem maga a cél. Így aztán különösen fájó, hogy az elmúlt huszonöt–harminc évben épült társasházak alkotói szűk, sötét terekben gondolkodtak, amivel nem is az a legnagyobb baj, hogy nyomasztóan lelketlen, hanem az, hogy semmi sem jelzi, hogy megérkeztünk volna. Egyszerre vagyunk bent, és mégis kívül.

Ez már régen nem Bécs, de még messze nem Bukarest | Magyar Hang

Megihatunk egy jó kávét a csodás Ferenc tér valamelyik kiülős helyén, hogy a következő percben már az Üllői úton rémüldözzünk az ott érzékelhető koszt és igénytelenséget látva.

És mielőtt bárki ellenem vetné, a polgári ethosz nem csupán pénz kérdése.

Kifinomultságot nem vásárolhatunk magunknak, legyen akárhány építőipari vállalkozásunk is,

és fordítva, az igényesség már a legegyszerűbb dolgok esetében is megmutatkozhat. Ez utóbbira jó példa, ha megnézzük, mi történik azokkal a terekkel, amelyeket készen örököltünk.

HIRDETÉS

Száz-százötven éves bérházak vesznek körül bennünket, falaikba zárva a város múltját, ezért is szívfájdító látni, amikor – ahogy jelenleg a Paulay Ede utcai egykori műemlék épület esetében – látszólag indokolatlanul tüntetik el őket. Bontani azonban nemcsak kívülről, acélmonstrumokkal lehet.

Miért tették ezt Sisivel? | Magyar Hang

Ha viszontlátná a róla készült szobrot, fügét mutatna mindenkinek, aki kitalálta ezt az egészet.

Hild József, Ybl Miklós, Lechner Ödön, Lajta Béla, Málnai Béla vagy Molnár Farkas – és sok más kiemelkedő építész – alkotásai mindig többletjelentéssel bírnak. Belső tereik az elmúlt másfél száz év üzenetét hordozzák, amelyhez mi manapság a „A sárga kukába a műanyag, a kékbe a papír szemetet kéretik bedobni”, és „A palackokat összepréselve, a dobozokat apróra hajtva” feliratokkal járulunk hozzá. Mindezt celluxszal rögzített A4-es lapokon. Félreértés ne essék, a szelektív gyűjtés a hazai folyamat homályos eredményétől függetlenül fontos, és az egyéb információkra is sokaknak szüksége lehet. Az elegancia ebben a kontextusban azonban éppen azt jelenti, hogy mindennek megtaláljuk a megfelelő formát. És ha a dolgok a helyükre kerülnek, ha egy előtérbe lépve úgy érezhetjük, megérkeztünk, talán egy lépéssel közelebb kerültünk a polgári ethoszhoz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,703lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pénz semmiért

Orbán Viktor egyetlen olyan problémát nem jelölt meg maratoni tájékoztatóján, amelynek kezelésére ne lett volna meg minden eszköze az elmúlt tíz évben.