HIRDETÉS

Ezerszer áldott, vagy kellemes karácsony?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Véget értek az ünnepek, most egy ideig nem halljuk majd olyan sokszor, hogy „áldott”.

HIRDETÉS

A karácsonyi jókívánságok formái sajátosan alakultak Magyarországon. A második világháború után, amikor a hatalom mindent megtett az ünnep szakrális jellegének eltüntetéséért, de legalábbis elhalványításáért, az „áldott”, de még a „boldog” is egyfajta állásfoglalásnak számított. Sőt, valójában maga a „karácsony” is. Így terjedt el a „kellemes ünnepeket”, amely máig nem ment ki a divatból. És voltaképpen ma is egyfajta világnézeti értékválasztás lehet, ki hogyan kíván minden jót ebből az alkalomból. Nagyon egyszerűsítve: a vallásosak többnyire áldottat, és/vagy kegyelemteljest mondanak, a nem vallásosak maradnak a boldognál, a kellemesnél.

Van egy rádióműsor a Karc FM-en, ahol a betelefonáló honpolgárok beszélgetnek a műsorvezetővel aktualitásokról. Ezt hallgatva nem szívesen lenne az ember balliberális, mert amit a „libnyákok”, „libsik” és egyéb „mocsadékok” ott kapnak, azt bizony nem teszik ki az ablakba. A sorosista gazemberekkel szemben megfogalmazott kritika a karácsony előtti héten sem volt épp visszafogott, de különös bájt kölcsönzött a műsornak az egy-egy gyűlöletkitörés utáni elköszönés. A kormánypárti adó betelefonálói jobbára nem elégedtek meg az áldottal, itt a karácsony minimum „Istentől ezerszer áldott” volt.

Az év szava | Magyar Hang

Erre mondta egy egyébként hívő barátom, hogy akkor inkább kellemes ünnepeket. Igaza is van, meg nem is. A karácsonyi, húsvéti jókívánság egy kereszténynél nem véletlenül áldott. Valószínűleg nem érdemes lemondani a jelzőről azért, mert a neofita buzgóság hibájába esők is szótárukba vették.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/2. számában jelent meg január 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/2. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Konfliktus Szíriában: A törökök Európára engedhetik a menekülteket

Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket.

Ferenc pápa gyengélkedik