HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Újbeszél Őfelsége csús...

Őfelsége csúszpájza

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Utáltuk őket. Na persze nem mindig, és főleg nem mindenkit. A szavaikat pedig különösen nem; ha jöttek, olykor elferdítve, hangzásukból és tartalmukból kiforgatva, de befogadtuk őket. Ferenc Jóska apostoli királyunk (akit lelkiismereti okokból eleinte mérsékelten kedveltünk, ám utóbb mégiscsak begrájfolt az egész ország szívébe) nemcsak fekete szalonkabáttá szelídült a napsütötte Monarchiában, táfelspitzét is az asztalunkra tettük jobb napokon. Talán mert egyszer azt olvastuk, hogy „Őfelsége privát tányérjáról soha nem hiányzik egy jó darab főtt marhahús, amely az egyik legkedvesebb étele”. Univerzális étel, még a hétköznapokon betálalt csúszpájzhoz is kitűnően gesmakkolt. Hogy a főzeléket tekintettük-e garnírungnak, vagy a marhát cugehőrnek, bizonytalan.

HIRDETÉS

Volt persze, amiben nem engedett a magyar. Igaz, a rezisztenciához egy Vörösmarty kellett: „Fölfelé megy borban a gyöngy; / Jól teszi. / Tőle senki e jogát el / Nem veszi” – írta a Fóti dalban. Mondják, a költő Jedlik Ányossal, a szódavíz feltalálójával iszogatott Fáy András fóti pincéjében (a vers ez után született), amikor a tudós bencés újabb felfedezést tett: szódával hígította a bort. El is nevezte nyomban spriccernek, amit Vörösmarty kifogásolt. Legyen inkább fröccs, az magyarosabb – javasolta. Használtuk is egy darabig mindkettőt.

Kommunista szombat | Magyar Hang

Miközben a grenadírmarsból nem lett gránátoskocka, és úgyahogy, de az eszcájg és a vájdling is tartja magát, addig mára a fröccs stílszerűen kiütéssel legyőzte a szójárásunkban spricceltté szerényedett spriccert. A bor a miénk. Mert: „Bort megissza magyar ember, / Jól teszi; / Okkal-móddal meg nem árthat / A szeszi”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/10. számában jelent meg, 2019. március 8-án.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,771lájkolóTetszik
2,960követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek