HIRDETÉS

Tud lenni

HIRDETÉS

Elharapódzóban van egy csúnya szerkezet, hívja fel figyelmünket egy kedves olvasónk: a „tud lenni”. Kérdés azonban, harapódzik-e, vagy már régen elharapódzott.

HIRDETÉS

Ha ráguglizunk a szókapcsolatra (a guglizás nagyon újbeszél, és milyen jó!), csakhamar eljutunk Ady Endréhez. És hát a helyzet az, hogy Ady előszeretettel élt ezzel a germanizmussal. Versben is („Dalos kedvü szivem / Mért tud csak itt lenni?” – Mi köt ide?), publicisztikában is („Micsoda lehet a titka ennek az egyéniségnek, ennek az életnek, hogy kártékonyan darabolja, emészti magát, amely még újabb s legegyenesebbnek látszó útján, a színpadin sem tud határozott lenni?” – Hatvany Lajos problémája; „Éber és józan a kutya is tud lenni. Az embert, a társadalmat, a nemzetet, az emberiséget az álom hajtja előre” – Vadölő, Biztoskéz és Oroszlánszív).

A tud lenni voltaképpen a „képes rá”, illetve a „lehet” helyett tűnik fel – és valóban, mintha egyre gyakrabban – írott és beszélt nyelvünkben egyaránt. És attól, mert egyik legnagyobb költőnk is használta, még bánthatja a fülünket. Újságokban jön szembe a legsűrűbben: „Megértő tud lenni az adóhatóság”; „A veszekedésnek nagy haszna tud lenni”; „Egy cuki póni is rémisztő tud lenni egy kerékpárversenyen”; „Elvesztette mindkét karját, de végre boldog tud lenni a férfi”.

Nyelvhasználója válogatja, kit mennyire zavar. Csúnyának csúnya, erről kár lenne vitát nyitni, viszont egyre többen alkalmazzák, vagyis – mondhatják joggal a nyelvművelés esküdt ellenségei – helyes. Hiszen magyar emberek, magyar szövegben mondják. És még értik is, mire gondolnak közben. Ember legyen a talpán, aki itt igazságos tud lenni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg, 2018. december 14-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 31. számban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,795követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek