„Harminc éve szabadon…”, avagy az elfelejtett ’89-esek és az új generáció leckéje

„Harminc éve szabadon…”, avagy az elfelejtett ’89-esek és az új generáció leckéje

Orbán Viktor, Angela Merkel Sopronban, a páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából rendezett ökumenikus istentiszteleten, 2019. augusztus 19-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hát túl lennénk ezen is. Túl az 1989. augusztus 19-i páneurópai piknik és határáttörés 30. évfordulójára időzített megemlékezéseken, ünnepségeken. A kormány és Sopron városa – nem sajnálva a pénzt – kétségkívül színes programkavalkáddal emlékezett a három évtizede Sopronpusztán történtekre. Másnap este pedig eldurrantak az utolsó tűzijátéktöltetek is, és azóta a szél szertefújta a politikusok magaslesről elmondott szónoklatait. Itt az ősz, bár esténként a bokrainkból még hallik a kabócák muzsikája.

A faluból, ahol élek, mostanában indulnak (indulunk) a szüretelő brigádok a volt Nyugat-Magyarországunkba, a mai Burgenlandba, a „sógorokhoz”. Miután nekünk is kéne egy kis pluszpénz, egy kis tartalék a télre, tüzelőre, gyógyszerre, miegymásra.

*

Én a tévében néztem a pikniket idéző megemlékezéseket. Az emlékezést 1989-re, a „csodák évére”. A képernyőn nemigen láttam a hajdani, ’89-es társaimat… Vagy nem voltak ott, vagy nem mutatták őket. Igaz, a hajdani piknik helyszínén, ott a mai emlékparkban, láthattam az egykori szervezők közül Nagy Lászlót szalmakalapban. És Magas Lászlót is, amint éppen mondott valamit. Ám ők az elmúlt harminc évben már igen sok bőrt lehúztak arról a bizonyos „piknikrókáról”. Pár pillanatra láthattam a debreceni Filep Máriát, amint az emlékműkapunál fényképezték. Mészáros Ferit, a piknik ötletgazdáját már hiába kerestem. Szóval, nem sok hajdani ’88–89-est láthattam.

A páneurópai piknik meg az európai egység | Magyar Hang

Pedig figyeltem őket, kíváncsian, hogy a „szárnyas idő” hogyan festette át az ábrázatukat. A díszvendég, Angela Merkel kancellár szerint a soproni MDF-nek oroszlánrésze volt a határáttörésként világhíresült, történelmi jelentőségűvé emelkedett piknik megrendezésében. Ám nemcsak az MDF-ből, de a Soproni Ellenzéki Kerekasztalhoz tartozó többi ellenzéki pártból sem tolongtak ott a meghívottak. (SZDSZ, FKGP, Fidesz. Ha jól emlékszem, akkor Ivanics Ferenc volt ott a Fidesz.)

Az évforduló kivételes alkalom lehetett volna a volt soproni ’89-esek előtti főhajtásra, köszönetre, néhány csendes és őszinte mondattal. Elszalasztott alkalom? Szándékosan elszabotált alkalom? Innét nézve ez már majdnem mindegy. A lényeg, ez lett volna az utolsó alkalom: a 40. évfordulón – ha lesz még egyáltalán – mi már jórészt nem leszünk az élők sorában.

*

Magamat sem láthattam ott, az emlékezők között. Az MDF 316. tagját, aki 1988. november 4-én kezdeményezte a soproni MDF létrehozását. Mondhatják, Borbély a piknik szervezésében nem vett részt – ami igaz, mert ’89 nyarát nagyrészt Pesten töltöttem. Különben is, az is csak egy kommunista volt, amivel ma – gondolják – agyon lehet ütni minden volt, valós teljesítményt. Szóval nem kaptam meghívást, sem ide, sem oda, sem sehova! Nem küldtek meghívót, sem kicsit, sem nagyot, sem semmilyent.

Az utolsó Liebesbrief a Bundesmuttihoz | Magyar Hang

Viszont láthattam helyettünk sok ismeretlen, kinyalt, kivasalt figurát, akik igen öntudatosan emlékeztek – helyettem, helyettünk – a „csodák évére”, a piknikre és az NDK-s határáttörésre.

Néztem a vasárnapi, konferenciának elnevezett valamit is. Gulyás Gergelyt is fenn a pódiumon: mondja, hatéves volt akkor. Láthatóan a hatalom magát ünnepelte, és ünnepeltette. Ahelyett, hogy bevonta volna az ünnepi körbe a volt ’89-eseket, akik akkor mindenünket odaadták, kockára tették, hazánk és a többi szomszéd nép szabadságáért, boldogulásáért. Lelkesen, idealistán, minden számítgatás, fontolgatás nélkül! Dölyfösen a tudtunkra adták: ti senkik vagytok! Most mi vagyunk itt a Valakik!

*

Nincs bennem harag, nincs düh, de van szomorúság, rezignáltság. Történész vagyok; itt, ezen a vidéken az ilyen történet túl gyakori: a múltrablás, a múlt kisajátítás; hogy a mindenkori rezsim „mindent visz”. Mindent uralni kíván, és még a pókot is kiharapja a sarokból. Tudom, vége lesz egyszer ennek is. Azt is tudom, hogy nem lesz jó vége. Pontosan; nem lesz jó a vége.

Németh Miklós: Orbán hamis mítoszt épít | Magyar Hang

Tapasztalata és tanulsága is a mi modern kori históriánknak: egy deformálódott berendezkedés sikeres, békés, reformokkal elérhető korrekciójára itt alig látszik esély. Az ország rossz vágányra állított mozdonyát csak az újra és újra bekövetkezett katasztrófák állították meg. És kezdődhet a siralomból és a romokból az újraépítkezés. Ám ez már a következő generáció leckéje lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!