Előbb éljük túl! Az elszámoltatás ráér később!

Előbb éljük túl! Az elszámoltatás ráér később!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok szövetségének elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideje lenne abbahagyni a járványveszély elmúltáig a pártpolitikai vircsaftot, majd, ha az ország túljutott ezen az egészen, el lehet rendezni az elszámoltatással járó feladatokat. Most azonban a legfontosabb célnak azt kellene tekinteni, hogy minél több magyar élje túl ezt a förtelmes járványt.

Erre – az első olvasatra – közhely számba menő következtetésre a fővárosi fenntartású, XVII. kerületi, Pesti úti idősek otthonában történt tömeges vírusfertőzést követően, az érintett politikusok közötti vita hatására jutottam. Négy ember már meghalt, és az eddigi vizsgálatok szerint több mint hatvanan megfertőződtek a vírussal.

A Mandiner nevű kormánypárti portál az intézetben uralkodó elképesztő körülményekről számolt be, többek között arról, hogy az otthonban lakók közt nem csak a koronavírus, hanem a rüh is terjed.

Karanténba zárt demokrácia | Magyar Hang

A kormányzat által megbízott szerv ugyanakkor teljesen érthetetlen módon az idősek otthonaiban lakók esetében is megspórolta a folyamatos szűrések elvégzését, pedig a leveszélyeztetettebb csoportról van szó. Annak ellenére nem végeztek rendszeresen tesztelést, hogy a gondozók naponta hazajárnak, tömegközlekedési eszközökön utaznak, tehát megfertőződhetnek, és bevihetik a vírust a intézményekbe. Egy somogyi településen az ilyen intézményben dolgozók maguktól jöttek rá, hogy az ápoltjaik érdeke azt kívánja, maguk is karanténba vonuljanak, ezért beköltöztek az otthonba, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzés veszélyét.

A Pesti úti otthonban rengeteg az ápolt: 540 gondozottat látnak el, így csak idő kérdése volt, hogy megtörténjen a baj. Nyilván nem egyedülálló problémával állunk szemben, hiszen egy terézvárosi intézménybe is bejutott a vírus. Mindkét intézmény fenntartója a fővárosi önkormányzat.

Ha a kormány nem hirdetett volna veszélyhelyzetet, és nem adta volna az operatív törzs kezébe a járvány elleni védekezés irányítását, a vírusfertőzés kiszűrését és lokalizálását, az egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezését, akkor talán lehetne a felelősöket Karácsony Gergely tavaly ősszel megválasztott főpolgármester környezetében keresni.

Alkotmányos hézag | Magyar Hang

Az ügy kapcsán kormánypárti oldalról elképesztő politikai ízléstelenséggel emlegették Soros György fővárosnak nyújtott 350 millió forintos támogatását, miközben Budapest úgy rendelte el az otthonban a tesztek elvégzését, hogy az még veszélyhelyzetben sem kötelező önkormányzati feladat, ellenben az operatív törzs kompetenciájába tartozó tevékenység. A törzs dönti el, kiket és mikor kell tesztelni, és azt is, hogy ezek eredményét milyen módon teszi nyilvánossá. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az információk nyilvánosság számára történő adagolását is a járvány elleni küzdelem egyik stratégiai pontjának tekintik.

Irgalmatlanul nehéz feladatot vállalt magára a kormány, és a felhatalmazási törvény megszavaztatásával kizárta az ellenzéki pártokat és az ellenzéki polgármestereket a közös felelősség viseléséből. Vagyis nemcsak a korlátlan hatalom, de a teljes felelősség is az Orbán-kormányt terheli minden egyes intézkedésért. Ezek után hiába próbálja a kormányzati kommunikáció az idősotthonban történteket arra felhasználni, hogy Karácsony Gergelyen elverje a port. Nem a főpolgármester tehet arról, hogy a vírus bejutott az otthonba, ahol egyébként ugyancsak nélkülözniük kellett a védőfelszereléseket a járvány kitörése óta eltelt időszak nagy részében. Sőt, a rühesség problémája se most keletkezett. Lapunk forrásai szerint is régóta fennálló probléma, hogy időnként megjelenik a Pesti úti intézmény falain belül.

A bizalom hiánya | Magyar Hang

Miután sokan megfertőződtek és többen meg is haltak, Müller Cecília országos tiszti főorvos azonnali vizsgálatot és teljes körű szűrést rendelt el a Pesti úti otthonban, és utasítást adott a fertőzöttek elkülönítésére. A megnyugtató intézkedés persze az lenne, ha az ország valamennyi idősotthonában tesztelnék az összes lakót, a gondozókkal együtt. Erre azonban egyelőre nem adott ki utasítást az operatív törzs.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.