HIRDETÉS

Szép napot, szép hetet!

HIRDETÉS

Kevés ennyire kedves anglicizmusunk van: az utóbbi években kóros mértékben elharapódzott, bizonyos köszönéseket – például a „jó napot!”-ot – szinte teljesen kiszorító „szép napot” formulát, és annak mindenféle változatait puszta jóindulatból és szívélyességből használja az, aki használja. Jó szándékukhoz kétség sem férhet, amit bizonyít az a nagyon jellegzetes, a szó utolsó szótagját meghosszító, túlhangsúlyozó kiejtési mód is (szép napóót!), amelyet ma már lépten-nyomon hallhatunk.

HIRDETÉS

Igazából, bizonyos mértékig legalábbis, semmi kifogásom nincs az anglicizmusok ellen. Ezt azonban, a „have a nice day” fordításából létrejött „szép napot”-ot, ki tudja, miért, nem szeretem, használni pedig semmi pénzért nem vagyok hajlandó. Modorosnak tartom? Talán. Esetleg, ha nem is tudatosan, mismásoló, túleufemizáló, a nyílt és direkt kommunikációt kórosan kerülő hajlamaink bizonyítékának érzem? Lehet. Mintha a „jó napot”-ot valamiért túl durvának tartanánk, ezért helyettesítenénk ezzel a szebbnek érzékelt köszöntéssel. Az is elképzelhető persze, hogy mivel mi itt, Magyarországon egyébként nem vagyunk túl kedvesek egymáshoz, gorombaságainkat szeretnénk kompenzálni ezzel a túlcsordulóan gáláns üdvözléssel.

Adja, adom | Magyar Hang

Nyugtom csak délelőtt van tőle, legalább némileg: érdekes módon van szép napot, estét, sőt újabban már hetet kívánó változata, szép reggelt azonban nem szokás óhajtani egymásnak. Ahogy szép éjszakát sem nagyon. Meg szép utat vagy étvágyat. De ki tudja, mit hoz a jövő. Nem a szebb, a szép.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,659lájkolóTetszik
2,803követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mészáros Lőrinc vagyonosabb, mint hittük, hamarosan a világ 1200 leggazdagabb embere közé léphet

Kétszer annyit birtokolhat a gázszerelő, mint korábban napvilágot látott, akár a kétmilliárd dollárt is meghaladhatja a családi összvagyon.