HIRDETÉS

A nap embere

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Divatos fordulattal élve: ezt tényleg nem láttuk jönni. László Imre, a Demokratikus Koalíció saját közlése szerint zsidó származású politikusa, Újbuda polgármestere az általa irányított kerület képviselő-testületének ülésén elismerő szavakkal illette Adolf Hitlert. Szerencsére nem a háborús bűnöket mentegette, hanem arról beszélt, hogy a Time magazin 1938-ban megérdemelten választotta Az év emberének Németország egykori náci diktátorát. – Az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után – érvelt különös véleménye mellett a polgármester, akinek szavait a közismerten antifasiszta csatorna, a Hír TV hozta nyilvánosságra, botrányt szimatolva. László Imre szerint amit ezután tett Hitler, már más megítélés alá tartozik.

A felháborodás hatására aztán a politikus az ATV-nek világossá tette, hogy esze ágában sem volt Hitlert mentegetni. Elnézést kért; szerinte élete legszerencsétlenebb mondata hagyta el a száját. Utóbbi kijelentését ekkor nehéz lett volna cáfolni, hétfő reggel azonban ebben is elbizonytalanodhattunk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Történt ugyanis, hogy László Imre bement a magyar sajtó egyik különös szegletének számító Heti TV stúdiójába. Itt reggelente érdekes dolgok történnek, nemrég Kósa Lajos (Fidesz) próbálta megakadályozni a vele élőben zajló beszélgetés adásba kerülését, miután belezavarodott a zsidósággal kapcsolatos szerencsétlen kijelentésének megmagyarázásába.

De ebbe most mi se zavarodjunk a kelleténél jobban bele, térjünk vissza László Imréhez! A szokás szerint abszurdba hajló riporteri felvezetés és a kijelentése körüli hullámverés annyira megzavarhatta, hogy összekeverte az apartheid rendszer elleni küzdelem élharcosát, a Dél-afrikai Köztársaság néhai elnökét, Nelson Mandelát a náci tömeggyilkossal, Jozef Mengelével. Merthogy a Hitlerre vonatkozó, félresiklott eszmefuttatása akkor hangzott el, amikor a kerületi képviselők arról vitáztak, hogy lehet-e Mandeláról (nem Mengeléről) utcát elnevezni Újbudán. Jöhetett az újabb szabadkozás. Ezek nem László Imre legjobb napjai.

HIRDETÉS
Mandelára gondolt a DK-s polgármester, Mengele lett belőle

Annak egyébként, amit a hitleri uralom első időszakáról mondott, annyiban van alapja, hogy Németország valóban látványos módon lábalt ki a gazdasági válságból, s a diktátor viszonylagos népszerűsége is jórészt ebből táplálkozott. Ennek hátteréhez nagyszerű adalék Róna Péter írása, amely egyszersmind azt is bizonyítja, hogy egy ilyen kényes témáról is lehet a félreértéseket kiküszöbölve, támadhatatlanul beszélni. László Imre történelmi tévedése abban ragadható meg, hogy Hitler és a nácik lényegében nem is leplezték a céljaikat, förtelmes antiszemitizmusuk a kezdetektől nyilvánvaló volt, és hatalomra kerülve az első adandó alkalommal felszámolták a demokratikus berendezkedést, kiiktattak a vezér és kancellár útjában álló minden féket és ellensúlyt. Vagyis nincs olyan pillanat, ami előtt Hitler politizálása még vállalható lenne.

Akárhogy is, a Demokratikus Koalícióval ezer gondunk lehet, a náci szimpátia nincs ezek között. Nem lesz Mengele utca Újbudán, és László Imre sem fog a következő kitörés napi rendezvényen szónokolni. A neonáci szubkultúra máshol tenyészik ebben az országban. E szánalmas kis történet tanulsága annyi csak, hogy politikusainknak talán kevesebb történelem órát kellene tartaniuk. Akadna itt más feladat bőven.  

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,880lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán nem akármilyen szélkakas – Magyar Hang-ajánló

Interjú Fekete-Győr Andrással, Mérő Lászlóval, Mészáros Blankával és Sodró Elizával. A vőlegény és a négy árva gyerek. Keresse a friss lapot! Élet van benne!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek