HIRDETÉS

Kommunista szombat

HIRDETÉS

Amikor megismerkedtünk, már öreg volt, és nevetséges. Komoly ismeretségnek sem nevezném, a tévéből, az újságokból néhány vonalasabb tanár magyarázata közben elkapott szófordulatok igazolták létét. Hangulata az akkori közelmúltba, a negyvenes-ötvenes évekbe repítette idősebb rokonaimat, amikor virágkorát élte ez a különös valami: a mozgalmi zsargon. Egy része ugyan az évek múlásával elhalt, ő maga azonban igen hamar (miként a párt az állammal) szimbiózisra lépett a hivatalok lélektelen, fontoskodó, bürokratikus nyelvezetével.

HIRDETÉS

Szájtátiság, narodnyikizmus, titóista, normacsaló és tervszabotőr, illetve a bérdemagógok uszályába kerülni… ezekre kevésbé emlékszünk, 1956 után kikoptak az újságcikkekből, a párthatározatokból. Maradt a tagjelölt, a szabad pártnap, a felvilágosító munka, a hétköznapok forradalmisága, a kommunista szombat, illetve az olyan fordulatok, mint a pártunk több mint két évtizede töretlen, egész népünk életét szolgáló politikája, a tudatosítani kell az elvtársakban, a lenini normák megsértése, az erősítsük társadalmunk szocialista vonásait stb.

Szép napot, szép hetet! | Magyar Hang

Két nyelvész, Bencédy József és Török Gábor egyébként a Kossuth Kiadó felkérésére már a hetvenes években elkészítette a pártoktatás nyelvészeti alapú bírálatát. (Bencédy 58, Török pedig 112 oldalas hibajegyzéket állított össze.) A párt- és állami zsargon megváltoztatására tett kísérlet azonban igen gyorsan kudarcot vallott, hogy aztán hamarosan maga a különös-zavaros „műbeszél” is lomtárba kerüljön. Helyére azonban akadt másik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 30. számában jelent meg, 2018. december 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 30. számban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,275lájkolóTetszik
2,704követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nyomoznak Borkai korrupció-gyanús ügyeiben

Kontrát Károly államtitkár szavai szerint több ügyben is folyik a vizsgált, de konkrétumokat nem árult el.