HIRDETÉS

A pápa hülye, Bayer Zsolt okos

HIRDETÉS

A fideszizmus egész fejezet lesz a magyar sajtótörténetben, mégpedig nem gusztusos fejezet. A fideszista médiamunkások nagyon fogják szégyellni magukat pár év múlva – nem véletlen, hogy a Fidesz-birodalom napszámosai közül sokan már most is igyekeznek láthatatlanok, ismeretlenek maradni.

HIRDETÉS

A Fidesz-média első számú arca, megjelenítője Bayer Zsolt. Mondhatni, ő maga az Orbán-rendszer a sajtóban. Orbán Viktor személyes jó barátja, Fidesz-alapító harcostársa, mindenkori hű követője és apologétája. Nem mellesleg Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes gyerekkori jó barátja.

Ez utóbbi annyira igaz, hogy maga Semjén Zsolt mondta az országgyűlés plenáris ülésén, amikor Bayer Zsolt lovagkereszt-kitüntetése kapcsán fölemlítették neki az akkoriban írott híres bayeriádát: „a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember” – na szóval akkor a válaszában határozottan leszögezte: „Én Bayer Zsoltot sosem fogom megtagadni.” Két évvel később pedig hivatalos minőségében nyilvánította ki erre a képviselői kérdésre: „Egyetért Bayer Zsolt azon nyilatkozatával, miszerint Ferenc pápa egy argentin migráns?” válaszul, hogy „Bayer Zsolt publikációinak interpretációja nem tartozik hivatali hatáskörömbe.”

Semjén Zsolt irányt mutat | Magyar Hang

Tehát Bayer Zsolt a magyar kormányzat, a Fidesz, elsősorban Orbán Viktor szócsöve; nem a hivatalos, hanem az őszinte hangja. Bayer Zsolt maga a mezítelen fideszség, amit megjelenít, azt még Semjén Zsoltnak sem szabad bírálnia.

Mivel épp a minapi Magyar Nemzetben olvashatjuk Bayer Zsolt írását arról, hogy az ő szavait kiforgatják, és rendszeresen olyasmiket „idéznek” tőle, amilyesmiket ő nem is mondott, illetve ha mondott is hasonlókat, azt gonosz ellenségei félremagyarázzák, ideje összeállítani egy kisebb Bayer-breviáriumot most, az európai parlamenti választások előestéjén.

HIRDETÉS

Hangsúlyozzuk, az alábbi idézetek nem Bayer Zsoltról szólnak, hanem Orbán Viktorról, magyarán az ő gondolatainak hű tolmácsolását kapjuk. Előrebocsátjuk, hogy nem a ködös múltból merítünk, nem a liberális, Népszabadság-szerző Bayer Zsolttól, hanem csupán a legutóbbi időkből.

Vonalas vörösök a Fideszben vannak – Válasz Bayer Zsoltnak | Magyar Hang

Bayer „Viktor” a Magyar Idők ez év február 5-ei (egyébként utolsó) számába nyílt levelet írt René van Hell úrnak, Hollandia budapesti nagykövetének. Idézünk belőle: „Megítélésünk szerint az az ország (ti. Hollandia), ahol ilyen pártot lehet alapítani, azt be is jegyzik, majd a bíróság elutasítja a betiltását, vagyis törvényesítik az elmebajt – nos, egy ilyen országnak nincs helye az Európai Unióban.” Eme megállapítás indokául a Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit megalapítását, illetve be nem tiltását hozza fel Orbán Viktor magyar hangja. Eltekintve a mondat magyartalanságától, lábjegyzet gyanánt rögzítjük, hogy a pártalapítás 2006-ban volt, a pártot 2010. márciusban a saját tagsága (társadalmi érdektelenségre hivatkozva) feloszlatta. Magyar hazánk nemzetközi reputációját nyilván nagyban növelte ez a kemény bayeri kiállás.

Alig hat hónapja, 2018. decemberben ugyanott, a kormánylap Magyar Időkben két cikket is jegyzett Orbán Viktor harcostársa „Brüsszel a régi Moszkva” címmel. Ezekben a cikkekben a spanyol Fernando López Aguilar EP-képviselő az „Alekszej Koszigin elvtárs”, Soros György az „elvtárs” és a „Leonyid Brezsnyev” minősítéseket kapja, aztán folytatódik a sor, Sargentini Gustav Husák, Verhofstadt Marosán György, Juncker pedig Borisz Jelcin titulust kap Orbán Viktor publicistájától. A cikk második része mindehhez hozzáteszi, hogy „Amal Clooney, George Clooney gyönyörűségesen hülye felesége”.

