Gyurcsány, lécci takarodj!

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, frakcióvezetõ reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, frakcióvezetõ reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Mint egy falat kenyér, úgy kellett Gyurcsány Ferenc a NER-nek, mint az immár – április 8-a folyományaként – saját országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező Demokratikus Koalíció frakcióvezetője. Mi több, láthatóan egy komplett tervezetet készített arra vonatkozóan a hatalom, hogy az őszödi szónokot az ellenzék vezetőjeként pozicionálja. Az őszi ciklus első parlamenti ülésnapján ezt nem is különösebben rejtették véka alá a Fidesz parlamenti potentátjai.

Hirdetés

A véka alá nem rejtett falat kenyér ki is töltötte hétfőn a neki felkínált teret. Rögtön a miniszterelnök évadnyitó beszéde után szólalhatott meg képviselőcsoportja vezetőjeként az Országgyűlésben, felvonultatva a teljes gyurcsányi arzenált az arra érzékenyeknek: a jellemző „feris” hanglejtés, a „lósz*rt, mama” alanyának ismételt megidézése, a nyakatekert mondatok, a ripacskodó álkirohanások: nyíltak a bicskák sok-sok polgár zsebében.

Orbán Viktor: Az ország 20 millió embernek is képes lenne kenyeret biztosítani – Magyar Hang

A miniszterelnök az országgyűlésben a Sargentini-jelentést kizárólag migrációs problémának akarta feltüntetni, míg az ellenzék ugyanennek a jelentésnek a másik 11 pontjára helyezte a hangsúlyt.

Valamint jó szolgálatot tett azon kormánypárti szavazók számára, akik csak befogott orral tudtak szavazni a Fideszre legutóbb, elnyomta az ő nagyon is termékenynek indult kognitív disszonanciájukat: „azért mégis jól döntöttem, bárki jó, csak »ez« ne jöjjön vissza”. Gyurcsány hallgatja Orbánt, majd Orbán hallgatja Gyurcsányt és viszont. A dolgok visszazökkentek a maguk normál kerékvágásába: nincs zavaró Vona, se Schiffer, se Szél, se Hadházy, ugyanott tartunk, mint tizenöt éve. Csak Gyurcsány és az ő nyolcvanöt éves legendás anyukája.

A Fidesz stratégái láthatólag készültek a helyzetre, hiszen mi volna számukra annál kényelmesebb, mint hogy az ellenzék vezető személyisége egy erkölcsileg (is) többszörösen megbukott bohóc, aki karakterének jellegéből fakadóan úgysem tud kitörni az 3-5-7 százalékos népszerűségi sávból? Aki ráadásul önként váltja ki az önműködő beidegződéseket az erre érzékenyek széles tömegéből.

De hová tűnt Gyurcsány Ferenc?

A DK kormánybuktató tüntetésének első reggelén…

A Fidesznek csak annyi a feladata, hogy a konkrétabb ellenzéki felvetésekre nem reagálnak, csupán a gyurcsányi hőbörgésekre, ekképpen téve fontossá és megkerülhetetlenné a „gyakran” bérmáló pápai gyereket. Kocsis Máté, a Fidesz új frakcióvezetője egészen odáig ment ezen koncepció végrehajtásában, hogy a hétfői miniszterelnöki expozéra adott válaszában nem is Orbán Viktor mondandójára reagált (ez lett volna a táncrend szerinti feladata), hanem Gyurcsány Ferencet ekézte. A zsidók tulajdonosaitól elvett villában lakó, antiszemitázó Gyurcsány könnyű préda volt Kocsis frakcióvezetőnek.

NER-fenntartó ellenzéki erők – Magyar Hang

Vajon kinek volna jó, hogy megint csak két választási lehetőség maradjon: az Orbán-rendszer és a régi baloldal?

Azon elméletemet, hogy nem csak egy múló szeszély, hanem nagyon is kiérlelt elgondolás a kormánypártok részéről Gyurcsány reaktiválása, erősíti az is, hogy nem csak Kocsis Máté, hanem a nap több felszólalója is Fletót lőtte. Így tett a házelnöki teendőin messze túlterjeszkedő Kövér László, Németh ’LegalábbGyurcsánynálokosabbvagyok’ Szilárd, Harrach ’Felsőbbrendűségiérzés’ Péter, valamint a teljes kormánypárti propagandamédia.

Hirdetés

Ok, és akkor következzék a kötelező kör. Teljesen mindegy, hogy Gyurcsány tud-e róla, hogy használja a Fidesz, vagy csak bárgyún sodródik az árral. És nem, nem elsősorban az ellenzéknek árt vele, hanem az országnak. Hogy segítsünk neki is megérteni: annak az országnak, amit tizenkét éve lek…aországozott.

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.