HIRDETÉS

Ezek ugyanazok: akcióban a feljelentgető polgár- és házmesterek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Messziről fogok indítani, életem első publicisztikájától. A cikk 2008-ban, egy olyan korban született, amikor még nem volt itthon Facebook (komolyan), úgyhogy az emberek különféle fórumokon, különféle beceneveket használva küldték el egymást és a politikusokat melegebb éghajlatra.

Akkoriban még az MSZP volt kormányon (tényleg, nem viccelek), és az egyik békési parlamenti képviselőjük, a korábbi orosházi polgármester, Fetser János feljelentett egy bizonyos „Sajtosszenya” nevű felhasználót, aki csúnyákat és – a honatya szerint legalábbis – valótlanságokat írt róla. Fetser szerint egy joghézag állt fenn, és kíváncsi volt, „mi hozható ki az esetből: lehet szankcionálni, vagy sem”. Ennek köszönhetően aztán nyomozás indult, a rendőrök a szolgáltatótól kikérték „Sajtosszenya” számítógépének IP-címét, akit aztán családtagjaival együtt ki is hallgattak. De a rendőrök nem tudták megállapítani, kit is takar a Sajtosszenya név, úgyhogy lezárták az ügyet.

Tizenkét évvel később, és 57 kilométerrel arrébb, Gyulán pedig az történt a minap, hogy a város fideszes polgármestere, Görgényi Ernő feljelentette Csóka-Szűcs Jánost, a helyi Kossuth Klub és a Momentum aktivistáját rémhírterjesztésért. Ahogy „Sajtosszenyához”, úgy hozzá is kivonultak a rendőrök, volt házkutatás, meg számítógép- és telefon-lefoglalás is.

Mindezt egy zárt csoportba írt bejegyzés miatt: a polgármester szerint pánikkeltésre alkalmas és valótlan volt az aktivistának az a kijelentése, hogy haldokló betegeket és rehabilitálásra szoruló időseket küldtek haza a gyulai kórházakból. És mivel ez szerinte veszélyeztette a járvány elleni védekezés eredményességét, ezért hát feljelentést tett. (Egyébként mielőtt a rendőrségre ment volna, pár nappal előtte még ezt írta a Facebookra a polgármester: „a kórháznak nem önkormányzatunk a fenntartója, és semmilyen hatósági jogkört nem gyakorolunk a kórház felett, továbbá a járvány elleni védekezéssel kapcsolatban sincs a kórházra vonatkozó hatósági jogkörünk.” Mellékszál, de ha ez így van, akkor adódik a kérdés, hogy vajon miért érezte fontosnak, hogy személyesen ő tegyen feljelentést a rendőrségen?)

Az ügyet lezáró közleményében pedig tovább vádaskodik Görgényi, miközben az ügyészség már közölte, hogy Csóka-Szűcs nem terjesztett rémhírt.

Eddig, és ne tovább!

Az ügy nyilvánvaló tanulsága, hogy hát „ezek ugyanazok”. A szomorú következménye pedig az, hogy akármennyire is pitiáner és kisszerű ez a szatírába illő ügy, sokan ennek ellenére csendben maradnak és azt is kétszer megnézik, hogy mit lájkolnak. Mert hát mi van, ha nem tetszik a helyi polgár- és házmester úrnak. Történik mindez több mint három évtizeddel a rendszerváltozás után.

Bár igazság szerint pont az derül ebből a sztoriból, hogy tulajdonképpen nem is volt itt semmi változás. Ennek ellenére persze sikerült rendszert csinálni belőle megint.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek