Mi, magyarok és a páneurópai piknik

Mi, magyarok és a páneurópai piknik

Keletnémet menekültek átjutnak a határon Sopron közelében 1989. augusztus 19-én (Fotó: Reuters/Herbert Knosowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc éve megnyíltak a határok, harminc éve átvágták a kerítést, harminc éve ismét Európához tartozunk. És ki érte el mindezt? Természetesen mi, magyarok, önerőből. Nézzék el, de kissé szkeptikus vagyok a mi, magyarok által elért eredményekben, nem látok ugyanis egy olyan kérdést sem, amelyikben mi, magyarok egyetértenénk. A mi, magyarok a valóságot egészen jól leplező szlogen, amelyben mindenki megszólítva érezheti magát, „igen, a változtatásnak, akciónak én is részese vagyok, ugyan semmit nem csináltam, de nem is baj, mert ugyanazt tettem volna, mint akik megvalósították minden magyar álmát, az én nevemben tették”. Jelen esetben a határbontást. Nézzük meg hát, kik és miért bontották le a határt, illetve kik és hogyan emlékeznek rá!

Ha pontról pontra haladunk, látni fogjuk, a páneurópai piknik ugyan fontos esemény volt, de még a határnyitásban sem tekinthető a legfontosabbnak. Azzal kezdődött a vasfüggöny felszámolása, hogy Németh Miklós miniszterelnök tárgyalt ez ügyben a szovjetekkel, még 1989 márciusában. Aláírom, ezt még nem kell ünnepelni, bár már az is sokatmondó, hogy ilyesmiről tárgyalni lehetett. Májusban bejelentették, hogy felszámolják a vasfüggönyt. Június 27-én Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter jelképesen átvágta a határzár (az esemény miatt visszaépített) maradékát. Ezek után került sor a piknikre augusztus 19-én, amelynek keretében pár száz NDK-s áttört a határon. Végül szeptember 10-én megnyitották a határt, ezáltal több tízezer NDK-s állampolgár tudott Ausztriába menni.

Németh Miklós: Orbán hamis mítoszt épít | Magyar Hang

Egyértelmű, hogy a határnyitásban a legfontosabb szerepet a reformkommunista erők vitték, ami több ok miatt is természetes. Ők voltak hatalmon, és azt meg is kívánták tartani, ennek érdekében a változások élére akartak állni („mi már régóta rendszert akartunk váltani, mi már régóta demokraták vagyunk”). Az is érthető, hogy a jelenlegi kormány nem szeretne minden kerek évfordulón a reformkommunisták számára ingyenreklámot csinálni. Ezért az egész folyamatból kiemelték a páneurópai pikniket, hiszen ez kötődik a legkevésbé a kommunista rendszerhez (bár Habsburg Ottó mellett Pozsgay Imre is fővédnöke volt az eseménynek), és mindent ehhez az alkalomhoz kötnek: Németország egyesítését, a vasfüggöny lebontását, az európai integráció kiteljesedését, a civil kurázsit. Kínosan ügyelnek arra, hogy Horn Gyula neve véletlenül se hangozzék el (nem mintha hiányolnám), mert azt valakik a maguk szája íze szerint magyaráznák. Még a páneurópai piknik honlapján sem szerepel a történelmi háttér részben.

Politika és történelem. Amikor baloldali kormányok voltak hatalmon, Horn tevékenysége volt a megemlékezések középpontjában. Meg a hozzá kapcsolódó aktualitások, irányok. Csak arról nem beszéltek, hogy a hatalmi érdekeik milyen szerepet játszottak az egész ügymenetben. De újabban azt halljuk, hogy mi, magyarok váltottunk rendszert, vágtuk át a vasfüggönyt. Közelebb járnánk az igazsághoz, ha arról beszélnénk, kihasználtuk a Szovjetunió bukása nyújtotta lehetőségeket, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy mások még jobban kihasználták.

A páneurópai piknik meg az európai egység | Magyar Hang

Harminc éve történt, de még most sincs vége. Újabb és újabb narratívák látnak majd napvilágot, attól függően, hogy kinek mi áll majd az érdekében. A történelmi igazság nem számít. Túl bonyolult. Mi, magyarok nem szeretjük a bonyolult dolgokat, de azt sem, ha meg akarnak vezetni minket.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/36. számában jelent meg, 2019. szeptember 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!