Megint a pénz

Október közepétől a hajléktalanok nem tartózkodhatnak életvitelszerűen az utcán. Ha megteszik, szabálysértést követnek el, következésképpen bírsággal sújthatók. A mellüket döngető kétharmados csapat újfent gondolkodás nélkül döntött, hiszen fogalmuk nincsen arról, mit is jelent otthon nélkül élni. Az sem számított, hogy a hitelek csapdájában vergődő polgárok lakásait a tartozás miatt elveszik, majd nincs hová menniük. Szorosan idetartozik még, hogy a pszichiátriai osztályok csökkentésével rengeteg beteg ember került utcára, a gondozásukat pedig senki nem hajlandó vállalni – céltalanul kószálnak, és olykor bizony életellenes cselekedeteket is elkövetnek.

HIRDETÉS

A rászorultaknak is valahol létezniük kell. Aluljárók, pályaudvarok, kapualjak és pincék szolgálnak búvóhelyül, nyáron a parkok sem kivételek.

Azoknak, akik Magyarországon felléptek, felléptünk a hajléktalanság kriminalizációja ellen, nem sok közünk van a neoliberalizmushoz.

Ám az egész történet magva mélyebben keresendő. Ha körülnézünk a világban, mindenütt találunk hajléktalanokat. Azonban az ember lesüllyedését nem mindig a saját hibája okozza. Az állam igencsak felelős érte. Kiváltképp akkor, ha ölbe tett kézzel képes végignézni a hanyatlást. A bankvilág örökös ügyeskedése szintén ehhez a kérdéskörhöz társul. A kettő együtt könnyedén teszi tönkre a társadalom támaszra szoruló rétegét. Ám segítség helyett törvényt alkotnak, abban bízva, hogy azzal a jelenséget egy csapásra megszüntetik majd. Sajnos ezzel a megkülönböztető politikával biztosan nem sikerül, mert ez idáig is csak bajt generált az országban. És ezután sem lesz másként. Egyébiránt meg kéne kérdezni az okosoktól, hogyan rendezze a bírságot az otthontalan, ha egy forint sincs a zsebében. Azt hiszem, a válasz egyértelmű. Sehogyan.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 11. számban? Itt megnézheti

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

23,272lájkolóTetszik
1,059követőKövetés
11,780feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Dolgoznék, de már nem kellek – Magyar Hang-ajánló

2019. évi harmadik számunk jelenik meg január 18-án, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor és a nagy blöff

Mára nemcsak a korrupció, hanem vele kéz a kézben a hazugság vált a Fidesz legfőbb politikájává, Orbán Viktor pedig a két lábon járó fake news gyárrá.

Végre egy kínai