Viktor az isten? | Magyar Hang

A cikkek apropója édes mindegy, a kérdés nem az, hogy kinek van igaza, a kérdés az, hogy milyen a stílus. Mint említettük, Bayer Zsolt most, a választás közeledtével hirtelen megsértődik azon, hogy a szavait kiforgatják, rosszul idézik. Jogos a sértődés – ha alaptalan a megítélés.

Bayer Zsolt az elmúlt években az élharcosa lett annak a közéleti stílusnak, amelyikkel keresztény kultúrájú ember nem tud mit kezdeni. Bayer Zsolt tehetséges a maga terepén, akárcsak Orbán Viktor a magáén. Párhuzamos pályát futnak be.

A bayeri stílus szolgaian másolja a főnök politikai stílusát. Tükrözi, közírássá transzformálja Orbán Viktor politikáját. Ezért érdemes most, a választások előtt újraolvasni. És nem elfelejteni, hogy mások is olvasnak…

Lehet, Bayer (és Orbán) most ébrednek rá: amit az elmúlt években a magyar közgondolkodásban műveltek, ugyanazt művelték az európaiban is. Ám míg Magyarországon a nyolcmillió választóból körülbelül 3 milliónak imponál ez a tónus, a többi 5 milliónak meg nincsen artikulációja (a politikai ellenfeleket mind szétzilálták pénzzel meg rágalmakkal), addig az Európai Unióban nem így alakult.

Az orbáni újközépkor | Magyar Hang

Európában Orbán (ezzel a tónussal) nemhogy többségben nincs, már kisebbségben sincs. Már a pályán kívül van. Az európai politikusgárda a maga részéről befejezte az együttműködést Orbánnal – ez derült ki világosan a Sargentini-jelentés elfogadásakor (elegendő volt látni Orbán, Gulyás, Rogán, Szijjártó arcát), és ez fog manifesztálódni május 26. után, az új brüsszeli szereposztásban.

Orbán Viktornak nem maradtak barátai, mert az európai viselkedéskultúrába az ő politikai modora nem fér bele. Akiket most a Fidesz-média Orbán barátainak állít be, azok fogják azonnal kisemmizni Magyarországot az új EP-ben. Angyalarccal megkérdezik majd: hát nem a nemzetek Európájáról beszéltél, Viktor? Nem azt akartad, hogy ki-ki gondoskodjék magáról? Mi, olaszok, spanyolok, németek, osztrákok, svédek ezentúl majd jobban fogjuk szeretni önmagunkat, mint a brüsszeli pénzosztogatást. Így aztán, ha Orbán „elvbarátai” kerülnek többségbe májusban, akkor Viktor megeheti, amit főzött.

Miért undorodik Orbántól Európa? | Magyar Hang

Ha viszont a tegnapi „Kosziginok”, „Jelcinek” meg „Husákok”, akkor megnézhetjük magunkat.

Lehet, hogy a pápa hülye, demens vénember, tán még afféle migráns gazember is (mindez jusson eszünkbe majd, amikor az Eucharisztikus Kongresszusra hívjuk és várjuk Ferenc pápát) – de azért észrevehetnénk végre, hogy a Szentatya mindig uralkodik önmagán, és sosem sértegeti embertársait. Ő már csak olyan… Tisztában van a saját állásával.

Nem a Fidesztől tanulta a kereszténységet, nem Orbántól a vezetést és nem Bayertól a stílust.

A Keresztény szemmel rovat további cikkeit itt olvashatja.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,870lájkolóTetszik
2,409követőKövetés
16,760feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kolozsvár vagy Cluj? – Szeptembertől a magyar helységneveket is kiírja a MÁV

A Magyarországról induló nemzetközi járatokon a MÁV utastájékoztató rendszere magyarul is feltünteti a célállomások neveit, így az utasok nemcsak Cluj Napocára, Novi Sadra vagy éppen Košice-be utazhatnak, hanem Kolozsvárra, Újvidékre és Kassába is.

Pacák és pupák