HIRDETÉS

Habizunk

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ne habisztiskedj nekem itt. Egyáltalán nem kamázom – mondta Bakonyba szakadt barátom. Előbb hallgattam, aztán megígértem, hogy ilyesmire sohasem vetemednék. Annál is inkább, mert az első mondatát egyáltalán nem értettem, csupán a másodikat. Kamázni? Kamelni? Cigány eredetű szó, annyit tesz, szeretni, kedvelni. (Kamavtu – szeretlek téged.)

Hogy a habisztiskedés mibenlétéről halvány fogalmam sincs, azt nem mertem bevallani – netán még akaratlanul is beleesem a habisztiskedés vétkébe. Otthon aztán megnéztem a debreceni egyetem által kiadott szótáramban (Gégény János és Kis Tamás munkája). Igazi börtönszleng: dicsekszik, kérkedik, nagyképűsködik. A példamondat így hangzik: „Leütött egy verebet a fürdőben, azóta itt habisztiskedik, azt képzeli, akkor már jógyerek. De csak egy veréb ő is, majd én megmutatom neki!”

A szótár felsorolja a szinonimákat is: arcoskodik, báresztiskedik, csopperkedik, csuveli/csuvelja magát, felvág, futtatja magát, gizdáskodik, gizdázik, habizik, jampeckodik, jampiskodik, páváskodik, pujáróskodik, purcinál, purolja magát, rajoskodik stb. Miért nem a báresztiskediket mondta barátom? Azt értettem volna. (Cigány szó: a barimasko annyit tesz, büszke.)

Kicsit fel is húztam az orrom a vádaskodástól: én nagyképű? Igaz, lehet benne valami: amikor eldicsekedtem egyik kollégámnak, hogy éppen a habisztiskedésről írok, gondoltam, értetlenkedik egy kicsit, aztán felvilágosítom. Azonban nem jött zavarba: – Habisztiskedni? Hallgasd meg a Nem Közölt Sávtól a Habeastie boys című számot! Meghallgatom. És kiderítem, van-e bármi köze az underground rapzenekar számának az igazi habisztiskedéshez, habizáshoz.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 32. számában jelent meg, 2018. december 21-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még az ünnepi számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,673lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Lemondott az MNB alelnöke

Váratlanul visszaadta megbízatását Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, mert más fontos vezetői tisztséget kapott.