HIRDETÉS

Amikor a nemzet bárója találkozik a brexitelővel

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nemrég a brexiting (vagyis brexitelni) ige után kutakodtam az interneten: az 1999 óta működő, közösségi szerkesztésben készülő Urban Dictionary nevű angol szlengszótárban több bejegyzésben is szerepel. A definíció: amikor valaki egy társaságban (partin, összejövetelen stb.) mindenkinek azt mondja, hogy most már indul, ám végül mindig marad. A hozzá tartozó egyik, a brit miniszterelnökre utaló példamondat: Theresa már több mint egy órája brexitel a bulin a frigó mellett. Egy másik, amely pedig Boris Johnson nevével játszik: mi van Borisszal? Azt hittem, elment. Á, nyilván brexitel.

HIRDETÉS

Jó kis szólelemény, de nem előzmény nélküli. A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján fellelhető, Saly Noémi gyűjtésére támaszkodó remek kávéházi kisszótár szerint már a múlt századelőn létezett a magyarban a felugrálós kifejezés. Ez azt a vendéget jelölte, aki mindig indul, mégsem megy el.

Csálinger és a Homo sapiens | Magyar Hang

A különféle vendégek leírására értelemszerűen számos más kifejezés is dívott. Igazgató úrnak hívták a kávéházban lebzselő munkanélküli vagy rang nélküli vendéget. A kapó, kapuciner a kispénzű vendég neve volt, ahogy a néger is: ő mindig csak egy feketét rendelt. A nemzet bárója is az ingyenélő gúnyneve volt, a kávéházi Konrád pedig a mindentudó, fontoskodó kuncsafté (Konrad von Hötzendorf hadvezér után). A sétáló vendég az a vendég, aki bemegy a kávéházba, majd rögtön távozik, a stikavendég pedig az, aki inkognitóban marad, esetleg le is kell tagadni.

Végül pedig: azt tudják-e, honnan származik a hasonló ember értelmű szintén zenész kifejezés? Saly Noémi így definiálja: a kávéházban ezzel a mondással bújtak ki a távozó vendégek a zenészeknek juttatandó borravaló alól.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/21. számában jelent meg, 2019. május 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,141lájkolóTetszik
3,148követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek