HIRDETÉS

A bazi nem, a hiper igen

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nemrég volt általános iskolai osztálytársaimmal beszélgettem. Többüknek kiskamasz gyerekük is van, ami kapóra jött, mert épp olyan könyvet fordítok hollandból, amelyben sokat társalognak egymással a főszereplő kamaszlányok, virtuóz módon használva sajátos tolvajnyelvüket. Az egyik kérdés, amellyel szembesültem, az, hogy a hollandban nagyon gyakran alkalmazott fokozó elöljárószót, a „megát” („megajó, megaszuper” stb.) milyen magyar megfelelővel helyettesítsem. Esetleg magával a megával? Vagy jó lehet az egy-két évtizede még használatos „bazi”?

Barátaim villámfelmérést végeztek gyerekeik körében, amelyből kiderült, hogy a mega kerülendő. Egyikük ezt írta: „Szia, megkérdeztem a lányomat a megáról, ő azt mondja, hogy a hiper a legjobb szerinte. Meg még az atom merült fel. (…) Megkérdeztem azt is, mit gondol a baziról. Ezt írta (merthogy persze Messengeren kommunikálunk): „ezt az olyan szülők használják, akik próbálják utánozni a fiatalokat, de nem megy nekik.” Világos beszéd. Akkor a bazi nem, a hiper igen. És mi még?

Számomra meglepő módon minden megkérdezett kamasz említette a „tök”-öt – hosszú karrier, szlengben mérve pláne. További kutakodás – és egy másik barátom fiai közt végzett körkérdése nyomán újabb pompás szavak is előbukkantak (az elengedhetetlen megjegyzéssel kísérve, ti. hogy „apa, neked amúgy kár teperned ezekkel”): állat (ezt ismertem), para (ezt is), élet, legenda. Utóbbi kettő nekem új. Legközelebb az ő helyes használatukat vizsgáljuk majd meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án. 

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,679lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek