HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Újbeszél Pacák és pupá...

Pacák és pupák

HIRDETÉS

Dénes bácsi nyelvi fejlődése, legalábbis a szlenget tekintve, mint legutóbb említettem, megállt 1956 novemberében. A bécsi tenisz- és korcsolyapályákon, sem a Wiener Eislauf-Vereinnél, sem a Blauweissnél nem ismerték a magyar játékosok pesti al- és félvilágtól kölcsönzött szavajárását. Amikor haza-hazalátogatott, ezért is gyakorolta előszeretettel rajtunk, gyerekeken rég nem használt szókincsét.

HIRDETÉS

– Ne tipródjatok már, pupákok – szólt rám és a húgomra, amikor veszekedni kezdtünk. Rögtön megértettük, bár azóta sem találkoztam a tipródni szó efféle (ne piszkálódjatok, tépjétek egymást stb.) jelentésével. Hiába kerestem később, nem találtam leírt változatát sem. A pupák pedig önmagában is kedvesnek, szinte Bécsből hozott ajándéknak tűnt. Ma már nem hallani, akár a pasi alakban tovább élő pasast, pasingert, pacákot sem.

Gempa bumi | Magyar Hang

Gyerekkori szlenges eszmélésemben, ami kétségtelenül Dénes bácsinak köszönhető, mindenesetre kitüntetett szerepet játszott a pasas–pacák–pali hármasa. Pedig e három nem azonos gyökerű; igaz, a pali más jelentést is hordoz. A pacák jiddis (parcef – arc, férfi), a pasas francia-német (Passagier – utas), a pali magyar (Pál) eredetű. (Vagy mégsem? Az oszmán-török balek elferdülése lenne talán?) Egy biztos: a magyar kültelki beszédben barátként találkozott össze mind a három.

De mi köze a pacáknak a pupákhoz, és nem mellesleg a pacáknak a pacekhez? Minderről majd legközelebb.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 24. számában jelent meg, 2018. október 26-án.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,709lájkolóTetszik
2,810követőKövetés
18,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 65. – Hogy lett a Nélküledből antiszemita uszítás?

Dévényi István vendégei: Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra munkatársa és Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója.