HIRDETÉS

A bazi nem, a hiper igen

HIRDETÉS

Nemrég volt általános iskolai osztálytársaimmal beszélgettem. Többüknek kiskamasz gyerekük is van, ami kapóra jött, mert épp olyan könyvet fordítok hollandból, amelyben sokat társalognak egymással a főszereplő kamaszlányok, virtuóz módon használva sajátos tolvajnyelvüket. Az egyik kérdés, amellyel szembesültem, az, hogy a hollandban nagyon gyakran alkalmazott fokozó elöljárószót, a „megát” („megajó, megaszuper” stb.) milyen magyar megfelelővel helyettesítsem. Esetleg magával a megával? Vagy jó lehet az egy-két évtizede még használatos „bazi”?

HIRDETÉS

Barátaim villámfelmérést végeztek gyerekeik körében, amelyből kiderült, hogy a mega kerülendő. Egyikük ezt írta: „Szia, megkérdeztem a lányomat a megáról, ő azt mondja, hogy a hiper a legjobb szerinte. Meg még az atom merült fel. (…) Megkérdeztem azt is, mit gondol a baziról. Ezt írta (merthogy persze Messengeren kommunikálunk): „ezt az olyan szülők használják, akik próbálják utánozni a fiatalokat, de nem megy nekik.” Világos beszéd. Akkor a bazi nem, a hiper igen. És mi még?

Számomra meglepő módon minden megkérdezett kamasz említette a „tök”-öt – hosszú karrier, szlengben mérve pláne. További kutakodás – és egy másik barátom fiai közt végzett körkérdése nyomán újabb pompás szavak is előbukkantak (az elengedhetetlen megjegyzéssel kísérve, ti. hogy „apa, neked amúgy kár teperned ezekkel”): állat (ezt ismertem), para (ezt is), élet, legenda. Utóbbi kettő nekem új. Legközelebb az ő helyes használatukat vizsgáljuk majd meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án. 

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,795követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Horthy bevonulása: Karácsony undorodik, Lázár virágot vitt a kormányzó sírjára

A Mi Hazánk Mozgalom a Bartók Béla úton emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti bevonulására, amit a főpolgármester kifejezett undorral és megvetéssel fogadott. Lázár János virágot vitt a kormányzó sírjára.

Harcra, magyar!