HIRDETÉS

Tango Egoista

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Hát ki más segítene rajtunk, szegény magyarokon, mint a derék olasz fasiszták – mondom szigorúan történelmi nézőpontból. Tudják, mi történt 1943-ban? Azon a nyáron vették le a Margitszigeti Nagyszállóról a feliratot, amely arra utalt, hogy Mussolini lánya segít majd mirajtunk. A táblát pedig azért szerelték le, mert III. Viktor Emánuel július végén puccsszerűen leváltotta miniszterelnöki posztjáról a fasizmus atyját.

HIRDETÉS

Hogy miben segített volna a duce lánya, ma már nem tudjuk. Legfeljebb a mondatra és annak frivolított változatára emlékszünk: „Edda Mussolini segít.” (Engedjék át magukat a kedves olvasók a politikai programnak is beillő sorok közötti huncutság élményének.) A duce helyére egyébként Pietro Badoglio marsall került, akiből hamar Bádog Leó lett, vagy korábbi, lassan célba érő abesszíniai hadműveletei nyomán Bedöglió.

Miről kapta nevét a budapesti Csikágó? | Magyar Hang

Jól érzékelhető az értelmiség elmeéle a ragadványnévadásban, mint azt tanulmányában Kugler Nóra megállapítja. Kétségtelen, hogy jellegzetes értelmiségi elkeresztelés a Giccsfaludi Stréber Zsigmond. Mellé sorakozik fel Barom úr (John Barrymore, a némakorszakban induló amerikai színész) és az Egoista Bitang. Az utóbbi a mai Ószleng harmadik olasza. A becsületes neve Egisto Tango; az 1910-es években, az operaház karnagyaként felvirágoztatta a pesti zenei életet. Valószínűleg szakmabeliek gúnyolták így a zenészeket alaposan megdolgoztató dirigenst, akiről bökvers is született: „Tango Egisto májusban négyszer is / dirigálni fog Pesten: mondja a lista. / Ezentúl – úgy halljuk, – így fogják nevét / kiejteni: Tango Egoista”.

(Folyt. köv.)

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/19. számában jelent meg, 2019. május 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,554lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Legyetek Mitt Romney-k!

Jól tettük, hogy a párthűség helyett a lelkiismeretünkre hallgattunk. Jól tettük, amikor nem engedtünk a szirénhangoknak.