HIRDETÉS

Érted jöttünk elvtárs, nem ellened – Avagy lehet-e kötelező az öngondoskodás?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) független, minden külső (különösen kormányzati) befolyástól mentes elnöke, aki korábban tizenkét röpke évig szolgálta fideszes országgyűlési képviselőként Orbán Viktort a választóit, ötletbörzét tartott a minap a Világgazdaság hasábjain. Domokos László, aki mind a tavalyi országgyűlési, mind az idei uniós választások előtt élen járt az ellenzéki pártoknak járó állami támogatás elvételében, most más forrásból táplálkozó pénzekre vetné ki messze földön híres hálóját.

Az ÁSZ elnöke megtakarításban igazán szaktekintélynek számít, hiszen képviselősége idején, három parlamenti ciklus alatt összesen 15 millió forintot vett fel adómentesen lakhatása támogatására. Amint azt még 2010-ben a Blikk feltárta, Domokosnak Budapesten és szarvasi választókörzete közelében is volt lakása, a pénzt saját bevallása szerint nem is lakásbérlésre költötte: „Van költségem bőven, higgye el”– nyilatkozta akkor az élelmes későbbi ÁSZ-elnök a Blikknek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Míg a rendszer szét nem esik, avagy mennyire polgári a kormány karaktere? | Magyar Hang

Hasonlóan fifikás megtakarítási ötlettel állt elő Domokos elnök a Világgazdaságban. A közelgő világgazdasági válságra megoldásként azt vezette elő, hogy a munkáltatók a továbbiakban alkalmazottjaik fizetésének egy részét ne a dolgozóknak utalják, hanem egy megtakarítási számlára. (Amikor idáig jutott az interjú olvasásában, Selmeczi Gabriella szeme felcsillant, de Marx Károly is elismerően csettintett.) A marketingje még nincs kidolgozva ezen intézkedésnek, javaslom, hívják bér- és fizetésvédelmi akciótervnek.

Fontos látni, hogy évek óta ezzel a módszerrel kísérletezik velünk a kormányzat fékestül meg ellensúlyostul. Bedobnak egy meredeknek tűnő elgondolást, sokszor egy olyan közéleti szereplővel elmondatva az elképzelést, aki nem kapcsolódik közvetlenül a kormányzathoz, még pontosabban a köz számára nem tűnik fideszes politikusnak. Majd ezt követően tesztelik a társadalmi visszhangot. Ha különösen fontos az adott intézkedés bevezetése (például Mészáros Lőrinc-okokból – ha értik, mire gondolok), akkor a teljes hírmagyarázó, influenszer-hadsereget bevetik, akik a függetlenség máza alól támogatják a fideszes érdekeket.

HIRDETÉS
A kedvezmények megvonása miatt alig költenek a munkáltatók nyugdíjmegtakarításra | Magyar Hang

Ha egy pillanatra is komolyan vesszük, hogy a fizetésünk egy részét nem kapjuk meg, hanem az állam jótékony ölelésében egy megtakarítási számlára kerül, akkor feltehető a kérdés: kikényszeríthető-e vajon ilyen eszközökkel az öngondoskodás? Avagy nem akkor ölték-e meg évtizedekre a magyar társadalom öngondoskodásba vetett hitét, amikor a magánnyugdíjpénztárak milliárdjait lenyúlta és felélte az állam? Amikor az egyéni nyugdíjszámlák miniszterelnöki garancia ellenére sem akarnak megjelenni?

Nem színtiszta kommunizmus-e az, amikor a fizetésünk egy részével az állam kíván rendelkezni úgy, hogy azt nem meri adónak nevezni, hanem az öngondoskodás álcája alatt érkezik?

Jeleztük-e kellő eréllyel a fideszes tesztelőknek, hogy eddig és ne tovább, nem adjuk a fizetésünket, vagy megint csak akkor eszmélünk, amikor már az első havi adagot leszívta a számlánkról Selmeczi Gabriella?

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,889lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek