Az év szava

Az év szava

Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. A Fidesz helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összedugtuk a fejünket a szerkesztőségben, hogy kitaláljuk, melyik volt 2019-ben az év szava. Lássuk az eredményeket!

A futottak még kategóriába olyanok fértek bele, mint az „alkalmatlan” (utalva az őszi önkormányzati választás elmés kormánypárti kampányszöveg jolly jokerére), a „húsgalamb”, a „tüntikéznek” és a „futódomb”. Meg persze a „migránsalagút” – ez még dobogós sem lett, pedig kevésbé sajátos történelmű országokban alighanem rajonganának egy ilyen szóleleményért.

Nálunk bezzeg akadt bőven, ami leszorítsa az érmet érő helyekről!

Bronzot kapott a „kipcsak”, holtversenyben a csodálatos „zaklatószínház”-zal. Te jó ég, mi lehet a lista élén ezek után?

„Tatárjaim harcra készen állanak Kipcsakban" | Magyar Hang

Igen, kitalálták: második helyezett az „elborkaizta”, holtversenyben a környezettel kapcsolatos szócsokor tagjaival, mint „klímakatasztrófa”, „klímaszorongás” és a kimondottan empatikus „klímahiszti” (miközben pszichológusok állítják, manapság a klienseik nem kis része éppen a környezet állapota miatti félelmeivel keresi fel őket). A klímás kifejezések azonban még megszorongatni sem tudták az „elborkaizni” igével szoros rokonságban álló győztest, a „csikólá”-t, mármint hogy, ugye, „csík kóla”.

Aki nem ebben az univerzumban tartózkodott ősz elején, annak rövid magyarázat: miközben a győri polgármester épp elborkaizta a saját – és sokak szerint még számos fideszes politikus – jövőjét, kikerült az internetre egy rövidke videó, amelyben egyik hölgy partnere megosztotta a világgal az elmés mondókát: „a ló néz, a csikó lát, felszívnék egy csík kólát”.

Ilyen volt 2019, már amennyire néhány szóval leírható. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/51-52. számában jelent meg december 20-án.