HIRDETÉS

Kommunista szombat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Amikor megismerkedtünk, már öreg volt, és nevetséges. Komoly ismeretségnek sem nevezném, a tévéből, az újságokból néhány vonalasabb tanár magyarázata közben elkapott szófordulatok igazolták létét. Hangulata az akkori közelmúltba, a negyvenes-ötvenes évekbe repítette idősebb rokonaimat, amikor virágkorát élte ez a különös valami: a mozgalmi zsargon. Egy része ugyan az évek múlásával elhalt, ő maga azonban igen hamar (miként a párt az állammal) szimbiózisra lépett a hivatalok lélektelen, fontoskodó, bürokratikus nyelvezetével.

Szájtátiság, narodnyikizmus, titóista, normacsaló és tervszabotőr, illetve a bérdemagógok uszályába kerülni… ezekre kevésbé emlékszünk, 1956 után kikoptak az újságcikkekből, a párthatározatokból. Maradt a tagjelölt, a szabad pártnap, a felvilágosító munka, a hétköznapok forradalmisága, a kommunista szombat, illetve az olyan fordulatok, mint a pártunk több mint két évtizede töretlen, egész népünk életét szolgáló politikája, a tudatosítani kell az elvtársakban, a lenini normák megsértése, az erősítsük társadalmunk szocialista vonásait stb.

Szép napot, szép hetet! | Magyar Hang

Két nyelvész, Bencédy József és Török Gábor egyébként a Kossuth Kiadó felkérésére már a hetvenes években elkészítette a pártoktatás nyelvészeti alapú bírálatát. (Bencédy 58, Török pedig 112 oldalas hibajegyzéket állított össze.) A párt- és állami zsargon megváltoztatására tett kísérlet azonban igen gyorsan kudarcot vallott, hogy aztán hamarosan maga a különös-zavaros „műbeszél” is lomtárba kerüljön. Helyére azonban akadt másik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 30. számában jelent meg, 2018. december 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 30. számban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,698lájkolóTetszik
3,779követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek