HIRDETÉS

Mödör: mi a közös Tamás Gáspár Miklósban és Orbán Viktorban?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Én nem kedvelem az árnyalatlan, fölületes, elhamarkodott „fasisztázást”; a szabadelvű képviseleti kormányzat maradványainak a fölszámolása; az európai konzervatizmus a legfiatalabb politikaváltozat, válaszként született a fölvilágosodásra. És: ez nyilván nem felel meg a rezsimnek, legföljebb lokális érvénnyel tűrhető el mint pesti lokálpatriotizmus, de nem mint az Alaptörvény preambulumának művészeti giccsföldolgozása.

Aztán: fölfogásunk szerint az európai gazdaság kötőanyaga a bizalom; valóban abból az országból származzon, ami föl van tüntetve; Magyarország a jövőben is támogatni fogja a kettős minőségű termékek jelenségének fölszámolását.

HIRDETÉS

A fenti idézetek két nagy magyar elmétől származnak. Valaha sok minden volt bennük közös, ma már talán csak az „ö”-k indokolatlannak ható használata.

Ab ávó | Magyar Hang

Kitalálja az olvasó, kikről van szó? Az első bekezdés mondatrészei (a giccsföldolgozásig bezárólag) Tamás Gáspár Miklóstól valók, míg az utána következők Orbán Viktortól.

Az „őzést” természetesen nem tiltja senki és semmi. Miniszterelnökünk egyébként jóval takarékosabban él vele, ő tényleg csak a fel helyettesítésére alkalmazza, míg a marxista filozófus szinte minden adandó alkalommal. (Egy régebbi esszéjében még a festőt is föstőnek nevezte, ami azért már tényleg több a söknál.)

HIRDETÉS

Az én érzésem az, hogy (hacsak nem szögedi az ember) ez a fajta nyelvhasználat elsősorban és leginkább: modoros. Természetesen a modorosságot sem tiltja senki és semmi – valahogy mégis az az ember érzése, hogy pusztán válaszként született egyfajta nyelvi fölvilágosodásra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,206lájkolóTetszik
3,191követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kötöttfogás 82. – Túléljük, ha beleroppanunk is?

Ha csütörtök, akkor Kötöttfogás, Dévényi István ezúttal is elkalauzolja önöket Csintalan Sándor és Konok Péter nappalijába.

Lét és idő