HIRDETÉS

Bűn és bűnhődés

HIRDETÉS

Gregoriosz abul-Faradzs Bar Ebrójó (1226–1286) a szír ortodox keresztény, más néven jakobita egyház nagy teológusa, tudósa, filozófusa és spirituális tekintélye volt. Püspökként szolgált, és a Kelet mafriánja címet viselte, amely a patriarcha utáni második rang volt az egyházban. Avicenna és al-Farábi arab filozófus gondolkodásából táplálkozott, és Maragában élt, a mai Irán nyugati részén, amely Hülegü kánnak, a Mezopotámiát és Perzsiát uraló mongol ilkánnak a fővárosa és egyben a tudományok és művészetek közép-ázsiai központja volt. Műveit részben arabul, részben klasszikus szírül, a keleti keresztények egyik legfontosabb irodalmi nyelvén írta.

HIRDETÉS

Szír nyelvű írásai között maradt fenn egy bölcs, humoros mondásokat és épületes anekdotákat tartalmazó gyűjtemény, kézirataiban a Nevetséges történetek, illetve másik változatban az Üdítő történetek címmel. Ezekből közlök itt egyet, mert úgy tűnik nekem, közvetlen üzenete van mai magyar valóságunk számára. A fordítás a történetek legrégibb kézirata, a Vatikáni Könyvtár 173. számú szír kódexe (Kr. u. 1333) alapján készült:

„Írja alá a megállapodást!” – Nyílt levél Orbán Viktornak | Magyar Hang

Önök propagandájukban örökké csak a „gender studies”-t említik, mintha a CEU pusztán csak ebből állna, és nem volnánk a keresztény kultúra megőrzésének és oktatásának központja is.

„Egy a főemberek közül az asztalánál ült, és evett. A leves illata kiszűrődött az utcára. Odajött egy szegény, és kért egy kis levest. Felesége felállt, hogy adjon neki. ơ viszont ráripakodott az asszonyra, és nem engedte, hogy adjon. Miután evett, felkelt az asztaltól, fel akart mászni a tetőre, de leesett a létra tetejéről, és meghalt. Felesége örökölte minden vagyonát. Visszatért apja házába, és kezdte szétosztani férje régi ruháit. Volt egy nagyon régi párnájuk. Egy nap az asszony találkozott egy szegény emberrel, és neki adta a párnát. Ez a szegény hazament, és kiürítette a párnahuzatot, hogy kimossa. Talált benne ezer aranydénárt. Fogta a pénzt, és csináltatott magának egy szép ruhát. Ott maradt a szövetárusok piacán, és mondta az öregasszonyoknak, hogy keressenek neki asszonyt, akit elvehet feleségül. Elment az egyik öregasszony, és rátalált arra az asszonyra, aki odaadta a párnát a szegény embernek. Jött az öregasszony, és mondta neki, hogy talált egy özvegyet, aki szép is, meg illik is hozzá, és istenfélő, és ez az özvegy nagy vagyont örökölt az első férjétől. Ráállt a férfi, jegyajándékot küldött neki, és elvette. Amikor már vele volt az asszony, elmesélte a történetét, meg a szegény emberét, aki levest kért, és férjének a halálát. Az viszont elmesélte a párna történetét. Akkor egymásra ismertek, és dicsőítettek az Istent, aki a szegénynek adta annak házát, vagyonát és feleségét, aki egy kis levest is sajnált tőle. (Vat. sir. 173, 154v-155r)

Azt gondolom, e történet tanulságát megszívlelhetnék mindazok, akik ma azt hiszik, hogy büntetlenül elvethetik, megkínozhatják, kizsákmányolhatják a szegényeket: a menekülteket, a hajléktalanokat, a munkavállalókat. Az Isten bármikor elveheti azt, amijük van, és amivel visszaéltek, s azt a szegényeknek adhatja.

A szerző egyetemi tanár

HIRDETÉS

A publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/1. számában jelent meg, 2019. január 4-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,079lájkolóTetszik
2,175követőKövetés
15,885feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Már felháborodni is kár…

A minap megszegtem a saját szabályomat, és már reggel belenéztem a hírözönbe, de én már nem leszek ideges, csak röhögök az egészen.