HIRDETÉS

Érted jöttünk elvtárs, nem ellened – Avagy lehet-e kötelező az öngondoskodás?

HIRDETÉS

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) független, minden külső (különösen kormányzati) befolyástól mentes elnöke, aki korábban tizenkét röpke évig szolgálta fideszes országgyűlési képviselőként Orbán Viktort a választóit, ötletbörzét tartott a minap a Világgazdaság hasábjain. Domokos László, aki mind a tavalyi országgyűlési, mind az idei uniós választások előtt élen járt az ellenzéki pártoknak járó állami támogatás elvételében, most más forrásból táplálkozó pénzekre vetné ki messze földön híres hálóját.

HIRDETÉS

Az ÁSZ elnöke megtakarításban igazán szaktekintélynek számít, hiszen képviselősége idején, három parlamenti ciklus alatt összesen 15 millió forintot vett fel adómentesen lakhatása támogatására. Amint azt még 2010-ben a Blikk feltárta, Domokosnak Budapesten és szarvasi választókörzete közelében is volt lakása, a pénzt saját bevallása szerint nem is lakásbérlésre költötte: „Van költségem bőven, higgye el”– nyilatkozta akkor az élelmes későbbi ÁSZ-elnök a Blikknek.

Míg a rendszer szét nem esik, avagy mennyire polgári a kormány karaktere? | Magyar Hang

Hasonlóan fifikás megtakarítási ötlettel állt elő Domokos elnök a Világgazdaságban. A közelgő világgazdasági válságra megoldásként azt vezette elő, hogy a munkáltatók a továbbiakban alkalmazottjaik fizetésének egy részét ne a dolgozóknak utalják, hanem egy megtakarítási számlára. (Amikor idáig jutott az interjú olvasásában, Selmeczi Gabriella szeme felcsillant, de Marx Károly is elismerően csettintett.) A marketingje még nincs kidolgozva ezen intézkedésnek, javaslom, hívják bér- és fizetésvédelmi akciótervnek.

Fontos látni, hogy évek óta ezzel a módszerrel kísérletezik velünk a kormányzat fékestül meg ellensúlyostul. Bedobnak egy meredeknek tűnő elgondolást, sokszor egy olyan közéleti szereplővel elmondatva az elképzelést, aki nem kapcsolódik közvetlenül a kormányzathoz, még pontosabban a köz számára nem tűnik fideszes politikusnak. Majd ezt követően tesztelik a társadalmi visszhangot. Ha különösen fontos az adott intézkedés bevezetése (például Mészáros Lőrinc-okokból – ha értik, mire gondolok), akkor a teljes hírmagyarázó, influenszer-hadsereget bevetik, akik a függetlenség máza alól támogatják a fideszes érdekeket.

A kedvezmények megvonása miatt alig költenek a munkáltatók nyugdíjmegtakarításra | Magyar Hang

Ha egy pillanatra is komolyan vesszük, hogy a fizetésünk egy részét nem kapjuk meg, hanem az állam jótékony ölelésében egy megtakarítási számlára kerül, akkor feltehető a kérdés: kikényszeríthető-e vajon ilyen eszközökkel az öngondoskodás? Avagy nem akkor ölték-e meg évtizedekre a magyar társadalom öngondoskodásba vetett hitét, amikor a magánnyugdíjpénztárak milliárdjait lenyúlta és felélte az állam? Amikor az egyéni nyugdíjszámlák miniszterelnöki garancia ellenére sem akarnak megjelenni?

HIRDETÉS

Nem színtiszta kommunizmus-e az, amikor a fizetésünk egy részével az állam kíván rendelkezni úgy, hogy azt nem meri adónak nevezni, hanem az öngondoskodás álcája alatt érkezik?

Jeleztük-e kellő eréllyel a fideszes tesztelőknek, hogy eddig és ne tovább, nem adjuk a fizetésünket, vagy megint csak akkor eszmélünk, amikor már az első havi adagot leszívta a számlánkról Selmeczi Gabriella?

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Gulyás Balázs
Gulyás Balázs
„Isten, haza, család.”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook

Fizetésképtelenné vált és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a brit Thomas Cook utazási iroda. A Thomas Cook Csoport magyarországi leányvállalata, a Neckermann Magyarország közölte, gond nélkül folytatja tovább tevékenységét, közvetlen osztrák anyavállalata viszont már csődközeli helyzetről számolt be.