HIRDETÉS

Mint a bagoly nappal

HIRDETÉS

Azokban a kitüntetett másodpercekben, amikor Macondo-alsón éppen nincs felhőszakadás, orkán erejű szél, vagy az ezeket minden átmenet nélkül felváltó negyven fok, és a szúnyograjok is elfáradnak egy kis időre, kimerészkedem a kertbe. Bogarászok, szöszmötölök. Vagy éppen lepkészek. Nem gyűjtök, mert érző lényeket gombostűre tűzni beteges, és a végén meg az van, hogy az ember bezár egy nőt a pincébe, majd elviszik a rendőrök.

HIRDETÉS

Szemlélődöm csupán, merengek a lepkék és a virágoskert szépséges szerelmi viszonyán. Leegyszerűsödöm mintegy a felfoghatatlanul színes biodiverzitásban, el egészen a közhelyek birodalmába: lám a csinosnak csak nagy jóindulattal nevezhető lárvákból az Úr kifürkészhetetlen akaratának és jókedvének köszönhetően egyszer csak mi lesz. Közben azon kapom magam, hogy megfogadom Maszuno Sunmjo [Shunmyo Masuno] japán zenbuddhista útjelző tanácsát, miszerint: beszélgess el egy kerttel! Ezt teszem, addig sem futok ámokot.

Májusi morranás | Magyar Hang

Két gyönyörű, vicces, és rendkívül kreatív illusztrációkkal ellátott könyvet hoztam magammal, amelyek könyvek és művészeti alkotások is egyben, azonnal bevonzanak magukba, és még a végső kialakításukban is részt vehetek. Az egyik James Lowen munkája, a Kis képes lepkeház (Kossuth Kiadó, 2019), a másik Michael Scott műve, a Csodás virágoskert (Kossuth Kiadó, 2019). Mondom, hogy kell elképzelni. Ötven lepke és ötven virág, száz kis történet, ebben eddig nincs semmi rendkívüli, bár a szövegek jók.

Ámde az állatokat és a növényeket életre is kelthetjük a következő módon. Egyik kezünkkel erősen megfogjuk az adott lapot, a másikkal meg óvatosan nyomkodni kezdjük az ábra körül a kilyuggatott vonal (perforáció) mentén. Majd eltávolítjuk a felesleges részeket, elegyengetjük a kép széleit, és hopp, a lapokat szétnyitva feltárul a lepkeház, vagy éppen a virágoskert. Ötven darabnál már elég jól néz ki. Kicsit emlékeztet gyerekkorunk kedves mesekönyveire, csak éppen nem készen kapjuk a látványt, hanem meg is dolgozunk érte. Íme a bevonódás és a bevonzás.

Mert természetesen az utóbbi sem várat magára sokáig, felbukkan a kertben egy nappali pávaszem, azaz egy Inachis io. Lenyűgöző látvány, de eszünkbe sem jutna, hogy fejen álljunk a kedvéért. Viszont Lowen könyvéből megtudhatjuk, hogy amennyiben a nappali pávaszemet inzultus érné, mondjuk egy egér vagy egy kisebb madár részéről, és éppen fejjel lefelé kapaszkodik, a hátsó szárnyainak két színjátszó kék szemfoltja, amelyeket citromsárga gyűrű vesz körül, rögvest azt az érzetet kelti a rá vadászó állatban, hogy egy rémisztő bagollyal hozta össze a balsorsa, és iszkiri, már húzza is el a csíkot. A lepkék tehát nem mindig azok, amiknek látszanak.

HIRDETÉS
Madárbölcselet | Magyar Hang

Ha ezen a ponton azt hinnénk esetleg, hogy a szerző túloz, fordítsuk meg a könyvet, és emeljük közel a szemünkhöz. És ha most megjelenne egy drón a kiskert felett, a következőt látná. Egy egyébként viszonylag normálisnak tűnő meglett ember könyveket nyomkorász és fordítgat ide-oda, miközben néha elrévül egy pillangón, és kimondottan élvezi. Olyannyira, hogy legközelebb innen folytatja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/26. számában jelent meg, 2019. június 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,756lájkolóTetszik
2,383követőKövetés
16,701feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tiborcz István, a jótékony

A fiatal oligarcha cégének 34 millió forintos adományából vett műtüdő gépet a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája.