HIRDETÉS

Maradjanak otthon, de hol?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nemcsak az egészségügy fejlesztésének korábbi elodázása, de a hajléktalanság-probléma szőnyeg alá söprése is most mutathatja meg igazán következményeit. Annyi éven át próbáltak félrenézni, vagy rendvédelmi eszközökkel kezelni a helyzetet, szinte meg sem hallva azokat az ellenvetéseket, amik a fedél nélkül élők és a velük foglalkozók felől érkeztek. Jelesül, hogy a szállók túlzsúfoltak, élhetetlenek, a munkakeresés, a felemelkedés pedig alig lehetséges ilyen körülmények között. Hiába, fontosabb volt, hogy a bírsággal fenyegetettek inkább eltűnjenek a közterületekről, és úgy húzzák meg magukat, hogy ne legyenek a városlakók szeme előtt.

Koronavírus-járvány idején azonban már tényleg mindennél veszélyesebbek a hasonló látszatmegoldások. Fontos rámutatni arra is, hogy nemcsak azok vannak kitéve a fenyegetésnek, akik az utcán kénytelenek meghúzni magukat, hanem a velük foglalkozók is. A szállók most mindennél veszélyesebb gócpontok lehetnek, ha pedig bekerül az egyikbe a vírus, ott nagyon nehéz lesz mit lépni.

Ott halunk meg az utcán, kaja nélkül, minden nélkül | Magyar Hang

Ráadásul nem is csak azokat kellene most beterelni ezekbe az otthonokba, akik eddig az utcán élték napjaikat. Kénytelenek ugyanis hajléktalanszállókra települni sokan azok közül is, akiknek eddig jutott munkásszálló, vagy olcsó albérlet. Mindezt a 24.hu-nak megerősítette a fővárosi önkormányzat és a Menhely Alapítvány is. Sok olyan gyári munkás él a nagyvárosokban, akinek – az üzem leállításával együtt – a szálláslehetősége is megszűnt, de említhetnénk azokat is, akik vendéglátós alkalmi munkákból tengődtek, és a munkahelyükön alhattak. Esetükben már most is ezres nagyságrendről beszélhetünk, és akadnak köztük román vagy ukrán állampolgárok is.

Karácsony Gergely hétfői bejelentése, miszerint a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik, ezen enyhíthet némiképp. A Kőbányai út 22. szám alatti 71 üres lakás már számottevő segítséget jelenthet.

HIRDETÉS
Cserét ajánlanak a politikusoknak a hajléktalanok | Magyar Hang

De még mindig várat magára, hogy a kormány jelentős segítséget nyújtson. Előzőleg a hétfőn bejelentett, minden korábbinál nagyobb gazdaságvédelmi programra hivatkoztak, ebben viszont a tizenharmadik havi nyugdíjon túl elég sok a kérdőjel, nem tudni még, segíteni fogja-e valóban a legszegényebbeket. Ami nyilvánvalóan nemcsak az ő érdekük lenne, de a teljes társadalomé.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek