HIRDETÉS

Tud lenni

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Elharapódzóban van egy csúnya szerkezet, hívja fel figyelmünket egy kedves olvasónk: a „tud lenni”. Kérdés azonban, harapódzik-e, vagy már régen elharapódzott.

Ha ráguglizunk a szókapcsolatra (a guglizás nagyon újbeszél, és milyen jó!), csakhamar eljutunk Ady Endréhez. És hát a helyzet az, hogy Ady előszeretettel élt ezzel a germanizmussal. Versben is („Dalos kedvü szivem / Mért tud csak itt lenni?” – Mi köt ide?), publicisztikában is („Micsoda lehet a titka ennek az egyéniségnek, ennek az életnek, hogy kártékonyan darabolja, emészti magát, amely még újabb s legegyenesebbnek látszó útján, a színpadin sem tud határozott lenni?” – Hatvany Lajos problémája; „Éber és józan a kutya is tud lenni. Az embert, a társadalmat, a nemzetet, az emberiséget az álom hajtja előre” – Vadölő, Biztoskéz és Oroszlánszív).

A tud lenni voltaképpen a „képes rá”, illetve a „lehet” helyett tűnik fel – és valóban, mintha egyre gyakrabban – írott és beszélt nyelvünkben egyaránt. És attól, mert egyik legnagyobb költőnk is használta, még bánthatja a fülünket. Újságokban jön szembe a legsűrűbben: „Megértő tud lenni az adóhatóság”; „A veszekedésnek nagy haszna tud lenni”; „Egy cuki póni is rémisztő tud lenni egy kerékpárversenyen”; „Elvesztette mindkét karját, de végre boldog tud lenni a férfi”.

Nyelvhasználója válogatja, kit mennyire zavar. Csúnyának csúnya, erről kár lenne vitát nyitni, viszont egyre többen alkalmazzák, vagyis – mondhatják joggal a nyelvművelés esküdt ellenségei – helyes. Hiszen magyar emberek, magyar szövegben mondják. És még értik is, mire gondolnak közben. Ember legyen a talpán, aki itt igazságos tud lenni.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg, 2018. december 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 31. számban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,679lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek