HIRDETÉS

Mödör: mi a közös Tamás Gáspár Miklósban és Orbán Viktorban?

HIRDETÉS

Én nem kedvelem az árnyalatlan, fölületes, elhamarkodott „fasisztázást”; a szabadelvű képviseleti kormányzat maradványainak a fölszámolása; az európai konzervatizmus a legfiatalabb politikaváltozat, válaszként született a fölvilágosodásra. És: ez nyilván nem felel meg a rezsimnek, legföljebb lokális érvénnyel tűrhető el mint pesti lokálpatriotizmus, de nem mint az Alaptörvény preambulumának művészeti giccsföldolgozása.

HIRDETÉS

Aztán: fölfogásunk szerint az európai gazdaság kötőanyaga a bizalom; valóban abból az országból származzon, ami föl van tüntetve; Magyarország a jövőben is támogatni fogja a kettős minőségű termékek jelenségének fölszámolását.

A fenti idézetek két nagy magyar elmétől származnak. Valaha sok minden volt bennük közös, ma már talán csak az „ö”-k indokolatlannak ható használata.

Ab ávó | Magyar Hang

Kitalálja az olvasó, kikről van szó? Az első bekezdés mondatrészei (a giccsföldolgozásig bezárólag) Tamás Gáspár Miklóstól valók, míg az utána következők Orbán Viktortól.

Az „őzést” természetesen nem tiltja senki és semmi. Miniszterelnökünk egyébként jóval takarékosabban él vele, ő tényleg csak a fel helyettesítésére alkalmazza, míg a marxista filozófus szinte minden adandó alkalommal. (Egy régebbi esszéjében még a festőt is föstőnek nevezte, ami azért már tényleg több a söknál.)

HIRDETÉS

Az én érzésem az, hogy (hacsak nem szögedi az ember) ez a fajta nyelvhasználat elsősorban és leginkább: modoros. Természetesen a modorosságot sem tiltja senki és semmi – valahogy mégis az az ember érzése, hogy pusztán válaszként született egyfajta nyelvi fölvilágosodásra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,977lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták