HIRDETÉS

Nem félni a más véleményűektől

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Akik a demokrácia leépülésének folyamatáról beszélnek a lassan, de biztosan évtizedessé váló Fidesz-uralom idején, többnyire intézményi kérdésekből szoktak kiindulni. Hogyan változott a legutóbb Kövér László által elparentált fékek és ellensúlyok rendszere, miként szűkültek az alkotmánybíróság jogkörei, és kíván-e élni ezekkel egyáltalán a kormánybaráttá szelídített testület, illetve mi a helyzet a szabad sajtóval, már amennyiben van még értelme ennek a jelzős szerkezetnek Magyarországon. Ezek persze nagyon fontos kérdések, különösen egy olyan időszakban, amikor a hatalom nemcsak politikai, hanem „adminisztratív” küzdelmet folytat az ellenzék szereplőivel szemben. De az említett leépülés egy jóval kevésbé intézményes vonatkozásban is megfigyelhető.

HIRDETÉS

Induljunk ki bármely tetszőleges kormánypárti nyilatkozatból, például abból a sajtóközleményből, amit az akkor még csak tervezett pedagógustüntetés apropóján adott ki az illetékes minisztérium. Az Emmi szerint „a pedagógus és más szakszervezetek által ma bejelentett tüntetés ismét az ellenzék és a Soros-hálózat politikai céljait […] szolgálja. Ugyanazok a szakszervezetek készülnek jövő héten tüntetésre, akik eddig is minden ellenzéki és Soros-hálózat által szervezett akció mögé beálltak. Most is ezt teszik, a Soros-hálózat háromnapos tüntetéséhez csatlakoznak”.

Több tiszteletet az önkormányzatoknak! | Magyar Hang

Korábban talán még felkaptuk volna erre a fejünket, de ma már csak legyintünk a soros sorosozásra, esetleg – vérmérséklettől függően – nevetünk rajta, vagy bosszankodunk egy sort. De összességében megtanultunk együtt élni vele, ahogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárással is megtanul együtt élni az ember. Csakhogy, miként az utóbbi, úgy

a Fidesz Soros-fixációja is baljós folyamatok kísérőjelensége, mondhatni, a politikai klímaváltozásé.

A kormánypárti univerzumban ugyanis már nem léteznek legitim politikai viták: nemhogy az ellenzéki pártokról, de még a szakszervezetekről sem feltételezhető, hogy adott esetben valós társadalmi érdekeket képviselhetnek.

HIRDETÉS

Az az észrevétel, hogy a Fidesz számára nem léteznek legitim viták, elsősorban nem arra vonatkozik, hogy a kormánypárti politikusok a legritkább esetben állnak szóba az ellenzéki sajtóval, és igyekeznek minden érdemi vitahelyzetet elkerülni. Természetesen ez is probléma, nem is csekély, de ettől még nem kell félteni a demokráciát. A vitának kétségkívül megvan a maga szerepe, de mindig lesznek olyan politikai nézetkülönbségek, amelyeket nem lehet racionális vita során feloldani. Ezért is van szükség a szavazásra, ahol egyszerűen a többség dönt, nem az érvek.

Ezek nem ugyanazok | Magyar Hang

Ebből viszont az következik, hogy a szavazás – például a kormánytöbbség megválasztása – nem oldja fel a politikai nézetkülönbségeket. Ezért egy demokráciában teljesen természetes, ha valaki kritikával illeti a mégoly hatalmas többséggel megválasztott kormányt, különösen, ha politikusként erre kapott felhatalmazást azoktól, akik kisebbségben maradtak. Ami nem természetes, ha valaki a kisebbségnek ezt a jogát elvitatja, és úgy állítja be a politikai nézetkülönbségeket, mint amelyek nem lehetnek legitimek.

Pontosan ezt szolgálja a Fidesz részéről a sorosozás, ami nem puszta retorikai fogás, hanem a politikai viták létjogosultságának tagadása: aki ellentmond a többségi álláspontnak, az nem lehet a politikai közösség része, csakis idegen hatalmak ügynöke.

Az a szemléletmód, amely a sorosozás mögött áll, hihetetlenül romboló a magyar politikai kultúrára nézve. A rendszerváltás után sokan eleve nehezen fogadták el a „veszekedős” demokráciát. Pedig a demokrácia éltető elemei éppen a politikai nézetkülönbségek, amelyek – szemben egy diktatúrával – nincsenek lefojtva, és bármikor nyíltan a felszínre jöhetnek.

Ezért különösen szomorú, hogy az egykori rendszerváltó Fidesz ma arra szocializálja szavazótáborát, hogy a velük való egyet nem értés felháborító, mi több, veszélyes.

S ezzel azt is megmagyarázza, miért lesz minden eszköz megengedett azokkal szemben, akik letérnek a békés egyetértés ösvényéről.

Az már csak hab a tortán, hogy a választási törvény módosításával Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy markáns véleménykülönbségek az ellenzéki pártok között se jöhessenek felszínre. Amennyiben a kormánypárttal csak együttműködve lehet eredményesen felvenni a küzdelmet, a vele szemben álló szereplők az egymás közötti természetes konfliktusok lefojtásában lesznek érdekeltek. Ami végül oda vezet, hogy aki a Fideszt illeti kritikával, abból rövid úton Soros-ügynök válik, míg aki a másik ellenzéki formációt, abból Fidesz-ügynök. Így lúgozódnak ki lassan a határozott érdek- és értékkonfliktusok az amúgy erősen konfliktusos, már-már háborús magyar politikából.

Újra feltalálja-e az ellenzék a politikát? | Magyar Hang

Demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni – idézik gyakran Bibó István gondolatát. De ritkán teszik hozzá annak folytatását: „nem félni a más véleményűektől”. Akinek viszont a politikáját nyilvánvalóan ez a félelem motiválja, attól joggal félthetjük a demokráciát.

HIRDETÉS

A Publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,771lájkolóTetszik
2,960követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek