HIRDETÉS

Visszatérés a helyi közösségekhez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ma szinte minden önkormányzati vezető arra keresi a választ, milyen módon legyen sikeres, milyen korszerű eszközök segítségével vegye fel a versenyt a kihívásokkal szemben, hogyan építse a vidéket, kerülje el a leszakadást. Nincs könnyű helyzetben egy önkormányzat sem, és általánosan bevett szokás – rossz beidegződésként –, hogy minden önkormányzat az államtól várja a segítséget, nem törekedve arra, miként lehetne saját erőből megoldani a problémákat. Amihez viszont rugalmas, teljesen más megközelítés kell, olyan, amilyet a XXI. századi világ megkíván.

Szinte nincs olyan település, amely valamilyen szinten ne lenne érintve a globalizmus okozta társadalmi, technikai változásban. A technikai fejlődés átalakította a munka értelmét is. Ma már nem többet, hanem másként kell dolgozni, több fizetésért. Viszont ahhoz, hogy a versenyt felvegyük, ismerni kell az új technológiákat, a munka világának átalakulását. A jelen kor kihívásait szükséges átgondolni, ha versenyben akarunk maradni, újfajta oktatásra, tudományos kutatásra és másféle szakértelem megszerzésére van szükség. Ennek megvalósítását a legalacsonyabb szinten érdemes elkezdeni.

Egy új rendszer kialakulása mindig bizonytalanságot, idegenkedést szül. A félelem a modernizációtól, a változástól talán annak tudható be, hogy az emberek többsége inkább ragaszkodik a letűnt múlt nosztalgikus világához. Egyes politikai erők pedig cinikusan kihasználják a lakosság ez irányú félelmeit és aggályait.

Ne féljünk a pártmentes önkormányzatiságtól! | Magyar Hang

A helyi cselekvést, helyi kezdeményezést célszerű előnyben részesíteni sokkal inkább, mint arra várni, hogy majd „fentről jön valami”, mint a szocializmusban. Ma már a tőke oda áramlik, ahol van tudás, kreativitás, ötlet. Ehhez viszont önbizalmat és ösztönzést kell adni az embereknek, hogy az elképzeléseiknek hangot is adjanak. Felébreszteni a szunnyadó értékeket. Felhívni a figyelmüket: mindenkinek saját életesélyei vannak, és lehetőséget biztosítani, hogy élhessen is vele. Megszüntetni az elavult dogmákat, a kialakult „soha nem változik semmi”, „hidegen hagy”, „majd a nagyok megoldják” gondolkodást. Ez a megkövesedett gondolkozás a tegnap világát képviseli.

Ebben az „elszabadult világban” mindenki keres valamilyen új kapaszkodót, mivel a társadalmi, politikai szervezetek kezdik elveszíteni megtartó erejüket. Ezért is lenne fontos, ha elindulna egy új lokális politika, amely nemcsak több lehetőséget, több esélyt teremtene, hanem szolidáris közösségeket is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/41. számában jelent meg október 11-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/41. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,544lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek