Operatív törzsi jelentés

Operatív törzsi jelentés

Budapest, 2020. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maga a kormányfő, Orbán Viktor adott tájékoztatást a két koronavírussal fertőzött iráni diákról, az operatív törzs ülése után. A Belügyminisztériumból jelentkezett be a miniszterelnök, hogy elmondja: a diákok „tünetmentesek, de a fertőzés tényét megállapítottuk, a Szent László Kórházba kerültek”. Magyarországon nem az orvos végzettségű Kásler Miklós miniszter irányítja az operatív törzset, nem az egészségügyért felelős tárca kapta a feladatot, hogy a járvánnyal összefüggő feladatokat koordinálja, hanem a Belügyminisztérium.

Kedden egy egyenruhás ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor jelentette be, hogy szerdán elindul a koronavírussal összefüggő feladatokat koordináló operatív törzs információs honlapja, a koronavirus.gov.hu. Szerda késő délután Orbán Viktor bejelentését követően Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője és dr. Szlávik János osztályvezető főorvos rendkívüli sajtótájékoztatón adott tájékoztatást.

A főorvosi tájékoztató némileg eltért a miniszterelnökétől. Eszerint „mindkét iráni diák jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak, de a pozitivitás miatt izolációban tartjuk őket. Annak kivizsgálása, hogy hogyan kapták meg a betegséget, folyamatban van. A teljes gyógyulásig kórházban maradnak”. Vagyis nem egyszerű tünetmentes fertőzöttek, enyhe tüneteik vannak, és gyógyulásukig kórházban kell ellátni őket.

Két koronavírusos beteg van Magyarországon | Magyar Hang

Két hazánkban tanuló iráni diáknál igazolták a vírust. A másik külföldiről egyelőre nincs bővebb információ.

Szlávik főorvos elmondta: mindkét személy Iránban járt az elmúlt időszakban. Irán a koronavírus-járvány egyik gócpontja. Szlávik beszámolt a sajtónak arról is, hogy „az egyik diák önmaga jelentkezett szűrésre, a másik esetében pedig az enyhe tünetek ellenére úgy döntöttek, elvégzik nála is a tesztet, mindkét eset pozitívnak bizonyult”.

Bizonyára mindenkit megnyugtat ez az alaposság, nincs ok az aggodalomra, jó kezekben vagyunk, az operatív törzs ura a helyzetnek.

Egy nappal korábban azonban Lakatos Tibor még azt nyilatkozta, hogy „aki a betegség tüneteit észleli magán – magas láz, torokfájás, köhögés –, fertőzött területen járt, vagy kapcsolata lehetett fertőzött személlyel, hívja fel kezelőorvosát, aki egy kérdőív segítségével elveti vagy megerősíti a betegség gyanúját”.

Laikusként kétségeim vannak afelől, hogy egy kérdőív pótolni képes egy olyan tesztet, mint amit nagyon helyesen az iráni diákokon elvégeztek.

A kormányzati propaganda azt igyekszik sulykolni, hogy minden rendben van, az egészségügyi intézményeink felkészültek a járvány okozta helyzet kezelésére.

Készségesen elhisszük ezt, hiszen mi mást tehetnénk, de jó lenne tudni hány beteg fekszik a kórházainkban tüdőgyulladásos megbetegedéssel, őrajtuk elvégezték-e már a tesztvizsgálatot koronavírusra, jó lenne tudni hány olyan intenzív osztályon lévő kórházi ágy áll rendelkezésre, amely lélegeztetőgéppel is fel van szerelve. Hány speciális szakképzettségű (infektológus) fog tudni koronavírus miatt megbetegedettek gyógyításával foglalkozni, ha szükségessé válik a kezelésük.

Koronavírus Magyarországon - a fővárosi operatív törzs egyelőre nem kapott tájékoztatást | Magyar Hang

Budapesten vannak kórházban, mégsem közöltek az ellenzéki összetételű testülettel idáig konkrét információkat – értesült lapunk.

Afelől nincs semmi kétségem, hogy karanténok elrendelésére, ezek rendőri biztosítására kiválóan alkalmas lehet a Belügyminisztérium egyenruhás tisztjeinek kara. Azt is elhiszem a kormányfőnek, hogy szájmaszkból is éppen elegendőt beszereztek.

De jó volna tudni arról, hogy a kormány a pénzforrások átcsoportosításával megtett mindent azért, hogy a Magyarországon megbetegedetteknek minél nagyobb hányadának az életét sikerüljön megmenteni. Jó lenne tudni, hogy a vírus ellenszerének előállítására képes tudósaink, a Magyar Tudományos Akadémia elleni kormányzati támadások ellenére készen állnak arra, hogy tudásukat, tapasztalatukat összeadva már most nagy erőkkel dolgoznának a probléma megoldásán. Jó lenne tudni, hogy erre felkérést kaptak a megfelelő szakemberek.

Jó lenne bízni a kormányban, az operatív törzsben. Én a kétségeimet elnyomva, megelőlegezem a bizalmat…