HIRDETÉS

Adja, adom

HIRDETÉS

Induló sorozatunkban olyan magyar szavakat mutatunk be, amelyek a közelmúltban mentek át jelentésváltozáson. Először egyik személyes kedvencünket vizsgáljuk meg, amely 2018-ban végképp polgárjogot nyert, miután egy áruházlánc reklámjában is feltűnt. Ott Icuka, az áruházvezető volt az, aki „nagyon adja”.

HIRDETÉS

Hogy mit csinál? A feledhetetlen Szlengblogon Nyelvész Józsi annak idején a következő leírást tette közzé a friss leleményről: „Adja. Tevékenységet, cselekvést egyetértéssel, lendülettel, kiemelkedő sikerrel végez; (személynél) pozitív hatást elér, tetszik, (személy) egyetért.” Példamondatként többek között ezt vonultatta fel: „Kisnovák! Hétvégén lejössz Tzákodra, teázni a Merszipéjnbe? Adom!” Illetve: „Gecc, ez a Gyulabá nagyon adja! Hallom, fejbe küldte a Búzási Palit egy korsó Dreherrel (…)”.

Az adni ige jelentése a Czuczor Gergely és Fogarasi János-féle A magyar nyelv szótára szerint „kezébe, keze ügyébe, közelébe juttat vkinek vmit”. De jelenti azt is, hogy „tulajdonába, hatalmába, hatáskörébe juttat, használatára, rendelkezésére bocsát vkinek vmit”. Ezekből még nehezen következik finnugor eredetű szavunk új jelentése. A Czuczor–Fogarasit tanulmányozva feltűnik a „vkit színpadon v. filmen ábrázol” jelentés, mellette a „Szerepét jól adja” változattal és a Vörösmartytól vett példamondattal: „Laborfalvi a gőgös Ginevrát jól adá”. Talán errefelé kell keresgélnünk? Vagy mégis inkább az „áldást ad, áldását adja vkire, vmire” jelentés vidékén?

Nem tudni ma már. Csak azt, hogy ez a szlengszavunk: tényleg nagyon adja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

HIRDETÉS

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,788lájkolóTetszik
2,399követőKövetés
16,737feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Olyan politikusokra van szükség, akik az evangélium szellemében dolgoznak”

Idén is több ezren vettek részt a Szent István-napi misén, amelyen Stanislaw Gadecki poznani érsek a fogyasztói kapzsiság, a genetikai beavatkozások, az abortusz és az eutanázia ellen emelt szót.

Kedves Emerald