HIRDETÉS

„Írja alá a megállapodást!” – Nyílt levél Orbán Viktornak

HIRDETÉS

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

HIRDETÉS

Perczel István vagyok, magyar állampolgár, a CEU oktatója. 2017. áprilisa, a felsőoktatási törvény módosítása óta egyetemünk sorsa bizonytalan. Kérem, vegye figyelembe, hogy ez a bizonytalanság elsősorban bennünket sújt, a CEU magyar alkalmazottjait. Ráadásul minél kevésbé magas a pozíciónk, annál kiszolgáltatottabbak vagyunk, hiszen a tervezett Bécsbe költözés elsősorban az adminisztratív dolgozókat és a CEU magyar vendégtanárait fenyegeti, még ha vezetőségünk azon fárad is, hogy senkinek se essék bántódása. Nekünk, professzoroknak, docenseknek egy kicsit könnyebb. Ha tevékenységünket Bécsben folytatjuk, még megmarad a megélhetésünk. Pusztán csak azt veszítjük el, ami az elmúlt években éltetett bennünket: hogy Magyarország intellektuális életét serkentsük, itt tanítsunk magyar és külföldi diákokat, hogy az előbbiek otthon érezhessék itt magukat, az utóbbiak pedig megszeressék országunkat, és úgy emlékezzenek az itt töltött évekre, mint életük fénypontjára, hogy a nemzetközi pályázatokon elnyert kutatástámogatásokat ide hozzuk, és belőlük hazánkat fejlesszük.

A CEU-val együtt távozik az egyik legjobb tudományos könyvtár is az országból? – Magyar Hang

Még minden képlékeny, de akár az ország egyik legjobb tudományos könyvtára is távozhat a CEU-val együtt. Az amerikai követség és a magyar kormány is reagált az egyetem mai sajtótájékoztatójára.

Huszonnégy éven át tanítottam itt magyarokat, kelet-európaiakat, a világ minden tájáról érkezett diákokat. Tartottam nekik órákat Bizáncról, korai és keleti kereszténységről, szerzetességről, késő antik és középkori filozófiáról, dogmatörténetről. Tanítottam görögöt és klasszikus szír nyelvet. Számos kollégám erőfeszítéseinek köszönhetően az évek során a CEU lett a késő ókori, középkori nyugati, bizánci és keleti kereszténység tanulmányozásának egyik legfontosabb központja Magyarországon és világszerte. Konkrétan az én munkásságomnak köszönhetően az indiai őshonos Szent Tamás kereszténység tanulmányozásának a CEU a legjelentősebb intézménye a nyugati világban. Rengeteget tettünk a Tamás-keresztények kéziratos örökségének megőrzéséért, megismertetéséért.

2010 óta oktatok klasszikus szír nyelvet CEU-s és nem CEU-s diákoknak. Tudtommal az ELTE Hebraisztika Tanszékén kívül egyedül itt oktatják ezt a nyelvet Magyarországon, de csak én tanítom a szírt élő nyelvként, ahogyan ma is használják. Volker Menze kollégámmal együtt kapcsolatban, barátságban vagyunk a keleti és nyugati szír egyházak vezetőivel. Önök sokat beszélnek az üldözött keleti keresztények megsegítéséről, de sohasem kerestek meg bennünket, hogy szakmai tanáccsal szolgáljunk ehhez, hanem propagandájukban örökké csak a „gender studies”-t említik, mintha a CEU pusztán csak ebből állna, és nem volnánk a keresztény kultúra megőrzésének és oktatásának központja is. Mi indokolja ezt az egyoldalúságot?

HIRDETÉS

Az amerikai diplomát adó CEU elüldözése Magyarországról – Magyar Hang

Hosszú volt az út idáig. Összeszedtük, mi vezetett ahhoz, hogy a CEU jelezte, ha nem sikerül megállapodni a magyar kormányzattal, úgy Bécsbe költöztetik az Egyesült Államokban akkreditált képzési programjait.

Most úgy néz ki, hogy száműznek bennünket Magyarországról, mert a magyar kormány, amely azt állítja, hogy a keresztény kultúrát védelmezi, ártalmasnak minősítette tevékenységünket. Nem vagyok benne biztos, hogy a keresztény kultúra védelmének ez a legjobb módja. Krisztus azt tanította: „Szeressétek ellenségeiteket!” Azt viszont sehol sem olvastam a Bibliában, hogy „Gyűlöljétek barátaitokat, és ártsatok nekik!”

A CEU teljesítette a törvényben rárótt kötelességeket. Létrehozta New York állambeli telephelyét, és az oktatást ott akkreditálták. Hogy ez mennyire megfelel az amerikai feltételeknek, abból is látható, hogy a National Endowment of Humanities immár elfogad kutatópályázatokat CEU-s oktatóktól, mint az Egyesült Államokban tevékenykedő intézmény alkalmazottjaitól. Ezért kérem, hogy Ön is teljesítse a törvény másik feltételét, írja alá az államközi megállapodást, ahogyan ezt már New York állam oktatási kormányzata megtette. Ezzel biztosítsa egyetemünk megszokott működését Budapesten. Vessen véget a romboló bizonytalanságnak. Hallja meg a hangunkat!

Tisztelettel,
Perczel István
magyar állampolgár

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 28. számában jelent meg, 2018. november 23-án.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,618lájkolóTetszik
2,789követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Ezek a dühkitörések nem a semmiből jönnek”

A Berlinaléról Ezüst Medvével hazatérő német Kontroll nélkül színésznőjével beszélgettünk.

A Fidesz lefagyott