HIRDETÉS

Szép napot, szép hetet!

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Kevés ennyire kedves anglicizmusunk van: az utóbbi években kóros mértékben elharapódzott, bizonyos köszönéseket – például a „jó napot!”-ot – szinte teljesen kiszorító „szép napot” formulát, és annak mindenféle változatait puszta jóindulatból és szívélyességből használja az, aki használja. Jó szándékukhoz kétség sem férhet, amit bizonyít az a nagyon jellegzetes, a szó utolsó szótagját meghosszító, túlhangsúlyozó kiejtési mód is (szép napóót!), amelyet ma már lépten-nyomon hallhatunk.

Igazából, bizonyos mértékig legalábbis, semmi kifogásom nincs az anglicizmusok ellen. Ezt azonban, a „have a nice day” fordításából létrejött „szép napot”-ot, ki tudja, miért, nem szeretem, használni pedig semmi pénzért nem vagyok hajlandó. Modorosnak tartom? Talán. Esetleg, ha nem is tudatosan, mismásoló, túleufemizáló, a nyílt és direkt kommunikációt kórosan kerülő hajlamaink bizonyítékának érzem? Lehet. Mintha a „jó napot”-ot valamiért túl durvának tartanánk, ezért helyettesítenénk ezzel a szebbnek érzékelt köszöntéssel. Az is elképzelhető persze, hogy mivel mi itt, Magyarországon egyébként nem vagyunk túl kedvesek egymáshoz, gorombaságainkat szeretnénk kompenzálni ezzel a túlcsordulóan gáláns üdvözléssel.

Adja, adom | Magyar Hang

Nyugtom csak délelőtt van tőle, legalább némileg: érdekes módon van szép napot, estét, sőt újabban már hetet kívánó változata, szép reggelt azonban nem szokás óhajtani egymásnak. Ahogy szép éjszakát sem nagyon. Meg szép utat vagy étvágyat. De ki tudja, mit hoz a jövő. Nem a szebb, a szép.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,693lájkolóTetszik
3,471követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek