HIRDETÉS

Nem gyom, gyógy

HIRDETÉS

Kis kerti zen. Egyik tanítóm és biztatóm azt írta, fontoljam meg, hogy magról növesztek egy virágot. Ültessem a magot egy cserépbe, és minden reggel beszéljek hozzá, miközben megöntözöm. És idővel megjelenik egy kis hajtás, majd kinyílik egy szép virág, ami mindennap, minden órában, minden percben növekszik, és így könnyedén megérthetjük a változást.

HIRDETÉS

Merthogy a kertekben, még az egészen kicsikben is minden nap új nap, és nincs fontosabb nap a mai napnál. És a kert soha nem olyan az egyik nap, mint a következőn. Azt is érdekes szemlélni, miként kanászodnak el lassan a dolgok. Így a nyár vége felé már gyakrabban jelentkezik a fáradtság, és ezt kiszagolják a gyomok. A gazok. Ez sem akkora baj persze, némelyiket például megeszem. Ilyen például mindjárt a közismert gyermekláncfű. Egész nyáron rengeteg van a kertben, a másik kedvencem, a százszorszép társaságában, és bár az idősebb levelek már kissé kesernyések, de ez főzéssel megoldható.

Kíméletes embertartás | Magyar Hang

Az egyik legszívósabb gyom valószínűleg a porcsin. Ez a kis levelű, elterülő szárú növényke simán kinő a járdából vagy a teraszból is, bizonyára direkt csinálja minden olyan helyen, ahol a kapa használata aggályos. Viszont nem is szükséges indulatból a kipusztítására törekedni, ami amúgy is lehetetlen küldetés. Ugyanis magas C-vitamin-tartalommal bír, olyannyira, hogy régen skorbut ellen alkalmazták. Télre is remekül eltehető, savanyúságként ecetes lében, de borba is dobálhatjuk. Így aztán egy idő után találékony emberek rájöttek, hogy nemesíteni, termeszteni is érdemes, sőt máris a jövő egyik fontos tápláléknövényeként tekintenek rá. Egyiptomban és Szudánban elismert kertinövény-státuszt vívott ki magának, Európában vadon begyűjtik, és a gyökérzet kivételével megy a salátába. Vagy éppen párolják, omlettbe, levesbe teszik. Ez azért elég komoly karrier ahhoz képest, ahogy nálunk bánunk vele.

Személyes kedvencem a tyúkhúr, a neve nem csak úgy vaktában született, hanem tapasztalatok alapján, minden rendű és rangú baromfi rajong érte. Érdemes nyersen is megkóstolni, egy hanyag mozdulattal levesbe szórni, vagy főzelékként értelmezni. Úgynevezett efemer növény, egy évben több generációját is fülön csíphetjük késő őszig, de kapirgáltam elő én már a hó alól is csinos egyedeket.

Zöldborsópucolás | Magyar Hang

A szintén többféle módon felhasználható csalánnak már a begyűjtése is felér egy kisebb kalanddal (kesztyű ide, kesztyű oda), de még a konyhában sem adja olcsón az életét, ezért ajánlatos fél percre forrásban lévő vízbe dobni. Aztán lehet főzelék, leves, tea tetszés szerint. Régen még sört is próbáltak főzni belőle, de azért jobb lenne mindenkinek, ha még most az úgynevezett sörforradalom idején sem próbálná meg senki feleleveníteni ezt a gondolatot. És amennyiben nem sikerült égés és viszketés nélkül megúsznunk a gyűjtést, akkor jöhet az aloé, azaz az Aloe vera. Ezt a csodanövényt már az ókori görög orvosok is ismerték (bár ők inkább hashajtóként alkalmazták), de most sem ártana, ha minden háztartásban lenne egy cserépben vész esetére. Égésre, forrázásra, viszketésre néhány csepp a levélből, és máris jobb a világ.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,285lájkolóTetszik
2,709követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Aláírásgyűjtés indult Borkai Zsolt elmozdítására

„Nevetségessé teszik az ország és a világ előtt azokat az értékeket, amikért hosszú évek óta küzdünk, dolgozunk, és amikre büszkék vagyunk" – áll abban a petícióban, amelynek célja Borkai Zsolt elmozdítása Győr éléről.

Apapat