HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Koffein Egy őszinte p...

Egy őszinte pillanat

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A parlament ma a kormánypárti képviselők szavazataival minden bizonnyal elfogadja a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet, rendkívüli jogrend hatályának időkorlát nélküli meghosszabbítását. A felhatalmazási törvényként is emlegetett jogszabály – amelyet minden bizonnyal sietve aláír majd a köztársasági elnök – lényegében a rendeleti kormányzás időszakát hozza el.

Az ellenzék támogatta a kormányt abban, hogy az eredetileg 15 napra szóló rendkívüli időszakban hozott rendkívüli döntések hatályát meghosszabbítsák, csupán a felhatalmazásnak szeretett volna valamilyen időkorlátot szabni. A miniszterelnök nem engedett, az ellenzék egy hete meghiúsította a javaslat kivételes eljárásban történő elfogadását. Az e körüli vitát, mesterségesen gerjesztett hisztériát mindannyian megtapasztalhattuk. A lényeg: mindez nem gátolta a vírus terjedése elleni védekezést, a rendkívüli intézkedések gond nélkül hatályban maradtak, a miniszterelnök is bejelenthette péntek reggel az egyébként igencsak megengedő kijárási korlátozásokat. Vagyis az ellenzék, ha akarna, sem tudna keresztbe tenni a járvány elleni küzdelemnek. Ahogy nyilván senki más sem ebben az országban.

Ma megkapja a vágyott, időkorlát nélküli rendkívüli felhatalmazást Orbán Viktor. És vele együtt az oszthatatlan, senkire át nem hárítható felelősséget. Minden aggály és bizalmatlanság indokolt a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban – amelynek vitájában az egyik fideszes képviselő rögzítette, hogy a rémhírterjesztésre vonatkozó passzus nem az ellenzéki sajtót célozza, hiszen az nem terjeszt ilyeneket; jegyezzük meg ezt, talán még fontos lehet! –, de Magyarország mától sem lesz diktatúra. A kétharmados parlamenti többséggel eddig is gátlás nélkül, olykor egészen elképesztő, kisszerű célból is élt a miniszterelnök.

Szerkesztőségi vezércikkben kritizálja Orbán „túlhatalomtörvényét” a brit The Guardian | Magyar Hang

Ugyan a koronavírus-járványra való tekintettel mindenhol veszélyhelyzeti felhatalmazást kérnek a kormányok, ám azok – egy működő demokráciában – időkorláthoz kötöttek – írja a brit baloldali lap.

Ami ma az Országgyűlésben készül, inkább a rendszerének eddigi legőszintébb pillanata lesz. Nincs az a veszélyhelyzet, amely bármifajta gesztus gyakorlására rábírná az egyes számú vezetőt. Kövér László parlamentje eddig sem törte magát a kormány ellenőrzésével, most tagjainak minősített többsége deklarálja is, hol a helye. Még díszletként sincs rájuk szükség Orbán Viktor rendszerében. A kormány pedig továbbra is mindent mindenkinél jobban tud, nincs szükség szakmai tanácsokra, pláne nem ellenzéki javaslatokra.

HIRDETÉS

Legyen szó tesztelésről, védőfelszerelésről vagy a jövedelmüket, munkájukat elveszítő vállalkozók, dolgozók megsegítéséről. A nemzeti együttműködés rendszere nem keres konszenzust senkivel, hiszen önmagát azonosítja a nemzettel. Nincs az a veszélyhelyzet, ami ezen változtatna. Ennek kinyilvánítása lesz a mai szavazás. Mi pedig imádkozzunk, hogy korlátlan felhatalmazású, magukról minden kontrollt lerázó vezetőink ezúttal valóban a helyzet magaslatán álljanak!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek