HIRDETÉS

Kedves Michelangelo

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ki-be járkálok a lejátszóval és a lemezekkel a kiskert egyik zuga (berendezési tárgyak: varrógépállvány, két szék, hamutartó) és a ház között, mert most éppen azt játsszuk, hogy tízpercenként esik egy kicsit az eső, aztán meg eláll. A májusi monszun és a júniusi hőguta után igazán szelíd márciusunk van, nem panaszkodom, nem terelem el a szót a legeslegújabbkori népvándorlás témaköréről a nem létező globális éghajlatváltozás irányába – az utóbbi szóra sem érdemes, legfeljebb bőrszínre és nációkra való tekintet nélkül együtt döglünk bele, na és aztán. Mivel nálunk, a faluban még egyetlenegy migráncs sem ütötte fel azt a fondorlatos, munkahely elvevő fejét, és még félméteres jeget sem kellett söpörnöm, mint Szlovéniában vagy a sarkvidéki Mexikóban, inkább zenét hallgatok.

HIRDETÉS

Először is Prince „legutóbbi” lemezét, az Originalst. Amint az várható volt, a közelmúlt két nagy popzenei halottjától, David Bowie-tól és Prince-től sorra jönnek ki az újrakevert, elfeledett-előkerült, satöbbi anyagok, de az Originals (Warner, 2019) érdekes produceri-szerkesztői szemléletet tükröz, olyan számok demóit tartalmazza főként a nyolcvanas és a kilencvenes évek elejéről, amelyeket a Herceg nagylelkűen más művészeknek adományozott.

Zöldborsópucolás | Magyar Hang

Négyet például mindjárt Sheila E.-nek, de így azok azért nagyjából házon belül maradtak. De szerepel a listán például Kenny Rogers vagy a méltatlanul elfeledett Martika is, azt meg, gondolom, végképp kevesen tudtuk eddig, hogy a The Bangles elnevezésű csajzenekar csilingelő hangon előadott és az összes létező rádióból éveken át dőlő Manic monday című gigaslágere is Prince-szerzemény. Miként persze a zenésztárs, Sheila E. egyik dala, a Dear Michelangelo is. Tizenöt szerzemény egy bámulatos életműből, az utolsó természetesen a No thingcompares 2U, amire Sinéad O’Connornak potyogtak a könnyei, máig emlékezetesen.

Bemegyek, mert eleredt, kijövök, mert elállt. Kezemben a Twin Peaks második évadának zenéjét tartalmazó hanghordozó, azzal a nem titkolt céllal, hogy hátha megállnak tőle a növésben a paradicsomok, mert már négyszer kötöztem fel őket, a karók már nem bírják a tempót, és ha ez így megy tovább, kénytelen leszek kifosztani egy gerelyhajítókat ellátó szaküzletet. Meg azért is, mert a világ legjobb televíziós sorozatához a világ legjobb, televíziós sorozatához készült zene jár, ez legalább biztos.

HIRDETÉS
Hallom a növését | Magyar Hang

Mert a többi az totál bizonytalan, mégsem tanúsítok ellenállást, amikor szokás szerint azonnal bevonz, szeretem ezt az univerzumot vagy monoverzumot, vagy mi ez. David Lynch és Angelo Badalamenti benépesíti a kiskertet, jönnek sorban a teremtmények és a hozzájuk csatolt zenék, először persze Shelly és Audrey, de itt van már Laura, James és Bobby, Hayward doki, a Tuskó Lady, Josie és Truman seriff, az Óriás és a Törpe, Gyilkos Bob is kikukucskál a fészerből, lám, Cooper különleges ügynök érkezik az ágyúsüket Gordon Cole igazgatóhelyettes társaságában, aki most sem vállal felelősséget Albert viselkedéséért, és amikor James Marshall, Sheryl Lee és Lara Flynn Boyle együtt vokálozik a Just you-ban, már el is tűntem egy fában. Arra eszmélek, hogy kopog a fejemen az eső, de szépen haladtam a csalánozásban. Bemegyek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/28. számában jelent meg, 2019. július 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.