HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Újbeszél Pacák és pupá...

Pacák és pupák

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Dénes bácsi nyelvi fejlődése, legalábbis a szlenget tekintve, mint legutóbb említettem, megállt 1956 novemberében. A bécsi tenisz- és korcsolyapályákon, sem a Wiener Eislauf-Vereinnél, sem a Blauweissnél nem ismerték a magyar játékosok pesti al- és félvilágtól kölcsönzött szavajárását. Amikor haza-hazalátogatott, ezért is gyakorolta előszeretettel rajtunk, gyerekeken rég nem használt szókincsét.

– Ne tipródjatok már, pupákok – szólt rám és a húgomra, amikor veszekedni kezdtünk. Rögtön megértettük, bár azóta sem találkoztam a tipródni szó efféle (ne piszkálódjatok, tépjétek egymást stb.) jelentésével. Hiába kerestem később, nem találtam leírt változatát sem. A pupák pedig önmagában is kedvesnek, szinte Bécsből hozott ajándéknak tűnt. Ma már nem hallani, akár a pasi alakban tovább élő pasast, pasingert, pacákot sem.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Gempa bumi | Magyar Hang

Gyerekkori szlenges eszmélésemben, ami kétségtelenül Dénes bácsinak köszönhető, mindenesetre kitüntetett szerepet játszott a pasas–pacák–pali hármasa. Pedig e három nem azonos gyökerű; igaz, a pali más jelentést is hordoz. A pacák jiddis (parcef – arc, férfi), a pasas francia-német (Passagier – utas), a pali magyar (Pál) eredetű. (Vagy mégsem? Az oszmán-török balek elferdülése lenne talán?) Egy biztos: a magyar kültelki beszédben barátként találkozott össze mind a három.

De mi köze a pacáknak a pupákhoz, és nem mellesleg a pacáknak a pacekhez? Minderről majd legközelebb.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 24. számában jelent meg, 2018. október 26-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,958lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Airbnb-piac: a kerületeknek is érdekük a szabályozás

A VI. kerületben minden 15. lakást Airbnb-n keresztül adnak ki – írta érdeklődésünkre az önkormányzat. Józsefvárosban az átgondolt szabályozásban hisznek.