HIRDETÉS

Élet, legenda

HIRDETÉS

Ott hagytuk abba, hogy utánajárunk a legenda és az élet szó szlenges használatának. Előtte azonban ki kell térnünk még két kifejezésre: egy kedves olvasónk tette szóvá, hogy a múltkor elfeledkeztünk a „nagyon jó, kiváló” jelentésben alkalmazott „király”-ról és a „zsír”-ról. Igaz. Ezek még ma is előfordulnak. Érdekes, hogy a királyt nem tudta teljes mértékben letaszítani trónjáról egyik kedvenc szlengleleményünk, a valamivel utána megjelent, jelentésében hasonló „elnök” (amelyet még a királynál is kreatívabban lehet csűrni-csavarni, v. ö.: „Elnöki telt ház a Budapest Parkban”). Elnök és király így ma együtt léteznek – uralkodni nem uralkodnak, mert a szleng természetéből adódóan újabb és újabb szavak jelennek meg, állandó ostrom alatt tartva a korábbiakat.

HIRDETÉS

De térjünk át a legendára! Legendának a menő, vagány embert nevezzük. Egy példamondat (saját gyűjtés): „Ez a srác legenda. Hogy miket csinál mindig…” Vagy egy másik, a Vaol.hu cikkéből: „Figyeld, barátom, hogyan csapatják ma este a legendák!” Ez kissé Szomszédokat idéző, erőltetett lazaságnak tűnik, de nem lehetetlen, hogy épp így hallható az éjszakában.

A bazi nem, a hiper igen | Magyar Hang

Ha viszont magunk ülünk az éjszakában, és remek italokat szürcsölünk, miközben kellemes zenét hallgatunk, nyugodtan mondhatjuk: ez aztán élet! Az élet a mai nyelvben menő dolgot jelent. Az élni ige használata még elmésebb: „élem”, hallani olykor, vagyis „tetszik nekem”, „csináljuk!”. Legenda, aki így beszél – szerintem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 29. számában jelent meg, 2018. november 30-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a lapban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,795követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek