Hatás alatt

Hatás alatt

Fotó: Unsplash/Diggity Marketing

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatással lenni. Azt gondolhatnánk, hogy ez a legalapvetőbb emberi vágy. Hogy jelenlétünk ne legyen észrevétlen, hogy nyomot hagyjunk. Valójában azonban úgy tűnik, épp az ellenkezője a cél: közönséggé akarunk válni, amely nem hatással van, hanem hatás alatt áll.

Húsz éve még poszterekkel díszítettük a szobáink falát, hogy a képmásukat imádva idézzük fel idoljaink alakját. Mára az ikonok helyét a testi jelenlét vette át, az idolok beköltöznek a lakásunkba, felveszik a ruháinkat, kiválasztják a kedvenc zenéinket, eldöntik, hogy melyik filmet nézzük este, és azt is, hogy mit együnk hozzá. Az új idolok az influenszerek.

Szép napot, szép hetet! | Magyar Hang

Az influenszer a „hatás” jelentésű angol influence szóból ered, amelyet egy képzővel influencerré, vagyis hatást gyakorlóvá alakítottak. Az influenszerek videókon keresztül szólnak a néphez. A téma másodlagos, a lényeg a hatás. Hogy a közönség ne tudja elképzelni az életét az influenszer nélkül, aki megmondja, mit és miért. Ez ma milliárdokat termelő iparág. A világcégek súlyos összegeket fizetnek ki az influenszereknek, csak hogy megemlítsék a termékeiket. Ám a pénz semmi a szó misztikus erejéhez képest.

Joggal érezhetjük úgy, hogy az eddigiek egy dohos erkölcstankönyv diagnózisai csupán a jelenkor rémisztő állapotáról. Amikor azonban éppen a sarokba hajítanánk a kötetet, rádöbbenünk, hogy már ez a mozdulat sem lenne a sajátunk. Itt nincs generációs különbség, nem számít, hogy az Instagramon, a Youtube-on vagy a közmédia csatornáin: ha akarjuk, megtaláljuk a saját influenszerünket. És boldogan a hatása alá kerülünk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2018/25. számában jelent meg, 2018. október 31-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2018/25. számban? Itt megnézheti!