HIRDETÉS

Habizunk

HIRDETÉS

Ne habisztiskedj nekem itt. Egyáltalán nem kamázom – mondta Bakonyba szakadt barátom. Előbb hallgattam, aztán megígértem, hogy ilyesmire sohasem vetemednék. Annál is inkább, mert az első mondatát egyáltalán nem értettem, csupán a másodikat. Kamázni? Kamelni? Cigány eredetű szó, annyit tesz, szeretni, kedvelni. (Kamavtu – szeretlek téged.)

HIRDETÉS

Hogy a habisztiskedés mibenlétéről halvány fogalmam sincs, azt nem mertem bevallani – netán még akaratlanul is beleesem a habisztiskedés vétkébe. Otthon aztán megnéztem a debreceni egyetem által kiadott szótáramban (Gégény János és Kis Tamás munkája). Igazi börtönszleng: dicsekszik, kérkedik, nagyképűsködik. A példamondat így hangzik: „Leütött egy verebet a fürdőben, azóta itt habisztiskedik, azt képzeli, akkor már jógyerek. De csak egy veréb ő is, majd én megmutatom neki!”

A szótár felsorolja a szinonimákat is: arcoskodik, báresztiskedik, csopperkedik, csuveli/csuvelja magát, felvág, futtatja magát, gizdáskodik, gizdázik, habizik, jampeckodik, jampiskodik, páváskodik, pujáróskodik, purcinál, purolja magát, rajoskodik stb. Miért nem a báresztiskediket mondta barátom? Azt értettem volna. (Cigány szó: a barimasko annyit tesz, büszke.)

Kicsit fel is húztam az orrom a vádaskodástól: én nagyképű? Igaz, lehet benne valami: amikor eldicsekedtem egyik kollégámnak, hogy éppen a habisztiskedésről írok, gondoltam, értetlenkedik egy kicsit, aztán felvilágosítom. Azonban nem jött zavarba: – Habisztiskedni? Hallgasd meg a Nem Közölt Sávtól a Habeastie boys című számot! Meghallgatom. És kiderítem, van-e bármi köze az underground rapzenekar számának az igazi habisztiskedéshez, habizáshoz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 32. számában jelent meg, 2018. december 21-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még az ünnepi számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,632lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.