HIRDETÉS

Egy csendes háború

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tíz év telt el a grúz-orosz háború óta. De vajon vége van-e a történetnek, vagy számíthatunk-e újabb invázióra? A 2008-as háború 10.évfordulója kapcsán a nemzetközi média és több szakértő is azt állapította meg, hogy ha Európa és az Egyesült Államok komolyabban vette volna az úgynevezett augusztus 5-i háborút, és lépéseket tett volna Oroszország megállítása érdekében, sem a Krím-félsziget elcsatolása, sem a kelet-ukrajnai háború nem következett volna be.

HIRDETÉS

Az, hogy itt a háborúnak a mai napig nincs vége – az, hogy a határvonalak mentén az orosz katonák sorozatosan hajtanak végre emberrablásokat, gyilkosságokat, rablásokat, ma már egyre több ember számára világos és nyilvánvaló. És az Oroszország és Grúzia között fennálló helyzet egyáltalán nem egyszerű, mióta az oroszbarát grúz kormány 2012-es hatalomra lépése óta jóval lojálisabb Oroszország-politikát követ.

Egy évvel ezelőtt, 2017. júliusában civil aktivisták egy csoportja az addig csak élsportolóként és színészként ismert David Katsarava vezetésével megalapította az „Erő az Egységben” nevű mozgalmat, és elkezdték napi rendszerességgel megfigyelni a határvonalat. A rendszeres támogatások és állami segítség nélkül, kizárólag közösségi finanszírozásból működő, mintegy 50 fős csoport 2017. július 24-e óta minden nap, váltott összetételben járőrözik.

Felismerték, hogy nem lesznek képesek sem az orosz katonai tevékenységet, sem a grúz állami politikát befolyásolni, a céljuk ezért csak annyi, hogy az orosz megszállás kérdését folyamatosan napirenden tartják a médiában, ezzel tudatosítva a közvéleményben, hogy ez a veszély nem ért véget.

HIRDETÉS

Túszejtési rutin az EU kapujában – Magyar Hang

A Nyugat felé tartó Grúzia, amit még Oroszország sem enged el.

Az „Erő az Egységben” – élén személyesen David Katsaravával – volt az, ami megismertette a világgal Archil Tatunashvili esetét (aki az oroszok elfogtak, és 2018. február 23-án brutálisan meggyilkoltak). Idén augusztus 14-én pedig szintén ők jelentették be, hogy Truso és a Darial-szoros (mindkettő népszerű turistalátványosság az orosz határ mellett) lehet az orosz megszállás legközelebbi célpontja.

Júliusban az orosz médiapropaganda legjobb példájaként interjúk jelentek meg oszét tudósokkal, akik azt állítják, Trusót és a Dariál-szoros területét „emberemlékezet óta” oszétek lakják, azt az üzenetet küldve ezzel, hogy „ezt a történelmi területet vissza kell adni Oszétiának”, és a többi. Nyaranta sok turista látogatja meg ezt a vidéket, október és május között azonban szinte senki nem lakik arrafelé. A legutolsó település háromórányi járóföldre van a valódi határvonaltól.

Tavaly a grúz kormány visszavonta a szorosból a rendőri járőregységeket, és azóta Kazbegi városában állomásoztatja őket, ezzel azonban a szorost az állami szervek teljesen magára hagyták. E cikk írásának napján az „Erő az Egységben” csoportja szokásos ellenőrző körútján volt Truso térségében, amikor már a hazaúton turisták arról számoltak be, hogy a szorosban kitették az oszét zászlót. A csoport elment a megadott helyre, ahol rendőrségi ellenőrzőpontot találtak, zászlót azonban nem, csak egy zászlórudat. Annak ellenére, hogy a rendőrök megpróbálták megakadályozni, hogy felvételeket készítsenek, a csoport egyik tagja, Lasha Berulava újságíró lefényképezte a helyszínt. Nyilvánvalóan ez is egy megszálló ország további lépéseinek előkészítését jelzi előre.

2014-ben hasonló eset már történt Tushetiben, a Diklo nevű falu közelében, amikor a grúz határőrök megpróbáltak visszatérni a megfigyelőállásaikba, az olvadó hóban felfedezték a lesben várakozó orosz katonákat. Azon terület fölött a mai napig nem tudták visszaszerezni az irányítást.

Most, miközben Európa és a legerősebb uniós országok is elismerték, hogy az orosz politikai beavatkozás valós történet, és miközben két évvel az amerikai elnökválasztás után a nemzetközi sajtó még mindig annak orosz befolyásolásával foglalkozik, a következő agresszív lépés fent említett jeleit a civilizált Európának sokkal komolyabban kellene vennie. Szankciókat és a megfelelő tájékoztatást kell alkalmazni, még azelőtt, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak katonai beavatkozásról kellene döntenie.

HIRDETÉS

Az Erő az Egységben önkéntes jogvédő csoport felhívása

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,659lájkolóTetszik
2,938követőKövetés
19,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán 3+1 vérlázító kijelentése a mai rádióinterjújából

Ki ne venne részt egy olyan időutazáson, amelynek keretében időutazóink megmutatják akár csak a tíz évvel ezelőtti Orbán Viktornak, hogy hová jutott el 2020-ban!