HIRDETÉS

Így állnak ellen a püspökök

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Megint igazolódott a múlt héten, amit az orbáni újközépkorról írtunk. Május 8-án sajtóközlemény jelent meg arról, hogy „Egyeztettek a három történelmi keresztény/keresztyén egyház vezetői”.

A sajtóközlemény leadje a kormányra hízelgő: „Egyetértenek a kormány családtámogatási rendszerével a történelmi egyházak – erősítették meg a katolikus, a református és az evangélikus egyház püspökei május 8-án Budapesten, a Magyarországi Református Egyház zsinati székházában tartott találkozójukon.”

Ez természetesen körbejárt az egész Fidesz-médiában. Jó hangosan, hadd hallja meg mindenki, a nem keresztény magyarok tömege is, hogy az egyházak támogatják a Fideszt…

A pápa hülye, Bayer Zsolt okos | Magyar Hang

Csakhogy van itt más is. És ebből a másból pontosan kiolvasható, hogy a közlemény eleje állami nyomásra született. Mivel társadalmunk fele immár egyáltalán nem emlékezhet arra, miként bánt a Kádár-rendszer az egyházakkal, és miként voltak kénytelenek lavírozni a pspökök a csendes állami erőszak ellenében, most bemutatjuk a közlemény pontos tartalmát.

A közlemény négy részből áll: 1. a kormányzati családpoltitikáról, 2. a 2020. évi katolikus nagyrendezvény, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és benne a protestáns testvéregyházak meghívásáról (amelyet azok el is fogadtak, sőt párhuzamos rendezvényekkel is ráerősítenek az ökumené elmélyítésére). 3. a cigánypasztoráció fontosságának hangsúlyozása, 4. a reformátusok meghívója a többieknek a május 17–18-ai debreceni zsinatra és ünnepségre.

Most pedig jöjjön a lényeg, az újbolsevik időkben újraéledő kommunikációs gyakorlat, a sorok közti üzenetek kiolvasása.

Az egyházi vezetők elsősorban a közös egyházi ügyek megbeszélésével foglalkoztak: a különféle rendezvényeikkel, amelyeket a teológiailag lehetséges mértékben összehangolnak egymással. Mivel a hitvalló keresztények kisebbségben vannak, ez érthető és üdvözlendő, s persze velejéig keresztény.

HIRDETÉS
A sátán Hódmezővásárhelyen | Magyar Hang

Most pedig olvassuk el az állami nyomásra készült bekezdést:

„Az egyeztetés résztvevői fontosnak tartják a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a családok anyagi biztonságának megerősítését és a családi élet megbecsülésére irányuló igyekezetet. A társadalom alapegysége a család, a keresztyén meggyőződés szerint az emberi élet teljességét családban lehet megélni – hangsúlyozták.”

Felületes olvasónak ez azt jelenti, hogy az egyházak támogatják a kormány családpolitikáját.

Pedig a szöveg nem ezt állítja. Csupán annyit állít, hogy az egyházi vezetők támogatják a családpolitika meghirdetett céljait. Ám nem szólnak az eredményeiről – mert azokat ők sem látják.

Továbbá hallgat a közlemény az EP-választásról, és erősen bírálja a kormányzat cigánypolitikáját. Gondoljunk csak két katolikus püspök közelmúltbéli megnyilatkozásaira, amelyekben új Trianon veszélyére figyelmeztették a magyar társadalmat a mind tragikusabb mértékű cigányszegénység, szegregáció és egyidejű számarány-növekedés következményeként.

HIRDETÉS
Az orbáni újközépkor | Magyar Hang

Hogy nem a levegőbe beszélünk, és a közlemény „kormánydicsérő” bekezdését igenis a csöndes állami kényszer szülte, azt abból is beláthatjuk, hogy a kormánydicsérő bekezdés utolsó mondata teológiailag nem érvényes:

„A társadalom alapegysége a család, a keresztyén meggyőződés szerint az emberi élet teljességét családban lehet megélni” – ilyen zöldséget magától egyetlen püspök sem mond. Ha igaz volna ez a „megállapítás”, akkor például a katolikus papok, a szerzetesek, az apácák, a nőtlen protestáns lelkészek és egyéb szolgálattevők, sőt maga Jézus Krisztus sem élték volna meg az emberi élet teljességét. Ez egy fideszes mantra, amely teológiailag hamis, akárcsak maga az egész fideszes álkereszténység.

Szomorú, hogy napjainkban a püspököknek ugyanahhoz a módszerhez kell folyamodniuk, amelyet a kádárista elnyomatás éveiben kényszerültek használni. Időnként alá kell írniuk valami kormányzati elvárásnak megfelelő nyilatkozatot (mint hajdan például a világbéke fontosságáról), ha egyáltalán létezni akarnak, ha végezni akarják a pasztorációs munkát, amelyre a Feltámadott küldte őket.

A Keresztény szemmel rovat további cikkeit itt olvashatja.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,944lájkolóTetszik
3,807követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek