HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Koffein Ennyi tehetsé...

Ennyi tehetségünk van, gyerekek: felcsúti stadion őszödi betonból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Kedden volt tizennégy éve, hogy Gyurcsány Ferenc elmondta Balatonőszödön hamar hírhedtté vált beszédét. Az MSZP-frakciónak előadott trágár szónoklat és annak 2006-os őszi utóélete ismert: tüntetések, székházostrom, kilőtt szemek, morális válság, bukdácsoló reformpróbálkozások, miniszterelnöki bohóccasting, megszorítások. A 2010-es kormányváltás után aztán Gyurcsány Ferenc szétszakította az MSZP-t. Ma már ott tartunk, hogy az összetömörülni látszó „nem-Fidesz” meghatározó figurájának számít, ami köszönhető az ellenzéki karizmahiánynak és annak, hogy a NER vezérkarának szótárában a kormányzás szócikkhez valamiért a pökhendi basáskodás definícióját írták be. És persze legalább ennyire fontos, hogy utóbbi leplezéséhez a Fidesz (és a KDNP) körei pontosan ugyanúgy Gyurcsány Ferencet állítják be a végítélet hírnökének, mint ahogy kormányzásuk idején a „demokraták” tettek így Orbán Viktorral.

Elég volt ehhez kedden, ezen a cseppet sem kerek évfordulón megnézni a kormánypropaganda zászlóshajója, az ismert politikai és gazdasági okokból Magyar Nemzetnek nevezett újság internetes oldalát. Még azt is megtudhattuk innen az őszödi beszédről, hogy mit gondol róla Hollik István. Az oldalon szereplő 11 (!) gyurcsányos cikk, valamint a kormánypárti politikusok megszólalásába újabban vissza-visszatérő „elmúltnyolcév” nem más, mint indirekt beismerése valami olyasminek, ami 14 éve Gyurcsány szájából is elhangzott. Mert ha 10 év jobboldali kormányzás, sőt aranykori kurzusépítés (vagy mi) közben – amiből hét év kétharmaddal és körülbelül ugyanennyi idő a „világgazdaság pénzbősége” mellett telt – vissza tud térni a lesajnált és leszerepelt posztkommunista elit, nos, azt valóban csak őszöd-kompatibilis jelzőkkel lehet illetni. Esetleg még hozzátenni, hogy „ennyi tehetségünk van gyerekek.”

A pillanat uralásához persze még mindig tökéletesen alkalmas az őszödi beszéd. „Építkezhet” akármennyiből Mészáros Lőrinc, nyújthat be bármilyen abszurd törvényjavaslatot Semjén Zsolt, „vásárolhatnak” akármennyi kastélyt, ingatlant, tévét, lapot a NER-lovagok: egyik sem lesz annyira látványosan elrettentő, mint a kardlapozó lovas rendőrök, vagy a kilőtt szemű tüntetők. Igen, a felcsúti stadion alapjaihoz Balatonőszödről jött a beton.

Gyurcsány 14 évvel ezelőtti szavainak igazából az a legnagyobb drámája, hogy pár mondatát ma is elmondhatná a most hivatalban lévő miniszterelnök. Az egészségügy ma is hazugságok sokaságára épül. Az oktatás ma is szegregál, és továbbra is felerősíti a társadalmi különbségeket. De van egy olyan őszödi mondata Gyurcsány Ferencnek, aminek igazából Orbán Viktor és a NER 10 esztendeje adott igazán csak értelemet. Így szól: „Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli magát újra közpénzen.” Hiába, kemény ez a balatonőszödi beton, nagyon kemény.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,939lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek