HIRDETÉS

Amikor a nemzet bárója találkozik a brexitelővel

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nemrég a brexiting (vagyis brexitelni) ige után kutakodtam az interneten: az 1999 óta működő, közösségi szerkesztésben készülő Urban Dictionary nevű angol szlengszótárban több bejegyzésben is szerepel. A definíció: amikor valaki egy társaságban (partin, összejövetelen stb.) mindenkinek azt mondja, hogy most már indul, ám végül mindig marad. A hozzá tartozó egyik, a brit miniszterelnökre utaló példamondat: Theresa már több mint egy órája brexitel a bulin a frigó mellett. Egy másik, amely pedig Boris Johnson nevével játszik: mi van Borisszal? Azt hittem, elment. Á, nyilván brexitel.

HIRDETÉS

Jó kis szólelemény, de nem előzmény nélküli. A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján fellelhető, Saly Noémi gyűjtésére támaszkodó remek kávéházi kisszótár szerint már a múlt századelőn létezett a magyarban a felugrálós kifejezés. Ez azt a vendéget jelölte, aki mindig indul, mégsem megy el.

Csálinger és a Homo sapiens | Magyar Hang

A különféle vendégek leírására értelemszerűen számos más kifejezés is dívott. Igazgató úrnak hívták a kávéházban lebzselő munkanélküli vagy rang nélküli vendéget. A kapó, kapuciner a kispénzű vendég neve volt, ahogy a néger is: ő mindig csak egy feketét rendelt. A nemzet bárója is az ingyenélő gúnyneve volt, a kávéházi Konrád pedig a mindentudó, fontoskodó kuncsafté (Konrad von Hötzendorf hadvezér után). A sétáló vendég az a vendég, aki bemegy a kávéházba, majd rögtön távozik, a stikavendég pedig az, aki inkognitóban marad, esetleg le is kell tagadni.

Végül pedig: azt tudják-e, honnan származik a hasonló ember értelmű szintén zenész kifejezés? Saly Noémi így definiálja: a kávéházban ezzel a mondással bújtak ki a távozó vendégek a zenészeknek juttatandó borravaló alól.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/21. számában jelent meg, 2019. május 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,710lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ezerszer áldott, vagy kellemes karácsony?

A karácsonyi jókívánságok formái sajátosan alakultak Magyarországon.

Pénz semmiért